Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: «Κρατήρας» τριών μέτρων δημιουργήθηκε σε χωριό των Σφακίων | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

κρατήρας

“Κρατήρας” διαμέτρου περίπου τριών μέτρων και βάθους ενός,  δημιουργήθηκε σε χωριό των Σφακίων από την επανεμφάνιση του γεωλογικού φαινομένου που ταλαιπωρεί την περιοχή από τις αρχές Μαρτίου μετά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην τοποθεσία “Πηγάδια” στην Ίμπρο Σφακίων και πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την ισχυρή δόνηση που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή,  μεγέθους άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία συνοδευόνταν από έντονο βουητό και έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ενημέρωσε τους γεωλόγους του ΙΓΜΕ, που είχαν επισκεφτεί την περιοχή και τον περασμένο Μάρτιο, ερευνώντας το φαινόμενο των συνεχόμενων δονήσεων, που είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν σχετίζονταν με σεισμούς αλλά επρόκειτο για γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

 

Η εξήγηση που είχαν δώσει τότε οι γεωλόγοι ήταν ότι η τεράστια συσσώρευση υδάτινων όγκων σε υπόγειες σπηλαιώσεις δημιούργησε πιέσεις στο υπέδαφος οι οποίες γίνονται αντιληπτές με την μορφή δονήσεων που συνοδεύονταν από υπόκωφους θορύβους, ενώ διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι με την διακοπή των βροχοπτώσεων το φαινόμενο θα εξαφανιστεί.

Το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Σφακίων, πράγματι το φαινόμενο είχε υποχωρήσει, όμως την περασμένη Παρασκευή οι κάτοικοι ένιωσαν και πάλι τη “γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους” και άκουσαν τον τρομακτικό θόρυβο. Την ίδια ώρα, κάτοικοι εντόπισαν στην περιοχή “Πηγάδια” την κατολίσθηση που βλέπετε στις φωτογραφίες του Flashnews.gr ενώ σε δύο σπίτια δημιουργήθηκαν ρωγμές που δεν είχαν γίνει αντιληπτές το περασμένο διάστημα, και αποδίδονται στις τελευταίες δονήσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή.

Ο κ. Ζερβός, ενημέρωσε εγγράφως το ΙΓΜΕ, ζητώντας την επίσκεψη του αρμόδιου κλιμακίου στην περιοχή προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την εξέλιξη του φαινομένου και να ενημερώσει υπεύθυνα τους κατοίκους αν είναι ασφαλείς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο flashnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ