Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Δείτε την εντυπωσιακή ανακαίνιση Αθηναϊκής κατοικίας του 1930! | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Χρυσή Τομή ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση μονοκατοικίας του 1930, στον Κολωνό, με στόχο την μετατροπή της σε μία άνετη, φωτεινή και μοντέρνα κατοικία, που πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Έργο: Residence_Kolonos
Studio: Golden Ratio Collective Architecture
Αρχιτέκτων: Μιχάλης Μπάκας
Εμβαδόν: 104 τ.μ.
Περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογράφος: Ντέμη Καρατζαφέρη

Το έργο αποτελεί παράδειγμα ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου λειτουργικού διαγράμματος σε ένα υπάρχον κέλυφος αθηναϊκής κατοικίας στην περιοχή του Κολωνού, που φέρει την αξιόλογη αρχιτεκτονική ποιότητα της δεκαετίας του 1930.

Η διατήρηση του αιθρίου ως πυρήνα της κατοικίας, γύρω από το οποίο οργανώνονται οι καθημερινές λειτουργίες αποτελεί την κεντρική ιδέα της πρότασης. Από αυλή του σπιτιού με περιορισμένη επικοινωνία με την καθημερινή ζωή στο εσωτερικό του, ο ρόλος του αιθρίου αναβαθμίζεται, αποτελώντας την «καρδιά» του σπιτιού, «πλάθοντας» την εσωτερική οργάνωση με το φυσικό φως που διαχέεται στο σπίτι.

Εσωστρεφής δομή, συμμετρικά οργανωμένοι  χώροι, κεντρικός άξονα κίνησης, αποτελούν βασικά στοιχεία της τυπολογίας του αθηναϊκού σπιτιού, τα οποία αναδεικνύονται στην πρόταση.

Ο διάδρομος διατηρείται ως χώρος εισόδου και το καθιστικό  ενσωματώνεται οπτικά με την κουζίνα και το αίθριο, μέσω του συνεχούς ξύλινου πατώματος. Η ξύλινη οροφή παραμένει εμφανής στην κουζίνα και βάφεται λευκή σε συμφωνία με τις λευκές επιφάνειες εργασίας από λάκα.

Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κατοικίας με δάπεδο από παλιά πλακάκια, τα οποία αξιοποιούνται επαναφέροντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Ο ζωτικός ρόλος του αιθρίου προβάλλεται και σε επίπεδο όγκων, μέσω ενός παιχνιδιού με τα οριζόντια και κεκλιμένα επίπεδα της οροφής, τα οποία διαχωρίζουν τις  λειτουργίες, τονίζοντας παράλληλα την ογκοπλασία με βάση το φως.

Με αυτό τον τρόπο, το φως του αιθρίου εισέρχεται ανεμπόδιστα σε κάθε χώρο του σπιτιού, δηλώνοντας την παρουσία του. Στο αίθριο, μια μεταλλική κλίμακα ανόδου οδηγεί στο δώμα, ενώ η λιθοδομή στον τοίχο αποκαλύπτεται, δηλώνοντας την αδρή υλικότητα της αρχικής κατασκευής.

Κείμενο: Golden Ratio
ΚατηγορίαΑρχιτεκτονήματα
Πηγή: xrysitomi.gr

www.designhome.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ