Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Άνοιξε ο δρόμος της εξυγίανσης για την Creta Farms

Δημοσιεύτηκε

στις

creta farms
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την εξυγίανση της Creta Farms, μετά την υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζα και την Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου, η οποία αποτελεί και επίσημα πλέον τον νέο υποψήφιο επενδυτή.

Ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από δυο μήνες και παρά την έντονη αμφισβήτηση που εκφράστηκε από διάφορα μέρη, οι δυο πλευρές κατέληξαν στο τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης θέτοντας τη βάση για τη διάσωση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας και των περίπου 600 θέσεων εργασίας.

Η παραπάνω εξέλιξη κλείνει και έναν κύκλο που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα αδέλφια Δομαζάκη παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης «έδιναν τα χέρια» παρά τις διαφορές τους για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη γενική συνέλευση της 27ης Φεβρουαρίου, η οποία θα εγκρίνει το σχέδιο καθώς επίσης την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Ο κ. Βιντζηλαίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη μέρα υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την πίστη του στις δυνατότητες της Creta Farms να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο και να ανακτήσει τη θέση που είχε μέχρι πρόσφατα.

Ενδεικτικό της βούλησης να αναταχθεί η εταιρεία είναι το γεγονός πως έχει συσταθεί ήδη η εταιρεία που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα και στην οποία θα μεταφερθούν στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της παλιάς εταιρείας. Για τον 52χρονο επιχειρηματία κομβικής σημασίας θεωρείται η ταχύτητα έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και η υπαγωγή στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για όλους. Μια καθυστέρηση θα δυσχεράνει την προσπάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του.

Και σπεύδει να προσθέσει πως η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί επαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο με παραγωγή περίπου 250 τόνων σε εβδομαδιαία βάση. Μετά από αυτό θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Τα οποία είναι πρόθυμος να συνεισφέρει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Να σημειωθεί πως η προσωρινή διοίκηση τη εταιρείας ανακοίνωσε πρόσφατα πως η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με την επίσπευση της διαδικασίας εξυγίανσης, πιστώτριες τράπεζες και Impala Invest συνεχίζουν την προσπάθεια επιστροφής της εταιρείας στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται ενέργειες για να αυξηθούν οι ποσότητες παραγωγής αλλά και να διευρυνθεί το εύρος των κωδικών που παράγονται ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Creta Farms σε περισσότερα σημεία λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ «Bazaar» και «Θανόπουλος».

Να σημειωθεί πως τα προϊόντα της εταιρείας επέστρεψαν μετά από ένα μεγάλο διάστημα και στο κανάλι της HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέτερινγκ). Σύμφωνα πάντα με τον περιβάλλον Βιντζηλαίου, τα μηνύματα από την απήχηση του κόσμου είναι ενθαρρυντικά καθώς η Creta Farms έχει «το πιο πιστό fan club». Η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται αποτυπώνεται και στις παραγγελίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν σε περίπου 200 τόνους σε εβδομαδιαία βάση.

 

Τα «κλειδιά» του σχεδίου εξυγίανσης

Γενναίο «κούρεμα» οφειλών αλλά και σημαντική ένεση ρευστότητας από τον νέο επενδυτή προβλέπει η συμφωνία αναδιάρθρωσης της Creta Farms. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων ανήλθε στο 64%, ή 68 εκατ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο ενώ «μαχαίρι» προβλέπεται να πέσει στο δάνειο που έχει χορηγήσει στην εταιρεία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία «χάνει» περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Απώλειες έχουν και οι προμηθευτές, οι απαιτήσεις των οποίων σχεδόν εκμηδενίζονται. Βέβαια, κύκλοι του κ. Βιντζηλαίου σπεύδουν να υπογραμμίσουν πως η παραπάνω εικόνα είναι κάπως παραπλανητική, επισημαίνοντας πως δεν «πρόκειται για ένα καθαρό κούρεμα, αφού η παλιά εταιρεία διατηρεί μια «αξιοπρεπή» περιουσία για να εξοφλήσει μέρος του παθητικού που μένει πίσω.

Ενδεικτικά αναφέρουν πως στην περιουσία που διατηρεί η παλιά εταιρεία είναι ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, ένας αριθμός φορτηγών, οι προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων της Creta Farms, μια απαίτηση περίπου 5 εκατ. ευρώ από μια συμφωνία Franchise στην Αυστραλία για την οποία η εταιρεία βρίσκεται στα δικαστήρια και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που εκκρεμεί να εκταμιευθεί και ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του κ. Βιντζηλαίου θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές που θα υποστούν «κούρεμα».

Επιπλέον, δεν «κουρεύονται» οι οφειλές στους εργαζομένους –μάλιστα θα καταβληθεί ένα έξτρα ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ που αφορούν σε άδειες που εκκρεμούν από το παρελθόν- αλλά και οι προμηθευτές που έχουν εγγυητικές, οι οποίες μεταφέρονται στη νέα εταιρεία. Όσον αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο που απομειώνονται κατά περίπου 40% αφορούν κυρίως προσαυξήσεις ενώ δεν κουρεύονται όσες είναι διακανονισμένες.

Στα σχέδια του υποψήφιου επενδυτή είναι και η συγχώνευση της Λακωνικής Τροφίμων, την οποία ελέγχει με την Creta Farms. Ο επικεφαλής της Impala Invest σκοπεύει μόλις αναλάβει και επίσημα τον έλεγχο να ενοποιήσει τις δυο εταιρείες και να εκμεταλλευθεί τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν προς όφελος της βιωσιμότητας του νέου σχήματος. Η συγχώνευση των δυο εταιρειών λέγεται πως αποτελεί και απαίτηση των τραπεζών.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για όλους. Μια καθυστέρηση θα δυσχεράνει την προσπάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του. Και σπεύδει να προσθέσει πως η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί επαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο με παραγωγή περίπου 250 τόνων σε εβδομαδιαία βάση. Μετά από αυτό θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Τα οποία είναι πρόθυμος να συνεισφέρει υπό κάποιες προϋποθέσεις. Να σημειωθεί πως η προσωρινή διοίκηση τη εταιρείας ανακοίνωσε πρόσφατα πως η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με την επίσπευση της διαδικασίας εξυγίανσης, πιστώτριες τράπεζες και Impala Invest συνεχίζουν την προσπάθεια επιστροφής της εταιρείας στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται ενέργειες για να αυξηθούν οι ποσότητες παραγωγής αλλά και να διευρυνθεί το εύρος των κωδικών που παράγονται ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Creta Farms σε περισσότερα σημεία λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ «Bazaar» και «Θανόπουλος». Να σημειωθεί πως τα προϊόντα της εταιρείας επέστρεψαν μετά από ένα μεγάλο διάστημα και στο κανάλι της HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέτερινγκ).

Σύμφωνα πάντα με τον περιβάλλον Βιντζηλαίου, τα μηνύματα από την απήχηση του κόσμου είναι ενθαρρυντικά καθώς η Creta Farms έχει «το πιο πιστό fan club». Η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται αποτυπώνεται και στις παραγγελίες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες φθάνουν σε περίπου 200 τόνους σε εβδομαδιαία βάση.

Πηγή: ethnos

creta farms
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap