Το Σανατόριο «φάντασμα» της Κρήτης | Drone BINTEO

Shares

Όταν ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα μας δέχθηκε την ιταλική επίθεση στα βόρεια σύνορά της, τα πάντα σχεδόν στην χώρα πήραν μια διαφορετική κατεύθυνση και η καθημερινότητα άλλαξε εντελώς. Η ζωή των ανθρώπων, η οικονομική κατάσταση και βεβαίως τα επενδυτικά σχέδια ανά περιφέρεια αποτέλεσαν όλα θύματα της νέας άσχημης περιόδου που ξεκινούσε. Ανάμεσα σε πολλά κατασκευαστικά προγράμματα, ένα που ξεχώριζε αλλά «χτυπήθηκε» έντονα από τα νέα δεδομένα, είναι το μισοτελειωμένο σανατόριο στο Λουτράκι Μαλεβιζίου.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Το άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο σανατόριο, αποτελεί από την εποχή εκείνη ένα «φάντασμα» που θυμίζει όσο πιο έντονα γίνεται την απότομη έναρξη των συγκρούσεων καθώς και την άμεση αλλαγή της ψυχολογίας στον πληθυσμό. Το αρχικά λαμπρό σχέδιο της Νομαρχίας Ηρακλείου που θα απασχολούσε πάνω από 40 εργαζόμενους, σε οικόπεδο της Ιεράς μονής Ιεροσολύμων, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων την πόλη του Ηρακλείου έμεινε κυριολεκτικά «στα μπετά» αφού οι εργάτες στο άκουσμα των νέων άφησαν αμέσως τα εργαλεία τους και έφυγαν από το εργοτάξιο.

Αν και από την δεκαετία του 1940 έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, το μεγαλόπνοο αυτό έργο δεν συνεχίστηκε ποτέ και δύσκολα πιστεύουν οι περισσότεροι πως αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Κατά πάσα πιθανότητα η κατασκευή δεν είναι ουσιώδης και συμφέρουσα στην εποχή μας, ιδιαίτερα έπειτα από την δημιουργία του Βενιζέλειου – Πανάνειου Νοσοκομείου που κάλυψε την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Ο γνωστός μας Νίκος Σαράντος έφτασε μέχρι το Σανατόριο «φάντασμα» της Κρήτης και κατέγραψε σπάνια πλάνα με το drone του. Δείτε το βίντεο και «πετάξτε» πάνω από το κάποτε μεγαλόπνοο σχέδιο που έμεινε ανολοκλήρωτο:

Shares


1 comment

  1. Pingback: Ρέθυμνο: Έτοιμοι για «πτήση» πάνω από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη; | Drone BINTEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *