Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Σπάνιο φιλμ μας «ταξιδεύει» στη καθημερινή ζωή της Κρήτης το 1934 | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παράδοση της Κρήτης τεράστια και όλοι σχεδόν γνωρίζουν από σελίδες βιβλίων και διηγήσεις μεγαλύτερων πολλά από τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στο νησί κατά την διάρκεια περασμένων δεκαετιών. Δεν είναι λίγα τα βίντεο που παρουσιάζουν την Κρήτη μιας άλλης εποχής τις τελευταίες δεκαετίες αλλά σπανίζουν ιδιαίτερα πλάνα από την περίοδο πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ένα τέτοιο βίντεο με αποκαλυπτικές εικόνες της ζωής στη Κρήτη από το 1934 δημοσιεύτηκε στο youtube και πρόκειται για προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Σαριδάκη από τις Καμάρες

Το βίντεο είναι ένα μέρος από το φιλμ που προέρχεται από την κάμερα του Ιωάννη Σαριδάκη από τις Καμάρες Ηρακλείου και του Ευστάθιου Στιβακτάκη (1891-1962), μετανάστη από τα Βορίζια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετανάστευσε το 1912 και εργάστηκε με επιτυχία ως φωτογράφος, μέχρι το θάνατο του το 1962, στην Αριζόνα του Τέξας.

Το 1934 επέστρεψε έπειτα από χρόνια για πρώτη φορά στο χωριό του, όπου οι συγχωριανοί του επιφύλαξαν μια θερμή υποδοχή που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε.

Η κινηματογραφική μηχανή που έφερε μαζί του, η οποία ήταν κάτι πρωτοφανές για την εποχή εκείνη την δεκαετία του 1930, αποτύπωσε σπάνιες εικόνες από το χωριό του. Εικόνες από τη ζωή των κρητικών του πολύ μακρινού παρελθόντος που μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο σε σπάνιες φωτογραφίες, αλλά όχι σε βίντεο…

Στο απόσπασμα 15 λεπτών καταγράφονται στιγμές καθημερινών εργασιών, στιγμές γλεντιού και χαράς όσο και πλάνα από πόλεις του νησιού που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή τους εικόνα. Μια άλλη εποχή της Κρήτης μέσα από “κινούμενες εικόνες” που μας ταξιδεύουν στο μακρινό 1934.

Δείτε το ιδιαίτερα σπάνιο βίντεο από το αρχείο του Ιωάννη Σαριδάκη:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap