Βρειτε μας στα Social Media

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Πιθανώς να είναι μονταρισμένο το ηχητικό από τα Τέμπη – Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχή της συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών και της βίας των ανηλίκων, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες γυναικών γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει το θάρρος να εκδηλώσουν το πρόβλημα, ενώ και για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους που ήταν – όπως είπε – «γροθιά στο στομάχι» σημείωσε πως όλα πήγαν λάθος, αλλά η αύξηση του αριθμού των καταγγελιών δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, για την αστυνομία παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμα η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, όπως και στο κράτος, αλλά και πολλοί που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τόνισε πως χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. «Ναι τα περιπολικά πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα. Στις φωτιές πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τους ηλικιωμένους από τα σπίτια τους», συμπλήρωσε.

 
«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους»

«Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς δεσμευμένους σε πρόσωπα. Βρήκαμε πολλές αντιστάσεις για να τους απαλλάξουμε», αποκάλυψε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους,  τονίζοντας πως κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτή την 4ετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. «Όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Αυτή είναι η μάχη την οποία δίνουμε και η αστυνομία είναι μία από τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε», όπως είπε.

«Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρούμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφοράς», υπογράμμισε για τα μέτρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του bullying. «Η αθλητική βία είναι η αρχή της σχολικής βίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του χουλιγκανισμού στη μνήμη του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του».

«Πρέπει να μπαίνουν όρια, πλαίσιο κανόνων που θα σέβονται τα παιδιά. Δεν μπορείς να μπαίνεις να τα κάνεις γης μαδιάμ. Επειδή άκουσα και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει αν σπάσει ένα παράθυρο, θα το πληρώσει όλο το σχολείο. Οχι δεν θα το πληρώσει όλο το σχολείο, θα το πληρώσει η οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω»

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή.

Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχείας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη.

Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα».

Σε ερώτηση για το αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω. Όλα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Το μέλημά μας ήταν πως θα περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι βαθιά προσβλητικό για εμένα και τους ανθρώπους που χειρίστηκαν την κρίση».

Για το μπάζωμα υποστήριξε ότι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τον πόνο τους είναι γονείς. «Ποιο μπάζωμα; Να ρίξεις χαλίκι για να περάσει αμαξοστοιχία για να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Αυτή η απόφαση την πήραν υπηρεσιακά στο πεδίο». Οι άνθρωποι που χειριζόταν την υπόθεση, είναι δυσάρεστο να ακούγονται θεωρίες συνωμοσίας.

Για στέγη

Υλοποιούμε μια σειρά δράσεων για να στηρίξουμε το πρόβλημα του κόστους της στέγης. Ανακαίνιση σπιτιών, ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Δίνουμε εκτάσεις σε κατασκευαστές, κρατήστε ένα κομμάτι, το λέω απλά και το υπόλοιπο θα το διαχειριστεί το κράτος.

Για απογευματινά χειρουργεία

«Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτιών.

Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουγεία αυτά, να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Αυτό θα είναι είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με τον χρόνο αναμονής στη λίστα.

Έχω ζητήσει στο τρίμηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ