Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Θα πούμε το νερό… νεράκι στην Κρήτη – Εφιαλτική εικόνα από τα άδεια φράγματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εφιάλτης ενόψει καλοκαιριού η λειψυδρία στην Κρήτη, με την εικόνα στα περισσότερα φράγματα του νησιού να αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος. Στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” προχθές Δευτέρα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει και τους αρμόδιους φορείς να ενώνουν δυνάμεις για να το αντιμετωπίσουν.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΚ που παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Θοδωρής Νίνος, η “ακτινογραφία” των νερών του νησιού, δυστυχώς, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, με ωφέλιμο όγκο νερού 14.500.000 κυβικά μέτρα, είχε κατά μέσο όρο τον περυσινό Μάρτιο 14.500.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ τον φετινό Μάρτιο έχει 9.500.000 κυβικά μέτρα (-34,4%).

Το φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά, με ωφέλιμο όγκο νερού 18.000.000 κυβικά μέτρα, είναι σε πάρα πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τον Μάρτιο του 2023 είχε 8.220.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ τον φετινό Μάρτιο έχει μόνο 3.860.000 κυβικά μέτρα (-53%).

Κρήτη φράγματα

Το φράγμα του Αποσελέμη, με ωφέλιμο όγκο νερού 27.000.000 κυβικά μέτρα, επίσης είναι σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Τον Μάρτιο του 2023 τα αποθέματα ανέρχονταν σε 10.230.000 κυβικά μέτρα, ενώ τον φετινό Μάρτιο ανέρχονται σε 7.350.000 κυβικά μέτρα (-28%).

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα για το φράγμα των Ποταμών, μιας και είναι το μοναδικό φράγμα στην Κρήτη που σώζει την κατάσταση όσον αφορά στα αποθέματα νερού.

Η λειψυδρία, τόσο λόγω της θερινής περιόδου όσο και των λίγων βροχοπτώσεων, έπληξε καλλιέργειες, αλλά, πολύ περισσότερο, άδειασε δυστυχώς τα φράγματα. Η κατάσταση στο φράγμα Αποσελέμη είναι απογοητευτική, μιας και τα αποθέματα νερού διαρκώς μειώνονται, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, που καλείται και εκείνο να καλύψει μεγάλες ανάγκες άρδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΚ, για το φράγμα Αποσελέμη ο καλύτερος μήνας ήταν ο περασμένος Φεβρουάριος, καθώς οι βροχές τις δύο πρώτες μέρες του μήνα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμες, αφού τα αποθέματα νερού αυξήθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, το φράγμα έχει φτάσει στα 3,9 εκατομμύρια κυβικά νερού. Ενδεικτικό είναι πως από τον Φεβρουάριο του 2023 έως και τις 28 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους οι εισροές στον ταμιευτήρα ήταν 928.000 κυβικά. Μέσα σε δύο μόλις ημέρες μπήκαν στον ταμιευτήρα 800.000 κυβικά. Ωστόσο, η παρατεταμένη ανομβρία τους μήνες που ακολούθησαν αποτύπωσαν και το μέγεθος του προβλήματος, με τα αποθέματα νερού να μειώνονται δραματικά και να φτάσουμε στη σημερινή εξαιρετικά άσχημη εικόνα. Η κατάσταση δε διαφοροποιείται και όσον αφορά στις λιμνοδεξαμενές, που όμως από μόνες τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανάχωμα κατά της λειψυδρίας.

Ήδη από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης γίνεται έκκληση, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για τη θωράκιση του νησιού τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού. Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου αναφέρθηκε στο σχέδιο της αφαλάτωσης που μπορεί να θωρακίσει την περιοχή, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τα βροχομετρικά στοιχεία στην Κρήτη – Στα Ασκύφου έπεσε φέτος το περισσότερο νερό

Διαχρονικά, η δυτική Κρήτη έχει πάντα τα πιο υψηλά βροχομετρικά δεδομένα, με τα Χανιά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, που μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής”, να έχει τους πιο υψηλούς δείκτες σε επίπεδο Κρήτης. Ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ οι μικρότερες ποσότητες νερού πέφτουν στην περιφερειακή ενότητα του Λασιθίου.

πιν 1

Ο μετεωρολόγος και αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε την ανάγκη για ορθολογική χρήση του νερού, µε καινοτόμες παρεμβάσεις, που θα ευαισθητοποιήσουν και θα εκπαιδεύσουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες ώστε να σταματήσει η αλόγιστη χρήση. Ο ίδιος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων σε περιοχές της Κρήτης, χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για τον τρόπο µε τον οποίο θα εξασφαλίσουν την παροχή νερού.

πιν

Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στην Κρήτη που διαχρονικά δέχονται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Όπως τόνισε ο κ Λέκκας, ο ετήσιος μέρος όρος βροχής στην Κρήτη, με βάση τα δεδομένα από το 1960 έως το 2018, είναι τα 630 χιλιοστά. Η ενδοχώρα των Χανίων και του Ρεθύμνου βρίσκεται στο “κόκκινο” των βροχοπτώσεων, δεδομένο που αποτυπώνεται και από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Κρήτη, νερό

Δυστυχώς, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία, παρά το γεγονός πως οι δείκτες βροχής είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ Λέκκα αλλά και τον πρόεδρο του ΟΑΚ Θοδωρή Νίνο, η κατασπατάληση του νερού από τους πολίτες θέτει την Κρήτη αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας και της ανομβρίας.

Με βάση τα βροχομετρικά, οι περιοχές στις οποίες φέτος έπεσε το περισσότερο νερό είναι το Ασκύφου, η Ασή Γωνιά, οι Ποταμοί στο Ρέθυμνο, ο Σέμπρωνας, τα Ανώγεια, το Σπήλι, η Αγία Βαρβάρα και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της ΚΡΗΤΗ TV:

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ