Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σαν κρυφός κόσμος: Τρία υπόσκαφα σπίτια στην Κρήτη με… σικ πολυτέλεια!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρία σπίτια προσφέρουν τον απόλυτο συνδυασμό πολυτέλειας και απλότητας, αποτελώντας κρησφύγετο χαλάρωσης για τη χειμερινή περίοδο αλλά και όαση δροσιάς για το καλοκαίρι.

Ο λόγος για το Luxury Caved Villas, ένα συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών που ξεχωρίζουν για την ενσωμάτωσή τους με το φυσικό περιβάλλον.

Ο αρχιτέκτονας Λευτέρης Τσικανδηλάκης, ο οποίος έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης και από το 1991 έχει ιδρύσει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Λευτέρης Τσικανδηλάκης & Συνεργάτες», κλήθηκε να αναπτύξει με αυτή τη λογική τις κατοικίες.

Τοποθετημένα σε μία πλαγιά στην περιοχή των Γουβών, τα τρία σπίτια, καθένα με ιδιωτική πισίνα, είναι ένα έργο που συνδυάζει την πολυτέλεια και την απλότητα μέσα από σαφείς αναφορές στην κρητική γη.

Η Κρήτη, λοιπόν, της φύσης και των ανθρώπων της, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τον Λευτέρη Τσικανδηλάκη.

«Η Κρήτη με το φυσικό της ανάγλυφο, τις έντονες αντιθέσεις, την άγρια ομορφιά της και τον ήλιο της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη μελέτη αυτή. Μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό οι υπόσκαφες κατοικίες μοιάζουν να αναδύονται από την κρητική γη, μέσω της επιλογής τοπικών υλικών, τοπικής χλωρίδας και στοιχείων έντονης μνήμης του κρητικού τοπίου, όπως οι μικρές λίμνες που μοιάζουν με φυσικές. Όλα αυτά μαζί προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία λειτουργίας και χρήσης, την επαφή με τη φύση με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο. Η ατμοσφαιρική ένωση σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραδοσιακών στοιχείων, που εναρμονίζεται με το περιβάλλον έχει στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας του ελληνικού τοπίου. Στόχος μας ήταν να συνθέσουμε ένα αποτέλεσμα ικανό να αποδώσει μία πλήρη ατμόσφαιρα εντοπιότητας γεμάτη με ελληνικό φως», περιγράφει στο iefimerida.gr o αρχιτέκτονας.

Όπως σημειώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο, κάθε σπίτι εξυπηρετείται από τη δική του ιδιωτική είσοδο πετυχαίνοντας έτσι ιδιωτικότητα στην πρόσβαση αλλά και σύνδεση όταν οι ανάγκες το απαιτούν. Παρά την ενιαία μορφή της όψης κάθε σπίτι διαχωρίζεται, επίσης, και απομονώνεται από τα κάθετα στοιχεία που οριοθετούν τις επιμέρους αυλές.

Η υποχώρηση των δύο μέτρων που πραγματοποιείται στην πίσω πλευρά καθιστά τις βίλλες διαμπερείς, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τον φυσικό φωτισμό και αερισμό τους. Επιπλέον, το ιδιαίτερο παιχνίδι που δημιουργεί ο συνδυασμός πλήρους και διάτρητου στεγάστρου εξυπηρετεί τον καλύτερο ηλιασμό και αερισμό των κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους χρήστες την απόλαυση του ήλιου την ημέρα και του νυχτερινού ουρανού το βράδυ.

Πρόθεση του αρχιτέκτονα ήταν τα σπίτια να αποτελούν μια ήπια επέμβαση στο ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον και μια εμπειρία κατοίκησης άμεσα συνυφασμένη με το φυσικό τοπίο. Και το κατάφερε. «Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία ενός διαλόγου των κατοικιών με τους χρήστες τους, αλλά́ και με το περιβάλλον τους, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η συνθετική επιλογή-πρόκληση δημιούργησε ένα σαφή προσανατολισμό των κατοικιών προς τη θέα μετατοπίζοντας τον άξονα ανάπτυξης τους, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα των τριών κατοικιών. Παράλληλα τους δίνει ανεξαρτησία και ιδιωτικότητα αλλά ταυτόχρονα και δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, όταν οι επισκέπτες το επιθυμούν δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία αίσθηση γειτονιάς με αναφορές  στην ξεχωριστή κρητική κουλτούρα», αναφέρει ο Λευτέρης Τσικανδηλάκης στο iefimerida.gr.

Τα υλικά και τα έπιπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο, έρχονται σε απόλυτο διάλογο με το τοπίο της περιοχής. Πέτρα, ξύλο, γήινα χρώματα, φυτά και μυρωδιές που ευδοκιμούν στο συγκεκριμένο μέρος, συνθέτουν ένα αρμονικό τοπίο που ακολουθεί πλήρως εκείνο της Κρήτης ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό και οπτικό ίχνος. Προέκταση του εξωτερικού, το εσωτερικό, συνεχίζει στο ίδιο ύφος προσδίδοντας όμως μια ιδιαίτερη αίσθηση πολυτέλειας ενώ παράλληλα ακολουθείται και η υλικότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους.

Το συγκρότημα διαθέτει υποδομές που το αναδεικνύουν όλες τις εποχές του χρόνου, με τις οπτικές προς την θάλασσα και τις πισίνες να το καθιστούν ιδανικό για καλοκαίρι, ενώ η εσωτερική διακόσμηση προσδίδει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και για χειμωνιάτικη διαμονή.

Οι ιδιωτικές αυλές που διαμορφώνονται στην ανατολική πλευρά, αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, δημιουργώντας από τη μία έναν ενιαίο χώρο συνάντησης και από την άλλη μία ξεχωριστή, ήσυχη γωνιά με το στοιχείο της φωτιάς και του νερού, μέσω της λίμνης να κυριαρχούν, ενώνοντας έτσι τις τέσσερεις κοσμογονικές αρχές: γη, αέρας, νερό, φωτιά.

Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου, δημιουργείται ένα belvedere, ένα σημείο θέασης με καθιστικό που μπορεί κανείς να απολαύσει την ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα επίπεδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap