Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Νέα Navtex για τις έρευνες στην Κρήτη – Δεσμεύεται μεγαλύτερη έκταση

κρητη ερευνες
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά από την Κρήτη και την Πελοποννήσο, όπου η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η νέα NAVTEX εκδόθηκε σε συνεργασία με τη Μάλτα και σύμφωνα με αυτή δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την θαλάσσια περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτό το πλαίσιο η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Δείτε τον χάρτη της νέας Navtex

Η NAVTEX προβλέπει πως από σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεότερη ενημέρωση, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, ώστε. το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Το ερευνητικό σκάφος «Sanco Swift» έβαλε ήδη πλώρη για τις περιοχές δυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου και θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

«Η χώρα μας, όπως έχω πει πολλές φορές, ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ελπίδες για κοίτασμα «μαμούθ»

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα δύο οικόπεδα που ανήκουν κατά 70% στην Exxon-Mobil και το υπόλοιπο 30% στην Hellenic Energy.

Η περιοχή καλύπτει 40.000 τετραγωνικά μέτρα και οι σεισμογραφικές έρευνες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, με το σύνολο αγοράς υδατανθράκων να φτάνει στην τάξη των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία δεδομένων υπεδάφους για 6 μήνες. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για τη σύνταξη μελέτης εξόρυξης, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διαγωνιστική διαδικασία. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν μέσα στο 2025.

Εάν διαπιστωθεί ότι τα κοιτάσματα είναι αυτά που περιμένουν οι ειδικοί, η παραγωγή φυσικού αεριού αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 ή το 2028. Τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 70 – 90 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, που μπορούν να καλύψουν το 15% – 20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης.

Σε αμηχανία η Άγκυρα

Η είδηση ότι ξεκινούν οι ελληνικές έρευνες ξάφνιασε την Άγκυρα που μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα προειδοποίησαν ότι εάν οι έρευνες εμπλέξουν τη Λιβύη, η Τουρκία θα στείλει και τα δικά της γεωτρύπανα στην περιοχή. «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει ‘η Λιβύη να κάνει συμφωνία με εμάς.’ Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet».

Κατά την ομιλία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε ως στόχο να μπούμε στο κέντρο μια νέας διαδρομής που θα ξανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης». Να σημειωθεί ότι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ήδη ξεκινήσει και στο Ιόνιο πέλαγος στα δυτικά των Επτανήσων.

Πηγή: newsit.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ