Βρειτε μας στα Social Media

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί βάζουν το σύμβολο του ψαριού στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων

Δημοσιεύτηκε

στις

συμβολο ψάρι αυτοκίνητα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ιχθύος σε κάποιο αυτοκίνητο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία του και τον λόγο για τον οποίο τοποθετείται στις επιφάνειες ενός οχήματος.

Στο παρελθόν και μάλιστα στο μακρινό μάς ταξιδεύει η ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα σύνηθες αυτοκόλλητο που μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμα και σήμερα στα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για ένα σύμβολο, η ιστορία του οποίου ξεκινά πριν από περίπου 2.000 χρόνια, που παρά τη μακρά πορεία του στο χρόνο, η ερμηνεία του παραμένει άγνωστη στους περισσότερους.

Ο λόγος για το σύμβολο του ιχθύος, το οποίο κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν στο πίσω τμήμα του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο όχι τις διατροφικές προτιμήσεις του ή τον αντίστοιχο αστερισμό του ζωδιακού κύκλου αλλά το θρήσκευμα στο οποίο ανήκουν.

Σύμβολο ψαριού
Φωτ. Shuttestock

Σύμβολο ψαριού

Η συνήθεια αυτή κρατά σχεδόν 2.000 χρόνια, όταν το σύμβολο του ιχθύος συνδέθηκε με τον Χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε από τους πιστούς τα πρώτα χρόνια διάδοσης του χριστιανικού δόγματος.

Οι πρώτοι Χριστιανοί τοποθετούσαν το σύμβολο του ψαριού σε κρυφούς χώρους συναντήσεων και κατακόμβες, καθώς με αυτόν τον τρόπο δήλωναν τις θρησκευτικές προτιμήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις όποιες διώξεις. Μάλιστα υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως ο ιχθύς έγινε το «κρυφό» σύμβολο του Χριστιανισμού, με μία από αυτές να σχετίζεται με τις λέξεις «Ἰησοὺς Χριστὸς Θεοὺ ῾Υιὸς Σωτήρ» τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ».

Σύμβολο ψαριού
Φωτ. Shutterstock

Από την εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν μέχρι και σήμερα προφανώς έχουν αλλάξει πολλά, ωστόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η συνήθεια να δηλώνει κανείς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κατά αυτόν τον τρόπο επέστρεψε.

Τότε ήταν που τα πρώτα αυτοκόλλητα με το σύμβολο του ιχθύ έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στα αυτοκίνητα, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση σχεδόν 2.000 ετών.

Σήμερα, τα αυτοκίνητα που φέρουν το σύμβολο του ιχθύ σπανίζουν, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γίνετε πιο παρατηρητικοί αργά ή γρήγορα θα εντοπίσετε σε κάποιο το χαρακτηριστικό έμβλημα με την ιστορία των 2.000 ετών.

Πηγή: carandmotor.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ