Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τα 10 πιάτα της Κρήτης που ΔΕΝ γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο «πλούτος» της Κρήτης είναι δίχως αμφιβολία τεράστιος. Πλούτος φυσικός, πολιτιστικός και φυσικά γαστρονομικός. Ποιος δεν έχει ταξιδέψει στο νησί και δεν έχει απολαύσει μοναδικά πιάτα όπου και αν βρέθηκε. Από τα εξαιρετικά εστιατόρια που διαθέτει μέχρι τα αμέτρητα ταβερνάκια σε πόλεις και χωριά που γοητεύουν μέσα από την απλότητα τους αλλά κυρίως τα εξαιρετικά υλικά. Είναι όπως λένε αμαρτία να φύγεις από την Κρήτη και να μην έχεις δοκιμάσεις τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις αυτού του τόπου.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight

Όσο και αν είναι δύσκολο, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις 10 γεύσεις της Κρήτης που δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις. Οι φίλοι που ξέρουν θα σε ρωτάνε, οπότε θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις ναι σε όλα:

1. Σταμναγκάθι

Τι πιο απλό και πιο γευστικό από το Σταμναγκάθι; Το υπέροχο αυτό είδος χόρτου της Κρήτης γοητεύει τον ουρανίσκο μας ακόμη και αν σερβιριστεί απλά με λίγο λεμονάκι και εκλεκτό ελαιόλαδο. Αποτελεί σίγουρα την πιο ωραία «σαλάτα» ή συνοδευτικό για ρακί αν δεν υπάρχει εύκαιρος κάποιος άλλος κρητικός μεζές.

2. Ντάκος

Ντάκος. Αν η Κρήτη έπρεπε να έχει ένα πιάτο ως σύμβολο θα ήταν πράγματι ο ντάκος. Το πλέον απλό πιάτο του νησιού που καθόλου τυχαία έχει κερδίσει κάθε ντόπιο και ταξιδιώτη εδώ και δεκαετίες. Μέσα στην απλότητα, κρύβονται όλα τα «μαγικά» συστατικά της γαστρονομίας του νησιού όπως το άριστο λάδι, το αγνό μαλακό τυρί και τα φρέσκα λαχανικά της Κρητικής Γης.

3. Γαμοπίλαφο

Αν και έχει δικαιολογημένα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς γάμους του νησιού, το γαμοπίλαφο αποτελεί μια εκλεκτή επιλογή πιάτου σε οποιαδήποτε περίσταση. Οι έντονες γεύσεις από τα υλικά του, καθιστούν το γαμοπίλαφο εκείνο το πιάτο που θα ξεχωρίσει στα κρητικά τραπεζώματα και σχεδόν ποτέ δεν θα φτάνει για όσο θέλουν οι καλεσμένοι…

4. Κουνέλι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κουνέλι όταν φτάνουν για διακοπές στην Κρήτη. Σύντομα βέβαια το βλέπουν σε κάποια κατάλογο εστιατορίου, τολμούν να το επιλέξουν και καταλαβαίνουν τι έχαναν τόσα χρόνια. Ειδικά στη γάστρα μαζί με διάφορα υλικά από την γη του νησιού, θα κερδίσει τις εντυπώσεις ακόμη και των πιο δύσκολων.

5. Χοχλιοί

Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί στη Κρήτη, είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους μεζέδες στα παραδοσιακά γλέντια ή την καθημερινότητα όσων μένουν πιστοί στην τοπική κουζίνα. Σίγουρα αρκετοί εκείνοι που το σκέφτονται πολλοί μέχρι να δοκιμάσουν, αλλά λίγοι εκείνοι που έπειτα δεν τους αναζητούν όταν πάνε σε εστιατόριο με κρητικές γεύσεις.

6. Ξεροτήγανα

Ποιος δεν έχει κυριολεκτικά γλείψει τα δάκτυλα του δοκιμάζοντας παραδοσιακά ξεροτήγανα της Κρήτης; Περιχυμένα με σιροπιαστό μέλι και ίσως λίγο κανέλα, αποτελούν μάλλον το πιο γνωστό γλυκό του νησιού. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές που ήθελαν απλές απολαύσεις και έχει συνοδέψει όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

7. Καλτσούνια

Αυτά τα μικρά ιδιαίτερα πιτάκια που ψάχνουμε να βρούμε σε κάθε ευκαιρία όταν ήμαστε στην Κρήτη. Φτιαγμένα από τοπική μυζήθρα, αυγά και λίγο δυόσμο, είναι τόσο γευστικά που δεν το πιστεύεις. Όταν μάλιστα τα συνοδέψεις με αγνό μέλι, τότε τα λόγια περισσεύουν και δυσκολεύεσαι να μείνεις μόνο στο ένα…

8. Τσικουδιά

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να έχεις πάει στην Κρήτη για να δοκιμάσεις τσικουδιά. Ωστόσο, είναι ντροπή και ίσως προσβολή για τους Κρητικούς αν φύγεις από το νησί και δεν έχεις πιει μερικά ποτηράκια σε στιγμές που γίνεται κέφι από την παρέα. Ακόμη περισσότερο αν δοκιμάζεις τόσα κρητικά πιάτα χωρίς να τα συνοδεύεις με λίγο τοπική τσικουδιά και ας είναι κάπως δυνατή για τα γούστα σου.

9. Κρητικό κρασί

Η τσικουδιά μπορεί να κερδίζει τις προτιμήσεις των περισσότερων, αλλά το κρητικό κρασί ξεχωρίζει εδώ και αιώνες για την ποιότητά του και τα σπάνια αρώματα. Καρπός και αυτός του νησιού, δεν γίνεται να μην βρίσκεται πάνω σε κάθε τραπέζι και να συνοδεύει τα πιο γνωστά πιάτα και γεύσεις του νησιού.

10. Απάκι

Το απάκι είναι το πιο γνωστό αλλαντικό της Κρήτης. Παρασκευάζεται κυρίως στα Ανώγια Ρεθύμνου, αποτελείται από άπαχο χοιρινό κρέας και κατά πολλούς ανταγωνίζεται τους χοχλιούς για το ποιος είναι ο καλύτερος μεζές για την τσικουδιά. Επίσης, παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ