Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Οι 4 ιατρικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να τρώμε μαύρη σοκολάτα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν σειρά προηγουμένων που έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα είδος… φαρμάκου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την Πειραματική Θεραπευτική (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) στο Σαν Ντιέγκο, η σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας (κυρίως της μαύρης) στον ανθρώπινο οργανισμό. Ας δούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών.

Καρδιακή λειτουργία

 

Η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart. Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες.

Σε διάστημα 13,5 ετών διαγνώστηκαν 3.346 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο) τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10%. Ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου.

Εγκεφαλική λειτουργία

Όσοι τρώνε 100 γραμμάρια σοκολάτα καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση οκτώ μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Στις μελέτες αυτές έλαβαν μέρος περίπου 158 χιλιάδες άτομα και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών κατά μέσο όρο. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελούνταν κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής ενώ παράλληλα τα άτομα αυτά ασκούνταν περισσότερο – πρόκειται για παράγοντες που στο σύνολό τους μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.

 

Ο βήχας

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της σοκολάτας έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλάιν Μόρις, διευθυντή της Κλινικής για τον Βήχα του Πανεπιστημίου Hull στο Γιορκσάιρ, μελέτησαν 300 άτομα με επίμονο βήχα. Οι ασθενείς λάμβαναν δύο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων μια κάψουλα που περιείχε θεοβρομίνη, μια φυσική ουσία που εξάγεται από το κακάο.

Το 60% των ασθενών παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση του βήχα κατά τη διάρκεια λήψης της ουσίας. Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνητές δεν έχουμε να κάνουμε με θεραπεία αφού, όπως φαίνεται, η θεοβρομίνη απλώς καταστέλλει τον βήχα, ο οποίος επιστρέφει μόλις οι ασθενείς σταματήσουν τη λήψη της ουσίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν πάντως ότι η κατανάλωση μιας μαύρης σοκολάτας ημερησίως διαθέτει ικανή ποσότητα θεοβρομίνης ώστε να ανακουφίσει κάποιον που ταλαιπωρείται από βήχα.

Σούπερ τροφή

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ειδικών η σοκολάτα επιδρά πιο ευεργετικά στον οργανισμό απ’ ό,τι πολλά φρούτα. Επιστήμονες του Κέντρου Υγείας και Διατροφής Ηershey διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και πολυφαινόλες που προστατεύουν τον οργανισμό ακόμη και από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να καταχωρηθεί στη λίστα των σούπερ τροφών» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Chemistry Central Journal».

Με τον όρο «σούπερ τροφές» χαρακτηρίζονται οι τροφές που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση και τελικά την καταστροφή των υγιών κυττάρων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα και συγκρίσεις με τη μαύρη σοκολάτα, το κακάο, διάφορα είδη ροφημάτων σοκολάτας καθώς και πολλά είδη φρουτοχυμών. Οπως διαπίστωσαν, η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας υπερέχει από εκείνη όλων των άλλων ειδών σοκολάτας και πολλών φρούτων. Τη δεύτερη πιο ευεργετική δράση έχει σύμφωνα με τη μελέτη το κακάο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ζεστές μορφές σοκολάτας δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.

Πηγή: www.tovima.gr

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κικίλιας: «Συνεχίζουμε κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Δημοσιεύτηκε

στις

astrazeneca
344 Shares

«Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)»: αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τόνισε δε, πως στη χώρα μας έχουν γίνει 172.000 εμβόλια με το σκεύασμα της AstraZeneca και υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό.

«(…) Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, και συμπλήρωσε:

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό.

«Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ανέφερε, και συνέχισε:

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα».

Εξήγησε δε, πως ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια, να συνεκτιμούν και να αποφασίζουν.

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.

astrazeneca
344 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

αυτοκτονίες
199 Shares

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη στις αυτοκτονίες, πανελλαδικά, με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν να προκαλούν σοκ!

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Μαρία Μπάστα, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω το δεύτερο lockdown καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά διαπιστώθηκε εκρηκτική αύξηση των περιστατικών.

Όπως είπε η κ. Μπάστα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σαφή μετατόπιση όμως του χρόνου τέλεσης τους. Δηλαδή, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονταν από Μάϊο μέχρι Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, πέρυσι, είχαμε αλλαγή ως προς το χρόνο με τις περισσότερες αυτοχειρίες να σημειώνονται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν!

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό δε συνέβη στο πρώτο λοκντάουν, τον περασμένο Μάρτιο και τόνισε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όμως ο αποκλεισμός και τα οικονομικά προβλήματα…

Αυτό φάνηκε και στα ΤΕΠ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου μετά το πρώτο λοκντάουν παρατηρήθηκε μία περιορισμένη προσέλευση ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τώρα, μετά τη δεύτερη πολύμηνη καραντίνα, υπήρξε επίταση των συμπτωμάτων άγχους και η προσέλευση ήταν μαζική φθάνοντας σε κάθε εφημερία, ή και ξεπερνώντας τα 15 περιστατικά!

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, πολλοί είναι οι Κρητικοί που απευθύνονται σε πανελλαδικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης αναζητώντας βοήθεια, καθώς στην Κρήτη δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη τέτοια δομή…

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, ο πρώην διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας, είχε προτείνει, από το 2011, τη λειτουργία τέτοιας γραμμής παρέμβασης στην κρίση (hotline), το έργο αυτό είχε πάρει μάλιστα και έγκριση σκοπιμότητας, το αναφέραμε στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά ουδέποτε υπήρξε εξέλιξη.

Ο καθηγητής είχε προτείνει και τη λειτουργία Κέντρου Αυτοκτονιών αλλά ούτε και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε κάποια ανταπόκριση…

Σε συνεννόηση πάντως με το δήμο Ηρακλείου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η “χρυσή” τομή ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία και να βρίσκουν οι Κρητικοί και δη οι Ηρακλειώτες, τη δική τους γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Πηγή: ekriti

αυτοκτονίες
199 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: «Μετά από 28 μέρες έχουμε 100% προστασία»

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο
67 Shares

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος τόνισε μεταξύ άλλων, πως το εμβόλιοτης Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία για κορονοϊό και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού.

«Στη Νότιο Αφρική, το εμβόλιο μείωσε την πιθανότητα για σοβαρή ή κρίσιμη λοίμωξη από Covid-19 κατά 81,7% και ήταν κατά 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη κατά της νόσου με μέτριας έντασης συμπτώματα», τονίζει επίσης στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος, σε μια τοποθέτηση που βασίζεται στα στοιχεία της έκθεσης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε

«28 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουμε 100% προστασία από νοσηλεία από Covid-19.

εμβόλιο
67 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

6 έξυπνοι τρόποι για να μη «χαζεύετε» στο κινητό σας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

19 Shares

Τα social media σε συνδυασμό με τα νέα smartphones έχουν αλλάξει μια για πάντα την σχέση μας με το τηλέφωνο. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο κινητό μας έχει πραγματικά “εκτοξευτεί” και είναι σαν να έχουμε πλέον διαρκώς έναν υπολογιστή στην παλάμη από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε!
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Φυσικά και τα θετικά των νέων τεχνολογιών έχουνε φέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καθημερινότητα μας, αλλά δυστυχώς η εξάρτηση μας από εφαρμογές όπως το facebook ή το instagram μας στερεί παραγωγικό χρόνο και φυσικά πραγματική επαφή…
Διαβάστε παρακάτω 7 απλούς τρόπους με τους οποίους σταδιακά μπορείτε να περιορίσετε τον χρόνο που σπαταλάτε στο κινητό σας:

1.  Μία από τις αποφάσεις που σίγουρα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στα social media και παράλληλα στο κινητό τους, είναι οι διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο google play οι οποίες καταγράφουν με ακρίβεια τον χρόνο που ασχολείστε π.χ. με το facebook. Εφαρμογές όπως το Offtime & το In moment, είναι πολύ πιθανό να σας τονίσουν με στατιστικά τον “εθισμό” σας και με αρκετές επιλογές στο σύστημά τους να σας κάνουν να “κατεβάσετε” κατά πολύ τον μη παραγωγικό χρόνο που βλέπετε να χάνετε καθημερινά…

2. Ένας δεύτερος έξυπνος τρόπος να αφήσετε για λίγο το κινητό στην άκρη, είναι το να δεσμευτείτε με φίλους ή την οικογένεια σας για να γεύματα χωρίς την ενόχληση από κινητά. Τι καλύτερο από το να απολαύσετε με πρόσωπα που αγαπάτε μερικές στιγμές χωρίς το κινητό στο χέρι και γενικότερα ειδοποιήσεις και μηνύματα που δεν είναι δα και απόλυτη ανάγκη να δείτε άμεσα…

3. Αν θέλετε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο που θα σας “γεμίσει τις μπαταρίες” για την επόμενη ημέρα μην κάνετε το λάθος να πάρετε ως συνήθως το κινητό μαζί σας στο κρεβάτι. Είναι ακριβώς ότι πρέπει να αποφύγετε ώστε ο οργανισμός να γλιτώσει από περισπασμούς και βιντεάκια μέχρι τις 3 που εύκολα θα γλιτώνατε αν αφήνατε την συσκευή π.χ. στο καθιστικό. Όσο για την δικαιολογία της χρήσης του smartphone ξυπνητηριού, ας πάρετε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι που θα κάνει την δουλειά χωρίς να σας κάνει να ξενυχτάτε.

4. Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε άμεσα για λιγότερα ανοίγματα του facebook, instagram κτλ είναι να αλλάξετε θέση στις εφαρμογές στην οθόνη του κινητού σας. Αν βάλετε την συντόμευση σε κάποια άλλη μακρινή “περιοχή” του κινητού, θα εντυπωσιαστείτε με το άμεσα αποτέλεσμα. Θα καταλάβετε πόσο δυνατή είναι η συνήθεια να ανοίγουμε τις εφαρμογές χωρίς ουσιαστικά να το σκεφτόμαστε…

5. Τόσο απλό μα όχι κάτι που το κάνουν όλοι! Ένα απλό κουμπάκι που είναι η “σίγαση” των μηνυμάτων μπορεί να κάνει μαγικά στο χρόνο που πιάνετε και ασχολείστε με το κινητό σας. Οκ δεν είναι τόσο εύκολο να επιλέξουμε σίγαση σε όλα τα μηνύματα ή να βάλουμε το κινητό στο αθόρυβο αλλά υπάρχουν πολλές συζητήσεις που σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα απαντήσουμε όταν έχουμε πράγματι χρόνο για κάτι τέτοιο, εφόσον βάλουμε σε μια σειρά τις προτεραιότητές μας…

6. Ειδοποιήσεις, αυτή η “ανακάλυψη” των εταιρειών πίσω από τα κινητά και τα social media που είναι φτιαγμένη για να μην μας αφήνει να ξεκολλάμε από την οθόνη και πάντα κάτι να μας τραβάει την προσοχή. Όλο και κάτι εμφανίζεται στην οθόνη που χρειάζεται ακόμη μερικά λεπτά από τον χρόνο μας που πρέπει οπωσδήποτε να θεωρούμε πολύτιμο. Τι ποιο απλό λοιπόν από το να “κλείσετε” αυτές τις ειδοποιήσεις αφήνοντας ενεργές μόνο τις απολύτως απαραίτητες;

19 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

7 συμβουλές για να ξυπνάτε χαρούμενοι!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Όλοι μας ακούμε από μικρά παιδιά πως η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Αν και είναι περισσότερο μια λαϊκή ρήση για το ξύπνημα και σαφώς λιγότερο συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, “κρύβει” μια αλήθεια που όσοι την έχουν ανακαλύψει ξυπνάνε καθημερινά με καλύτερη διάθεση από τους περισσότερους.
Ακόμη και αν έχουμε την ίδια πίεση ή τις ίδιες υποχρεώσεις, αυτά από μόνα τους ως παράγοντες δεν είναι απόλυτοι και μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο το πρωινό μας ξύπνημα με μερικά μικρά “τελετουργικά” που είτε δεν γνωρίζουμε είτε αδιαφορούμε…
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Αυτές είναι οι 7 συμβουλές για να έχετε καλύτερη διάθεση στο πρωινό ξύπνημα!

1. Μία από τις χειρότερες συνήθειες που έχουμε οι περισσότεροι είναι να πιάνουμε κατευθείαν το κινητό από το κομοδίνο με του που ανοίγουν τα μάτια μας. Πριν καν πάμε στο μπάνιο και ετοιμάσουμε το πρωινό μας, προτεραιότητα δυστυχώς δίνουμε στα social media, τα e-mails μας κ.α. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την συγκεκριμένη συνήθεια! Μακριά από το κινητό αν δεν χρειάζεται μέχρι να περάσει κάποια ώρα και να “μπούμε” στο πρόγραμμα της ημέρας.

2. Είτε το ξυπνητήρι είναι φίλος μας είτε εχθρός μας, πολύ κακή συνήθεια είναι να κλείνουμε για λίγο το ξυπνητήρι ξανά και ξανά μέχρι κάποια στιγμή να σηκωθούμε! Αυτό το ολιγόλεπτο “χουζούρεμα” είναι με βάση ιατρικές έρευνα ότι χειρότερο για το οργανισμό ο οποίος μπερδεύεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει ομαλό ξεκίνημα για την ημέρα.

3. Μην ξεχνάτε μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι να ενυδατωθείτε έπειτα από τον νυχτερινό ύπνο καθώς αυτή η καλή συνήθεια παίζει μεγάλο ρόλο για τον οργανισμό. Το σώμα μας εκτελεί τις δικές του λειτουργίες που συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα και εμείς βοηθάμε αρκετά με ένα-δυο ποτήρια νερό που ιδανικά θα μπορούσαν να έχουν και λίγο στημένο λεμόνι το οποίο βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής σας διάθεσης, του επιπέδου ενέργειας, του ανοσοποιητικού συστήματος και της μεταβολικής υγείας του οργανισμού.

4. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό ή αν θυμίζει πολύ στους άνδρες τις ημέρες στο στρατό, το να στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί αφού σηκωθούμε και ξεκινήσουμε μια νέα ημέρα αποτελεί μια θετικότατη συνήθεια για την ψυχολογία μας και την υποσυνείδητη διάθεσή μας…

5. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή της ημέρας από το πρωινό ξύπνημα για να κάνετε μια σειρά από διατάσεις που θα τονώσουν τον οργανισμό φυσικά θα προσφέρουν σταθερά στην ευελιξία σας πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις σας σε επαγγελματικό ή οικογενειακό επίπεδο. Ακόμη και μερικά λεπτά διατάσεων μόλις ξυπνήσετε κάνουν “μαγικά” τόσο στο σώμα σας όσο και στην διάθεση σας!

6. Οι περισσότεροι λατρεύουμε τον πρωινό καφέ και αρκετοί τον απολαμβάνουμε με το που σηκωθούν από το κρεβάτι σαν να είναι προτεραιότητα πριν το μπάνιο, το πρωινό κτλ. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως δεν γίνετε να ξυπνήσουν αν δεν πιούν μια κούπα καφέ. Ωστόσο, αν και η καφεΐνη δίνει ενέργεια και βοηθάει στην απόδοση του οργανισμού, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση της νωρίτερα από το κανονικό (μετά τις 9-10 το πρωί), μπορεί να «χαλάσει» τον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας που διαθέτει το σώμα μας.

7.  Το φως είναι βέβαιο πως παίζει θετικό ρόλο στην ψυχική μας διάθεση και ιδιαίτερα μάλιστα το πρωινό φως όταν ξυπνάμε το πρωί και σταδιακά ετοιμαζόμαστε για την νέα ημέρα και τις υποχρεώσεις που μας περιμένουμε. Καλή συνήθεια λοιπόν είναι να ανοίγετε τα παράθυρα το πρωί που σηκώνεστε ώστε να φωτιστεί ο χώρος σας και όχι να περνάτε τα πρώτα λεπτά της ημέρας στα σκοτεινά.

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

6 βότανα για χαλάρωση και ψυχική ισορροπία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

40 Shares

Η εποχή που ζούμε μπορεί να μας προσφέρει απλόχερα πολλές ανέσεις που πριν από δεκαετίες οι προηγούμενες γενεές μπορούσαν μονάχα να ονειρεύονται, αλλά παράλληλα φτάνει στα άκρα πάρα πολλούς από εμάς λόγω άγχους, διαρκών υποχρεώσεων και πίεσης σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Όσο και να το θέλαμε, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν “μαγικά βότανα” που μπορούν να μας αλλάξουν εντελώς την διάθεση με φυσικό τρόπο τις δύσκολες περιόδους της ζωής μας.
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr
Ωστόσο, είναι γνωστό σε ευρύ κοινό εδώ και πολλά χρόνια πως συγκεκριμένα βότανα της Ελληνικής γης μπορούν να μας βοηθήσουν θετικά αν αναζητάμε καθημερινή χαλάρωση και ψυχική ισορροπία. Σε συνδυασμό φυσικά με άλλες ευεργετικές συνήθειες σχετικά με την διατροφή μας, την γυμναστική και προσωπικές ασχολίες, τα παρακάτω 6 βότανα καλό θα ήταν να μπουν στην ζωή όλων μας:
1. Κρόκος ή Ζαφορά

Το “χρυσάφι” της ελληνικής γης όπως πολλοί το περιγράφουν ή σαφράν όπως λέγεται διεθνώς, είναι πράγματι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά με μοναδικό χρώμα και γεύση όταν χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική. Σε μορφή ροφήματος έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθάει την λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την όρεξη μας.
2. Χαμομήλι

Το χαμομήλι που βρίσκουμε παντού στην ελληνική επικράτεια είναι σε εισαγωγικά λιγότερο πολύτιμο από τη ζαφορά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα απλό βότανο. Μπορεί να είναι “ταπεινό” στην εμφάνιση του σε σύγκριση με άλλα φυτά, αλλά οι ιδιότητες του πολλές και σημαντικές. Ένα αφέψημα χαμομηλιού βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, την προετοιμασία για ποιοτικό ύπνο και την ανακούφιση του πεπτικού συστήματος.
3. Τζίντζερ ή πιπερόριζα

Ίσως το τζίντζερ να έγινε πιο γνωστό την τελευταία δεκαετία λόγω συνταγών μαγειρικής από εξωτικές κουζίνες, αλλά η “πιπερόριζα” όπως την γνωρίζουν η παλαιότερη είναι μια ρίζα-βότανο που δεν λείπει από την κουζίνα όσων αγαπάνε τους φυσικούς “θησαυρούς” της γης. Η πιπερόριζα εκτός από ιδιαίτερο συστατικό σε συνταγές, αποτελεί βάση για ροφήματα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τον πόνο που νιώθουμε και δρουν ενάντια στα κρυολογήματα του χειμώνα.
4. Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο “δυνατά” βότανα που μπορεί να επιλέξει κάποιος που θέλει να δει ουσιαστικά αποτελέσματα χαλάρωσης. Το πλέον ηρεμιστικό και αγχολυτικό βότανο που χρησιμοποιείτε από πολλούς λαούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, μειώνει τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού διευκολύνοντας έτσι του επιπέδου της ψυχολογικής πίεσης αλλά και της ηρεμία πριν από έναν καλό ύπνο που μπορεί να χρειαζόμαστε κάποια βράδια.
5. Βαλσαμόχορτο

Ακόμη ένα πολύ γνωστό βότανο της ελληνική γης. Το βαλσαμόχορτο ή Σπαθόχορτο ή Υπερικό, είναι ένα φυσικό “όπλο” της φύσης για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών, την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού και για έναν αναζωογονητικό ύπνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά της φύσης που χρησιμοποιούν φαρμακοβιομηχανίες για φάρμακα σχετικά με την κατάθλιψη, τα συμπτώματα άγχους και την αυπνία.
6. Λεβάντα

Η γνωστή σε όλους λεβάντα είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι την ξεχωρίζουν για το υπέροχο χρώμα και άρωμα της. Ωστόσο, δεν λίγοι εκείνοι που τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούν τα αποξηραμένα άνθη της και ως αφέψημα για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Το εκχύλισμα της θεωρείται επίσης από πολλούς βοτανοθεραπευτές ιδανικό για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας.
Διαβάστε επίσης:
Κρητικά βότανα για να την… παλέψεις με 7 καθημερινά ζόρια!

40 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap