Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Καιρός: Περίεργα φαινόμενα στην Ευρώπη φέρνουν βροχές στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη μετεωρολογία υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση». Ένα τέτοιο λοιπόν ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη. Αυτό που δεν θα περίμενες -ούτε κι εμείς όταν διαβάζαμε την είδηση- είναι ότι αυτό το φαινόμενο προκαλεί απότομη πτώση της θερμοκρασίας! Το λες και σχήμα οξύμωρο όλο αυτό.

Για να δούμε τι καιρός θα έχει όλη  η Ελλάδα, να δούμε τι είναι αυτό το φαινόμενο και κυρίως τι καιρό θα έχει η Κρήτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Η εξήγηση του φαινομένου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να σημειωθεί από τη Δευτέρα στην Ανατολική, την Κεντρική έως και τη Δυτική Ευρώπη καθώς και στις Βαλκανικές χώρες φθάνοντας μέχρι και τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αιτιολογείται από την εισβολή πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα ανατολικά, συγκεκριμένα από τη Σιβηρία, προς τα δυτικά, δηλαδή προς την Ευρώπη. Η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και ορίζεται ως «αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση».

Το φαινόμενο αυτό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1952 μετά από συστηματικές παρατηρήσεις κατακόρυφων καταγραφών της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των ανέμων. Δεν θεωρείται ως σπάνιο φαινόμενο μιας και παρατηρείται 1 έως και 2 φορές τον χρόνο, ενώ υπάρχουν και χρονιές όπου δεν παρατηρείται καθόλου. Τις περισσότερες φορές έχει μικρές έως μέτριες  εντάσεις με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές που σημειώνονται και επηρεάζουν περιοχές της Β. Αμερικής , της Ασίας και ενίοτε της Β. Ευρώπης να έχουν ήπιο χαρακτήρα. Σπανιότερα η «αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση» είναι πολύ έντονη προκαλώντας πολικό ψύχος στις περιοχές εμφάνισης των ψυχρών εισβολών.

Αν και η επιστημονική αξία αυτού του φαινομένου περιορίζεται στο γεγονός της επαλήθευσης και της καταγραφής των άκρως ελάχιστων θερμοκρασιών, από την άλλη πλευρά όμως η εμπορική αξία αυτού του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη μιας και αναμένεται να κορυφωθεί η ενεργειακή ζήτηση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, συνήθη ή όχι, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στο χρηματιστήριο της ενέργειας, και όχι μόνο, και ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν στις υψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας.

Στη Μεσόγειο, όμως, η αναδημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, πραγματικά μεγάλη έκπληξη για την τρέχουσα περίοδο, καλά κρατεί και με την κίνησή τους προκαλούν γρήγορες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα αλλά ευχάριστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν και για την Κρήτη, μιας και οι βροχές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες. Ένα νέο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό κινείται ήδη προς τα ανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει από αύριο, Δευτέρα, ολόκληρη την Κρήτη.

Τι καιρό θα κάνει στην Κρήτη;

Το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις και τους ανέμους από νότιες διευθύνσεις με την έντασή τους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ. Λίγο αργότερα όμως οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις ενισχυόμενοι στα 5 έως 6 Μποφώρ, ενώ οι βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά από τα δυτικά τμήματα του νησιού και πολύ γρήγορα θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Στα βόρεια τμήματα θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και από νωρίς το απόγευμα αναμένεται να υποχωρήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10°C η ελάχιστη έως τους 16 °C η μέγιστη τιμή της.

Για την Τρίτη, στα βόρεια τμήματα της Κρήτης αναμένεται να επικρατήσει γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και με μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Στα νότια τμήματα του νησιού είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 Μποφώρ, ενώ από το βράδυ αναμένεται να στραφούν από νότιες διευθύνσεις με την έντασή τους να φθάνει στα 4 έως 5 και στα πελάγη έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, με τη μέγιστη να φθάνει έως και τους 18°C.

Την Τετάρτη ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τα ΝΔ της Κρήτης προς το ΒΑ Αιγαίο θα επηρεάσει και πάλι τον καιρό προκαλώντας βροχές και τοπικές καταιγίδες, με υποχώρηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις (ΝΔ θα είναι στα ανατολικά τμήματα του νησιού) με την έντασή τους να φθάνει στα 4 ως 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10°C έως 16 °C .

Καλύτερες καιρικές συνθήκες αναμένονται την Πέμπτη με ΒΔ ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ νέα αλλαγή του καιρού αναμένεται πιθανά από την Παρασκευή το απόγευμα λόγω ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί προς τη χώρα μας από τα δυτικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap