Η συνταγή της ημέρας: Calzone με τυρί, μανιτάρια και μπέικον

Shares

Σήμερα φτιάχνουμε σπιτικά calzone για τα παιδιά που τρελαίνονται!

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 250 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • έξτρα σιμιγδάλι για το άνοιγμα του ζυμαριού

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μανιτάρια
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 10 φέτες μπέικον
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 300 γρ κασέρι τριμμένο
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • Λίγο φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • λίγο μπούκοβο προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε μέσα σε ένα ταψί ανάποδα να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε το ζυμάρι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται από την εποχή.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Για τη γέμιση

  • Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους σε ένα καυτό τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Θέλουμε να στεγνώσουν εντελώς και να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσουν τα μανιτάρια μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε ένα άλλο τηγανάκι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και κόβουμε σε κύβους.
  • Ανακατεύουμε με το μείγμα των μανιταριών.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη και έξτρα σιμιγδαλιού ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε στρογγυλά φύλλα πλάτους 25 εκ.
  • Μοιράζουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα βάζουμε στη μέση περίπου των κύκλων της ζύμης.
  • Από πάνω μοιράζουμε τα τυριά, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά.
  • Με τα δάχτυλά μας ή με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο νερό γύρω γύρω στην περιφέρεια της ζύμης.
  • Κλείνουμε στη μέση τα πιτσάκια και διπλώνουμε λίγο τις άκριες για να μην ξεφύγει η γέμιση από μέσα.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

 

Πηγή: akispetretzikis

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *