Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Ψεκάστε με χαλκό τα δέντρα μετά τον χιονιά»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Τη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων σε όλα τα δέντρα που ο χιονιάς τα βρήκε κλαδεμένα, ώστε να αποφεύγονται τυχόν βακτηριακές ασθένειες στα σημεία όπου έγιναν οι καρατομήσεις των κλαδιών, συνιστά μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης. Όσο για τα αμπέλια, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν είχαν κλαδευτεί, κάτι που αναμένεται να γίνει από τώρα και μετά, με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο νησί μας.
«Εμείς μπορεί να είχαμε την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας και, εκεί που είχαμε 27 βαθμούς, πήγαμε μετά στους 5 και 6 βαθμούς, αλλά δεν είχαμε ευτυχώς παγετούς και θερμοκρασίες τέτοιες που προκαλούν ζημιές, εκτός από κάποιες ίσως ορεινές περιοχές. Από ’κει και πέρα, καλό θα είναι στα κλαδεμένα δέντρα να κάνουμε έναν ψεκασμό με χαλκό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρικάκης.
Μάλιστα, συμβουλεύει τους αγρότες να προτιμούν να κλαδεύουν τις ελιές τις ημέρες που υπάρχει πολύ κρύο, αλλά ποτέ στη διάρκεια μιας βροχής.
«Το σίγουρο ακόμα είναι ότι το χαλκούχο σκεύασμα είτε προληπτικά πριν την κακοκαιρία, είτε μετά από αυτή, χρειάζεται αφού κάνει καλό. Όποιος μπορεί, να το κάνει γιατί είναι πολύ ωφέλιμο για να αποφύγουμε μυκητολογικές ασθένειες», σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη.
Από ’κει και πέρα, η χρήση χαλκούχων συνιστάται και στις καλλιέργειες εκείνες που θα κλαδευτούν από τώρα και μετά. Βέβαια, αν γίνει το ψέκασμα και βρέξει αμέσως μετά, τότε ο χαλκός ξεπλένεται και φεύγει. Έτσι χρειαζόμαστε μία περίοδο καλοκαιρίας για να έχουμε αποτέλεσμα.
«Τα χαλκούχα σκευάσματα δεν είναι συστηματικά. Αλλά μπορούν, εφόσον δε βρέξει, να λειτουργήσουν προστατευτικά για τις καλλιέργειές μας μέχρι και δύο εβδομάδες», λέει στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης.
Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι όλα τα δέντρα μπορούν να κλαδευτούν από τώρα και μετά που πέρασε και αυτή η κακοκαιρία, εκτός από τα εσπεριδοειδή, τα οποία κλαδεύονται από τον Μάρτιο και μετά, αφού ζεστάνει πρώτα ο καιρός, καθώς αν κλαδευτούν τώρα που υπάρχουν οι υγρασίες και οι βροχές, κινδυνεύουν με ασθένειες.
Όσο για τον τρόπο του κλαδέματος, μπορεί στην ελιά να κλαδεύουμε αφαιρώντας τη βλάστηση από τη μέση, δίνοντας σχήμα βεντάλιας στο δέντρο, όπως στα εσπεριδοειδή – σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη – «μας ενδιαφέρει να χαμηλώσει το σχήμα του δέντρου, να αφαιρέσουμε τους “λαίμαργους” και η κόμη να είναι σφαιρική»…
Στο μεταξύ, οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον μπορούν να λιπάνουν όλες τις καλλιέργειές τους. Είτε με χημικά λιπάσματα είτε με οργανικά, μπορούν πλέον να προχωρήσουν κανονικά, όσοι βέβαια δεν πρόλαβαν να βάλουν λίπασμα πριν από την τελευταία κακοκαιρία και να εκμεταλλευτούν τις βροχές που έπεσαν.
 

Eξοικονόμηση χρημάτων

Στο μεταξύ, ο Παύλος Μαυρικάκης παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου τους αγρότες, προκειμένου να διαβάσουν ένα κείμενο με τίτλο “Εξοικονόμηση χρημάτων για τους αγρότες”. Το κείμενο αυτό προέρχεται από το βιβλίο του Γεώργιου Α. Δαουτόπουλο, που κυκλοφόρησε το 2011, με τίτλο “Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία”, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την Ελλάδα και όχι μόνο, είναι άμεση ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα και να μην εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες.
Προτείνουμε μερικά μέτρα απλά και άμεσα εφαρμόσιμα, τα οποία θα δώσουν άμεσα μια οικονομική ανακούφιση στους παραγωγούς και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της γονιμότητας και παραγωγικότητας των εδαφών και κατ’ επέκταση των καλλιεργειών:

 • Κατάργηση των πολλών κατεργασιών του εδάφους και των βαθιών οργωμάτων. Με κάθε όργωμα καταστρέφεται το 14% του πληθυσμού των γαιοσκωλήκων, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας των εδαφών και την ανάγκη για περισσότερα έξοδα για λιπάσματα.
 • Επαναφορά στο έδαφος των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Τα υπολείμματα των καλλιεργειών δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων που πρέπει να επιστρέψουν στο έδαφος για να θρέψουν τους μικροοργανισμούς του και να αποκαταστήσουν έτσι τη γονιμότητά του. Όσοι τα καίνε, ουσιαστικά καίνε χρήματα και μετά παραπονιούνται για ακριβά λιπάσματα και για μειωμένες αποδόσεις.
 • Αλλαγή του συστήματος άρδευσης για αποτελεσματική χρήση του νερού. Το νερό πρέπει να εφαρμόζεται με σταγόνες στη θέση του φυτού και όχι με κατάκλιση.
 • Προστασία των φυτικών φρακτών. Προσφέρουν πολλά γιατί είναι καταφύγιο της άγριας πανίδας και των ωφέλιμων εντόμων, που είναι σύμμαχοι του γεωργού.
 • Περιορισμό των μονοκαλλιεργειών. Οι μονοκαλλιέργειες είναι πιο ευπαθείς σε ασθένειες και σε έντομα και απαιτούν μεγαλύτερο κόστος για τη φυτοπροστασία τους.
 • Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Όλα τα μέτρα που αποτρέπουν τη διάβρωση και αυξάνουν την οργανική ουσία, όπως με χρήση φυτικών κομποστών και χλωρής λίπανσης, και αυξάνουν τους οργανισμούς που φιλοξενεί έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους.
 • Επαναφορά του οικιακού λαχανόκηπου. Ο οικιακός λαχανόκηπος πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της οικιακής οικονομίας στα αγροτικά νοικοκυριά. Με τα σημερινά μέσα συντήρησης των τροφίμων, ένα αγροτικό νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκειά του σε πολλά είδη διατροφής και μάλιστα σε μια ποιότητα ασύγκριτα υψηλότερη από την αγορά.
 • Συνδυασμός γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε ένα σύστημα παραγωγής που έχει πολλά αειφορικά στοιχεία.
 • Στενή παρακολούθηση των καλλιεργειών. Ο παραγωγός πρέπει έγκαιρα να εντοπίζει τα προβλήματα, να συμβουλεύεται τους ειδικούς και να επεμβαίνει άμεσα και με τα πλέον κατάλληλα μέσα.
 • Ένταξη σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
 • Συχνή ενημέρωση. Ο ενεργός γεωργός ενημερώνεται συχνά για τις εξελίξεις από τους γεωπόνους, από ενημερωτικές εκδηλώσεις, βιβλία και έντυπα και από το διαδίκτυο».

Πηγή: neakriti

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΗΤΗ

Δερμιτζάκης: «Ντροπή να συζητάμε να εμβολιαστούν 25χρονοι»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Εμβολιασμός
2 Shares

Δυσαρέσκεια, αν όχι οργή, εκφράζει με ανάρτησή του ο Κρητικός καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης με αφορμή πρόταση να εμβολιαστούν τελειόφοιτοι ιατρικής για να βοηθήσουν στο σύστημα υγείας.

“Μα είναι δυνατόν;;; Αυτό θα είναι μια απόλυτη ντροπή!” αναφέρει και προσθέτει:

“Οι 25χρονοι έχουν ρίσκο θανάτου 1000 (ναι ΧΙΛΙΕΣ!!!) φορές μικρότερο από ένα 70χρονο. Οπότε ακόμα και βεβαιότητα μόλυνσης να υπήρχε σε ένα 25χρονο τελειόφοιτο που θα δούλευε στο νοσοκομείο το ρίσκο του θα ήταν πολύ πολύ μικρότερο από ένα 70χρονο.

 

Ας σοβαρευτούμε λιγάκι και να κάνουμε σοβαρή πολιτική προτεραιοποίησης εμβολίων γιατί συνεχώς εμβολιάζουμε με επίσημη διαδικασία αυτούς που στηρίζουν την υγεία και ξεχνάμε του ίδιους τους πιθανούς ασθενείς!

 

Πηγή: cretalive

 

 

Εμβολιασμός
2 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Φόβοι για κορύφωση της πανδημίας και αύξηση των νοσηλειών

Δημοσιεύτηκε

στις

από

ηράκλειο
6 Shares

Φόβους για κορύφωση της πανδημίας και αύξηση των νοσηλειών στην Κρήτη αυτήν την εβδομάδα εκφράζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.

“Υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση μεταξύ εντοπισμού του ιικού φορτίου στα λύματα και στον εργαστηριακό εντοπισμό των κρουσμάτων, οπότε τώρα βλέπουμε τα κρούσματα που αντιστοιχούν στις μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 15 και 22 Φεβρουαρίου και έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 265%”, είπε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα θα είναι πολύ δύσκολη για την Κρήτη και ιδιαιτέρως για το Ηράκλειο.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει τέτοιος σχεδιασμός στα νοσοκομεία του Ηρακλείου που να έχουν σε ετοιμότητα το σχέδιο διπλασιασμών των κλινών στις κλινικές covid και την αύξηση των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας κατά τουλάχιστον 30-40%, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα αλλά και όλο το Μάρτιο. Σχετική σύσκεψη θα γίνει σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σε σχέση με τα ενεργά κρούσματα που έχουμε τώρα σε επίπεδο Κρήτης, ο κ. Τζανάκης είπε ότι “με μετριοπαθείς υπολογισμούς, στην Κρήτη υπάρχουν 1000-1500 ενεργά κρούσματα, χωρίς να μετράμε αυτούς που είναι ασυμπτωματικοί, ενώ στο Ηράκλειο βρίσκονται τα 800-1200 από αυτά”.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασίας, να απέχουν από συναθροίσεις και επισκέψεις, να βγαίνουν για ψώνια μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, και να περιορίζουν την ψυχαγωγία τους σε κατά μόνας περπάτημα στην ύπαιθρο.

Ο κ. Τζανάκης έκανε και σχετική ανάρτηση για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ , δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πιθανόν να ξεπεράσουμε τα 2.500 κρούσματα τη μέρα». Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι από τα μέσα Απριλίου, η χώρα θα βγει σε ένα ξέφωτο.

Πηγή: cretapost

ηράκλειο
6 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Έξυπνες» ταμπέλες ταχύτητας στο Ρέθυμνο: Τι γίνεται όταν… γκαζώσεις λίγο παραπάνω;

Δημοσιεύτηκε

στις

από

ρέθυμνο
40 Shares

Εγκαταστάθηκαν τελευταία σε τρία σημεία της πόλης του Ρεθύμνου και από την πρώτη κιόλας ημέρα τράβηξαν την προσοχή των διερχόμενων οδηγών. Ο λόγος για τις συσκευές οθόνης προληπτικής ένδειξης ταχύτητας που λειτουργούν με ραντάρ και τις οποίες συναντούν οι οδηγοί στις τρεις εισόδους της πόλης, δηλαδή, στο ύψος του κόμβου Ατσιποπούλου, στα Τρία Μοναστήρια και στον κόμβο Μυσιρίων.

Το σύστημα ειδοποίησης -που εντάσσεται στο πρόγραμμα της βιώσιμης κινητικότητας του δήμου- είναι άκρως εξελιγμένο, καθώς ενημερώνει τους οδηγούς για την τυχόν αυξημένη ταχύτητα με την οποία κινούνται.

Μάλιστα όταν κάποιος κινείται βάσει των ορίων ταχύτητας του ΚΟΚ, τότε η «έξυπνη» οθόνη «επιβραβεύει» τον οδηγό και εμφανίζει την λέξη “thanks”, δηλαδή «ευχαριστώ», σε πράσινο χρώμα!

Σε περίπτωση όμως, που ο οδηγός έχει ξεχάσει το πόδι του στο γκάζι, τότε, η ένδειξη είναι κόκκινη εμφανίζοντας ένα θαυμαστικό και ένα τρίγωνο, προειδοποιώντας έτσι για την αυξημένη ταχύτητα.

Βέβαια το εν λόγω σύστημα είναι καθαρά πληροφοριακό και ουδεμία σχέση έχει με την ΕΛ.ΑΣ. και την βεβαίωση παραβάσεων για υπερβολική ταχύτητα.

Πηγή: neakriti

ρέθυμνο
40 Shares
συνεχεια αναγνωσης

GOOD NEWS

Η Κρητικιά που το έβαλε πείσμα και σπούδασε στο Ρέθυμνο με 15 χρόνια… καθυστέρηση

Δημοσιεύτηκε

στις

από

φοιτήτρια
4 Shares

Αποφοίτησε από το εσπερινό Λύκειο, έδωσε Πανελλήνιες και πέτυχε την εισαγωγή της στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, απ΄όπου και αποφοίτησε πριν λίγες μέρες!

Ο λόγος για τη Κατερίνα Σταματάκη, από το Τυμπάκι Δ. Φαιστού, σύζυγο, μητέρα δυο παιδιών και εργαζόμενη! Μια γυναίκα πρότυπο για όλους!

Η Κατερίνα για προσωπικούς λόγους, εγκατέλειψε το σχολείο, όμως ήξερε ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφε…

Στο μεταξύ παντρεύτηκε με τον αγαπημένο της Μανόλη Κουρτάκη και έκαναν μια πολύ όμορφη οικογένεια, αποκτώντας δυο παιδιά, τον Χρήστο και την Αγάπη. Όμως το όνειρο και η λαχτάρα της να σπουδάσει δεν είχε σβήσει ποτέ!

Κατερίνα, πως γεννήθηκε η επιθυμία σου να σπουδάσεις;

Ήταν κάτι που το ήθελα από παιδί, αλλά λόγω προσωπικών επιλογών, το αποφάσισα στα …30!

Η οικογένεια σου, τι ρόλο έπαιξε στην απόφαση σου, αλλά και στην πορεία των σπουδών σου;

Από την αρχή στήριξαν την επιθυμία μου, τόσο ο σύζυγος και τα παιδιά μου, όσο και οι γονείς μου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όμως πολύ σημαντική ήταν και η στήριξη από τον εργασιακό μου χώρο, τους συναδέλφους, αλλά και τη διεύθυνση της επιχείρησης και τους ευχαριστώ από καρδιάς!

Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, φοιτήτρια, πως ήταν λοιπόν η καθημερινότητα σου, αυτά τέσσερα χρόνια;

Για να είμαι ειλικρινής, η καθημερινότητα μου ήταν δύσκολη και πιεστική, υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω, λόγω κόπωσης. Έπρεπε να τα προλάβω όλα, το σπίτι, τα παιδιά, τη δουλειά και βέβαια να είμαι συνεπής και στα μαθήματα μου, στις εργασίες, στα εργαστήρια, στις εξεταστικές! Το 24ωρο δεν ήταν αρκετό, αλλά έκλεβα ώρες από τον …ύπνο!

Πως νιώθεις σήμερα, που οι κόποι σου ανταμείφθηκαν;

Δεν το έχω ακόμη συνειδητοποιήσει, νομίζω ακόμη ότι πρέπει να δηλώσω μαθήματα και να παραδώσω εργασίες…Είμαι όμως πολύ χαρούμενη!

Το επόμενο σου βήμα;

Ανυπομονώ να βρεθώ στην τάξη, όμως μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό, για να μπορώ να βοηθήσω ακόμη περισσότερο τους μαθητές μου!

Τι θα συμβούλευες τις γυναίκες που έχουν όνειρα, αλλά δεν τολμούν να τα διεκδικήσουν;

Σίγουρα οι ευκαιρίες δεν χάνονται, αλλά όσο πιο νωρίς τις αρπάξεις τόσο πιο εύκολο είναι να προχωρήσεις. Όμως δεν πρέπει να τα παρατάμε… πρέπει να βάζουμε στόχους, να διεκδικούμε τα όνειρα μας και τα θέλω μας!

Πηγή: familytime.gr

φοιτήτρια
4 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο σχολικά τμήματα στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

απολυμανση σε σχολειο ταξη
5 Shares

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα σχολεία του Ρεθύμνου με το ένα τμήμα να κλείνει μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων covid – 19.

Η Δευτέρα ξημέρωσε δύσκολη για άλλη μια φορά καθώς ο ΕΟΔΥ κλείνει ένα τμήμα στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και ένα στο 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου μετά από ασθένεια μαθητών ενώ στα Ανώγεια, αν και δεν υπάρχει κλειστό τμήμα, οι μαθητές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν πηγαίνουν για μάθημα λόγω των κρουσμάτων που ανακοινώνονται σε διάφορες οικογένειες. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν θετικοί ακόμα δύο μαθητές του Γυμνασίου Ανωγείων, γεγονός, που συνέβαλε στην αναστάτωση.

Στο μεταξύ κλειστά παραμένουν και τα δύο τμήματα του 6ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου καθώς επίσης δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ενώ από τη Δευτέρα το πρωί κλειστά είναι δύο τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο Ζωνιανών λόγω ασθένειας ενός μαθητή και ενός εκπαιδευτικού καθώς και ένα τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Απλαδιανών λόγω ασθένειας ενός εκπαιδευτικού.

Στα δύο σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου έχει προγραμματιστεί απολύμανση για το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίσης, την προσεχή Τετάρτη 3 Μαρτίου, πρόκειται να γίνει διαδικασία με rapid test σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών.

Πηγή: rethemnosnews

απολυμανση σε σχολειο ταξη
5 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ασύλληπτες εικόνες στο Ρέθυμνο: Τάφοι κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το δρόμο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

νεκροταφείο
48 Shares

Οι εικόνες με τους τάφους να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τον δρόμο που κατέγραψε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, κόβουν την ανάσα.

Το βουνό υποχωρεί σταδιακά, με συνέπεια ότι υπάρχει στο εσωτερικό των τάφων, αλλά ακόμα και οι μαρμάρινες πλάκες τους να καταλήγουν στο οδόστρωμα, ενώ από καθαρά θέμα τύχης δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Οι εικόνες με τους τάφους να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από τον δρόμο που κατέγραψε η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, κόβουν την ανάσα.

Το βουνό υποχωρεί σταδιακά, με συνέπεια ότι υπάρχει στο εσωτερικό των τάφων, αλλά ακόμα και οι μαρμάρινες πλάκες τους να καταλήγουν στο οδόστρωμα, ενώ από καθαρά θέμα τύχης δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Και παρότι η επικινδυνότητα του σημείου χρόνια τώρα είναι γνωστή σε όλους τους θεσμικούς του Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα βάλει οριστικό τέλος σ’ αυτό το κακόγουστο σήριαλ.

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019 στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, αλλά και τα έργα αποκατάστασης που ακολούθησαν, το πρόβλημα με τους τάφους επανήλθε στο προσκήνιο, προκαλώντας εκ νέου «πονοκέφαλο» σε περιφέρεια, δήμο, μητρόπολη και κατοίκους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία Μονή και δήμος Ρεθύμνου βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το πώς θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με την «μεταφορά» του νεκροταφείου όμως να μην αποτελεί πρόσφορη λύση, αφού οι ιδιοκτήτες των τάφων φαίνεται να μην συμφωνούν και το Μοναστήρι να ελπίζει σε κρατικό χρήμα για την όποια παρέμβαση.

Με δεδομένο όμως την σταδιακή υποχώρηση του βουνού, που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για την ίδια την γυναικεία Μονή, η αντιπεριφέρεια σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέα έργα για την «θωράκιση» του βουνοπλαγιάς και κατ’ επέκταση και του ίδιου του Μοναστηριού.

Πηγή: neakriti

νεκροταφείο
48 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap