Βρειτε μας στα Social Media

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το superfood που προσθέτει χρόνια ζωής και κάνει τον ύπνο καλύτερο

Δημοσιεύτηκε

στις

μπερι
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γκότζι, γκότζι μπέρι, μούρο γκότζι ή λυκόμουρο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, και παρότι ο συγκεκριμένος καρπός φαίνεται ότι ήταν γνωστούς στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές φαίνεται πως τον αγνοούσαν.

Κάτι που όμως δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση για την Κίνα, αφού το συγκεκριμένο superfood είχε διαχρονικά θαυματουργή φήμη στην Άπω Ανατολή.

Έτσι, παρότι η ονομασία λυκόμουρο δείχνει ότι στην αρχαιότητα θεωρούσαν πως προέρχεται από την περιοχή της Λυκίας στη Μικρά Ασία, η χρήση του στη Δύση ξεχάστηκε μέσα από τους αιώνες. Αντίθετα, η καλλιέργειά του κοντά στον Κίτρινο Ποταμό εδώ και πάνω από 700 χρόνια τροφοδοτούσε και τροφοδοτεί τις αγορές της Ασίας.

Τα πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό

γκότζι μπέρι

Στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα, ο λόγος που ποτέ δεν έχασε τη δημοτικότητα του είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση γκότζι μπέρι είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μακροβιότητα.

Ο καρπός με χαρακτηριστικό -κάπου ανάμεσα στο κόκκινο και το πορτοκαλί- χρώμα ο οποίος τρώγεται ωμός, μαγειρεμένος ή και πιο συχνά αποξηραμένος έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του πυρετού αλλά και προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια.

Πόσα όμως από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί και ερευνητικά; Η έκρηξη της χρήσης του γκότζι μπέρι στον 21ο αιώνα έφερε και μία αντίστοιχη έκρηξη στις έρευνες γύρω από αυτό και τις ιδιότητές του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική National Library of Medicine τα γκότζι μπέρι προσφέρουν πολλά προστατευτικά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη των ελεύθερων ριζών από το να βλάψουν το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα: διαθέτουν αντιγηραντικέςαντικαρκινικές και αντιοξδειωτικές ιδιότητες ενώ παράλληλα βελτιώνουν και το ανοσοποιητικό.

Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο Μέσο, κάνει λόγο για τις αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες των γκότζι μπέρι. Μάλιστα, όσον αφορά το ψυχολογικό σκέλος φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους βοηθά σε ένα σημείο κλειδί: τον ύπνο.

Διότι, όπως είναι γνωστό, αν ο ύπνος είναι ταραγμένος και ακανόνιστος τότε με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια ακολουθεί και η ψυχολογία μας την ίδια διαδρομή. Τα γκότζι μπέρι έχουν μία λύση για κάθε σου πρόβλημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ