Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Σαρηγιάννης: Η Κρήτη έχει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα

Δημοσιεύτηκε

στις

ρεθυμνο
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Παρασκευής ανέρχεται στα 2.691 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να είναι λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=2956), που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 87.787 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,1%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (14) που καταγράφηκε την Παρασκευή είναι αυξημένος σε σχέση με την Πέμπτη (6). Όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 7 συνεχίζει να είναι σε αποκλιμάκωση, αλλά σε πιο αργό ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με την Πέμπτη (123 από 132), και παρά τη σημαντική μείωση, πλέον βλέπουμε την (έστω ήπια) αναστροφή της πτώσης να συμβαίνει στη χρονική στιγμή που αναμέναμε. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ (Β.1.167) αποτελεί η Κρήτη. Συνολικά η Κρήτη είναι η περιοχή με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα και η ταχύτητα μετάδοσης (και το αντίστοιχο ύψος του 4ου κύματος που έχει διαμορφωθεί) είναι ενδεικτική της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ.

Επίσης, καταδεικνύει τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στη φάση ανάπτυξης της πανδημίας, καθώς η αρχική αύξηση κρουσμάτων στο Ρέθυμνο πρώτα και στο Ηράκλειο έπειτα, ακολουθήθηκε από αυξητική πορεία της διασποράς στα Χανιά και στο Λασίθι. Στην πράξη, η Κρήτη είναι μια περιοχή οδικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην οποία, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επέτρεψαν τη γρήγορη διασπορά του στελέχους Δ.

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 112 κρούσματα, παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με την Πέμπτη και το ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε, ήδη ξεπέρασε κατά πολύ σε ύψος το μέγιστο του 3ου κύματος, που πιθανότατα οφείλεται στο σχετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ.

Ηράκλειο

Στα Χανιά με 49 κρούσματα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη και πλέον και εδώ έχει διαμορφωθεί έντονα ανοδική πορεία, η οποία έφερε τα Χανιά αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, με ύψος 4ου κύματος που ξεπέρασε ήδη τα 3 προηγούμενα.

Χανιά

Μειωμένος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 91 κρούσματα, όπου παρατηρείται ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα, το οποίο είναι ήδη 4 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα.

Ρέθυμνο

Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σχέση με την Πέμπτη, καθώς εντοπίστηκαν 23 κρούσματα , με αποτέλεσμα και σε αυτήν την περιοχή να έχει διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση.

Λασίθι
Πηγή: enikos

ρεθυμνο
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap