Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Λαμπρή η παρέλαση στο Ρέθυμνο για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Photo: goodnet
Διαφήμιση
Διαφήμιση
35 Shares

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμάται και φέτος η 156η επέτειος του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στο ιστορικό μοναστήρι, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. Ναυτιλίας, κ. Κουτουλάκης και στην συνέχεια κόσμος και φορείς μετέβησαν στο Αρκάδι.

«Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό. Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τα νιάτα, πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα να τιμούν τη μνήμη αυτή. Η σημαία έγραφε  “Κρήτη- Ένωσις- Ελευθερία ή Θάνατος”. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Μαρτύρησαν κάποιοι για να μπορούμε να λυτρωθούμε κατόπιν εμείς. Τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα. Χαίρομαι για τον κόσμο που τιμά διαρκώς σε αυτές τις ανοικτές εκδηλώσεις τη μνήμη των προγόνων», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κουτουλάκης.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε για την ιστορική ημέρα: «Για άλλη μια χρονιά γιορτάζουμε τη διπλή γιορτή: των Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ και βεβαίως τη μεγάλη τοπική εορτή του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου. Θυμόμαστε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Τα μηνύματα εκείνης της εθελοθυσίας είναι επίκαιρα ακόμη και σήμερα: Ελευθερία και Δημοκρατία. Χρόνια πολλά σε όλους!».

«Η μάχη για την ελευθερία- το Αρκάδι και το Ολοκαύτωμα του ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο- σήμερα δεν αφορά μόνο την αυτονόητη υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η μάχη για την ελευθερία αφορά την κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια των ανθρώπων, άρα την μείωση των ανισοτήτων και τη δραστική αντιμετώπιση της φτωχοποίησης και της κοινωνικής εξαθλίωσης η οποία απλώνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μόνο με μια ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου μπορεί η Ευρώπη να αποτρέψει τον κίνδυνο νεοφασιστικών μορφωμάτων και αντιδραστικών εξελίξεων στις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

«Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για την εθελοθυσία του Αρκαδίου. Τα μηνύματά της είναι επίκαιρα περισσότερο παρά ποτέ, καθώς ο κόσμος δοκιμάζεται από κρίσεις αλλεπάλληλες: οικονομικές, κρίσεις υγείας, κρίσεις πολέμου, κρίσεις φτώχειας. Το Αρκάδι μάς λέει ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε μεγάλο πρόβλημα είτε αυτό αφορά εξωτερικό κίνδυνο και επιβουλή, είτε μεγάλο θέμα που αφορά την πατρίδα μας. Όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε», είπε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου

Για τον εορτασμό της επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης,  δήλωσε:

Στη μακραίωνη Ιστορία της, η Κρήτη έχει να επιδείξει διαρκείς και ανυποχώρητους αγώνες και έχει προσφέρει αμέτρητες θυσίες στο βωμό της Ελευθερίας. Το Αρκάδι, με το Ολοκαύτωμά του, κατέχει ξεχωριστή  θέση στο πάνθεον των Κρητικών Αγώνων. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς του ηρωισμού και της αυτοθυσίας,των Κρητών Αγωνιστών.

Με την Επανάσταση του 1866, που κορυφώθηκε με το Ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής του Αρκαδίου, άρχισε να φωτίζεται ο δρόμος που οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα, στην απελευθέρωση της Κρήτης. 

Τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αρκάδι, και το δραματικό Ολοκαύτωμα των Κρητών Αγωνιστών, λειτούργησαν σαν θρυαλλίδα και επέδρασαν καταλυτικά στις μετέπειτα εξελίξεις. Ευαισθητοποίησαν την διεθνή κοινότητα και έτσι ήρθε γρηγορότεραηαπελευθέρωση της Κρήτης

Η τιμή και η δόξα όσων θυσιάστηκαν στην ιστορική Μονή, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ¨στεφανώνει¨  την Κρήτη, και να εμπνέει όσους πιστεύουν στην Ελευθερία και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.

Στις μέρες μας, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, η Θυσία και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, εμπνέουν και καθοδηγούν τον Ελληνικό λαό, δείχνοντάς του το δρόμοτων Αγώνων,της Ιστορίαςαλλά και της Ελπίδας, που χάραξαν οι Επαναστάτες του 1866.

Πηγή: goodnet

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση marianblue
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
marianblue
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap