Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκατοντάδες Κρητικοί ανεβαίνουν σήμερα στην Παναγία την Αλμυρή – Γυναίκες που θέλουν παιδί τρώνε το φυτίλι από το καντήλι της

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ναός της Παναγίας της Αλμυρής ανήκει στην ενορία της Μεγάλης Βρύσης, πολύ κοντά στο χωριό Βουρβουλίτη στο ομώνυμο φαράγγι της Αλμυρής.

Οι Μεσαρίτες αγαπούν πολύ την Παναγιά Αλμυρή, τη θεωρούν «δικό τους» άνθρωπο και σπεύδουν εκεί κάθε φορά που θέλουν να της εκμυστηρευτούν το μυστικό που τους βαραίνει, να της ζητήσουν βοήθεια, να την εκλιπαρήσουν να τους δώσει ένα παιδί και δε διστάζουν για αυτό να «δοκιμάσουν» ακόμα και το φιτίλι από το καντήλι που καίει μπροστά στην εικόνα Της…

Η εκκλησία είναι δίκλητη με το ένα κλίτος να γιορτάζει την Ανάληψη και το άλλο στη γέννηση της Παναγίας.

Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου με τα πόδια, αλλά και με αυτοκίνητα από κάθε γωνιά της Μεσαράς και όχι μόνο έρχεται στην Αλμυρή να κάνει το τάμα του και να ανάψει ένα κερί.

Η συγκινητική ιστορία του ξυπόλυτου Κρητικού και το τάμα της Παναγίας Αλμυρής

Η Παναγία η Αλμυρή αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πιστούς της Μεσαράς και όχι μόνο. Μύθοι και δοξασίες που υπάρχουν αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη συνθέτουν μια εικόνα μοναδική για το μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε πρώτη φορά στα χρόνια του Απόστολου Τίτου.

Η Παναγία ονομάστηκε αλμυρή γιατί «το νερό με το οποίο χτίστηκε το εκκλησάκι μας ήταν από το ποταμάκι που έγινε αλμυρό κατά θεία παραχώρηση.»

Στα σπλάχνα του υπάρχει ακόμα και ένα μικρό πηγάδι που με μια προσευχή στο παρελθόν ανέβλυζε νερό το οποίο οι πιστοί θεωρούν αγίασμα. Η εκκλησία που στην αρχική της μορφή είχε τρία κλίτη και σήμερα έχει δύο – ένα αφιερωμένο στην Ανάληψη και το άλλο στο γενέσιο της Θεοτόκου- έχει ακόμα μέσα τοιχογραφίες από τον 9ο αιώνα και τον 11ο αιώνα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretanenergy
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση daynight
Διαφήμιση cretanenergy
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ