Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Απόβαση ελεγκτών της εφορίας στα τουριστικά νησιά- Στο στόχο και η Κρήτη!

Δημοσιεύτηκε

στιςΣυνεργεία ελέγχου οργώνουν τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με πρωτοφανή ένταση, στοχεύοντας κυρίως όχι στον εντοπισμό παραβάσεων αλλά στο να συμβάλλουν στη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

Η παρουσία τους, όπως αναφέρουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «αναγκάζει» τους ελεγχόμενους να εκδίδουν αποδείξεις φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα τους καταλογιστούν τα πρόστιμα αλλά θα κλείσουν τις επιχειρήσεις για 48 ώρες. Με τον τουρισμό ήδη να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα και με τον τζίρο στα καταστήματα να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν ρισκάρουν να πέσουν στα δίχτυα της εφορίας. Μάλιστα, έχουμε φθάσει στο ακριβώς αντίθετο σημείο, δηλαδή οι τοπικές ενώσεις να απολογούνται στη φορολογική διοίκηση για ανάρμοστες πράξεις συναδέλφων τους. Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο σύλλογος ιδιοκτητών επιχειρήσεων μαζικής εστίασης Νάξου καταδικάζει την αποτρόπαια, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά που επέδειξαν οι συνάδελφοί τους στους ελεγκτές οι οποίοι ήταν αξιοπρεπείς. Στην επιστολή τους τα μέλη του συλλόγου σημειώνουν ότι «αποτελεί μια κακή παρένθεση στον επί σειρά ετών επαγγελματισμό των καταστηματαρχών της Νάξου. Ντρεπόμαστε γι’ αυτό που έγινε και ζητάμε συγγνώμη για όσα συνέβησαν. Είμαστε στο πλευρό σας οποτεδήποτε και στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε και να σας βοηθήσουμε στο πραγματικά δύσκολο έργο σας».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι ελεγκτές έχουν «μοιράσει» 48ωρα «λουκέτα» σε Μύκονο, Υδρα, Κρήτη και Πάτρα. Οι παραβάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο μη έκδοση αποδείξεων από τους επιχειρηματίες αλλά έχουν εντοπιστεί και πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» στο τέλος της ημέρας τις συναλλαγές. Για παράδειγμα, γνωστή ψαροταβέρνα διέθετε σύστημα που διέγραφε στο τέλος της ημέρας τμήμα των συναλλαγών. Οι ελεγκτές ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη το δελτίο φορολογικής μνήμης από 1-7-2016 μέχρι 18/6/2017 όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν σβηστεί αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ. Στον εν λόγω επιχειρηματία επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ ενώ υποχρεώθηκε να κλείσει για 48 ώρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Αρχής Γ. Πιτσιλής έχει ζητήσει από τους επικεφαλής των ελεγκτικών μονάδων καθημερινή ενημέρωση για τους καλοκαιρινούς ελέγχους που έχουν ξεκινήσει στους τουριστικούς προορισμού της χώρας. Ηδη, έχει τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο ελέγχου στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, το οποίο αριθμεί 14.500 ελέγχους.

Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές ενημερώνονται μερικές ώρες πριν από τον έλεγχο των επιχειρήσεων εφόσον πρόκειται για συνεργεία ελέγχου που ξεκινούν από την Αθήνα, και μερικά λεπτά πριν, εφόσον πρόκειται για τοπικά συνεργεία. Με τον τρόπο αυτό, οι όποιες διαρροές περιορίζονται σημαντικά αναφέρουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, ενώ εκτιμούν τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια για τα ταμεία του Δημοσίου. Επίσης, εκτιμούν ότι φέτος εξαιτίας της καμπάνιας που έχει γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή θα επιτευχθούν και καλύτερα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς ουδείς επιθυμεί να κλείνει η επιχείρησή του για 48 ώρες με ενδεχόμενο να φθάνει και τις 10 ημέρες. Βέβαια, φέτος οι ελεγκτικές αρχές δεν θα σταματούν εκεί. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο στην περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις, άλλο συνεργείο θα ξεκινάει τον έλεγχο των προηγούμενων ετών, δηλαδή, θα ελέγχονται σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν δεχτεί τις επισκέψεις και τις ποινές και στην Κρήτη, όπως συνέβη με ψαροταβέρνα στο Ηράκλειο για παράδειγμα που είδε τους ελεγκτές να τις βάζουν λουκέτο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Το κόλπο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν δοκιμασμένο: με ειδικό λογισμικό και παρεμβάλλοντας ηλεκτρονικό υπολογιστή η επιχείρηση «έσβηνε» τις αποδείξεις της ημέρας. Όταν ζητήθηκε το απολογιστικό δελτίο για την περίοδο 1/7/2016- 18/6/2017, αποκαλύφθηκε ότι είχαν «διαγραφεί» αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ. Πέρα από το «λουκέτο» των 48 ωρών και το πρόστιμο των 56.000 ευρώ, η επιχείρηση ερευνάται ήδη για τα παρελθόντα έτη.

 

Πηγή:creteplus

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap