Βρειτε μας στα Social Media

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η καλύτερη συνταγή για μαγειρίτσα – Πώς θα την φτιάξετε

Δημοσιεύτηκε

στις

μαγειρίτσα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μαγειρίτσα αποτελεί τη “βασίλισσα” του Μεγάλου Σαββάτου, αφού είθισται να τρώμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς, το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν γυρνάμε στο σπίτι από την εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αχνιστή μαγειρίτσα σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις 40 μέρες νηστείας στην κρεατοφαγία.

Τι συμβολίζει, όμως, αυτή η σούπα; Τα χόρτα της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.

Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση και για τους Εβραίους αποτελεί εθνική γιορτή. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη άποψη που σχετίζεται με την προέλευση του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αρνιού ανήκε αρχικά σε ποιμενική γιορτή.

Ο Θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει να φάνε όλο το αρνί και να μην μείνει κανένα κομμάτι. Έτσι, για να μην πεταχτεί τίποτα, προέκυψαν φαγητά, όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Η συνταγή για τη μαγειρίτσα

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι ραδίκια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)

μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει, τη ζεματάμε για 3 λεπτά μέσα στο νερό, τη βγάζουμε, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει (1,5 με 2 λίτρα), σκεπάζουμε και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10 λεπτά να βράσει.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ