Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Δείτε τι ισχύει στα ενοίκια και την κτηματαγορά της Κρήτης

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Εικόνα αντίστοιχη με την υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει η κτηματαγορά της Κρήτης τόσο στο τέλος του 2017 όσο και στις αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες αυτό το διάστημα υπάρχει μια εξισορρόπηση της αγοράς δηλ, όσες είναι οι πωλήσεις τόσο περίπου είναι και οι αγορές των ακινήτων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των κτηματομεσιτών ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμις Μαυράκη που ανέλυσε στο ekriti την κατάσταση στην αγορά ακινήτων οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται στο Ηράκλειο αλλά και άλλες περιοχές της Κρήτης κυρίως για μεσαίου μεγέθους διαμερίσματα 70-90 τμ ,να είναι μέχρι 20 ετών και να κοστίζουν από 50-60.000 έως 100.000 ευρώ.Δεν προτιμούν όπως λέει η κ.Μαυράκη μεγάλα και παλαιά διαμερίσματα άνω της 20ετίας.Επίσης προτιμούν τις παλιές μονοκατοικίες.

Το προφίλ των αγοραστών αυτή την περίοδο είναι κυρίως άνθρωποι που έχουν διαθέσιμα χρήματα που θέλουν να επενδύσουν για να τα μισθώνουν,κάποιοι που ψάχνουν ευκαιρίες και άλλοι που θέλουν επαγγελματική στέγη και άλλοι για πρώτη κατοικία.

Κυρίως ρωτούν για το κέντρο τη πόλης του Ηρακλείου και περιμετρικά όπως και στα Χανιά στο Ρέθυμνο και περιοχές του Λασιθίου.

Εάν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός η κτηματαγορά θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα επισημαίνει η κ.Μαυράκη.Ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας για την άνοδο της κτηματαγοράς παραμένει η υψηλή φορολογία καθώς όλοι ρωτούν όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα ακίνητο με πόσους φόρους επιβαρύνεται(ΕΝΦΙΑ,μεταβίβαση,τιμή ζώνης κλπ).

 Υψηλότερα τα ενοίκια στην Κρήτη

Παράλληλα καταγράφεται μια μικρή άνοδος στα ενοίκια της τάξεως του 10 έως 20% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Ζητούν για αγορά 5στερα ξενοδοχεία

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος των κτηματομεσιτών εκτίμησε ότι θα υπάρχει ζήτηση για την εξοχική κατοικία κυρίως από την άνοιξη και έπειτα.

Δίνοντας την εικόνα για το ενδιαφέρον που δείχνουν ξένοι όμιλοι για την αγορά ξενοδοχείων είπε ότι θέλουν να επενδύσουν σε 5στερα ξενοδοχεία τα οποία όμως δεν είναι πολλά προς πώληση στην Κρήτη.Οι υποψήφιοι επενδυτές στον τουρισμό επιθυμούν να έχουν απόδοση τουλάχιστον 5% για να προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αγορά.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να απουσιάζει από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, καθώς το 85,8% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά και μόλις 13,3% με χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα. Οσον αφορά τα σημεία που κρίνονται ως πιο δημοφιλή, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα για το Δεκέμβριο του 2017, το 58,3% αφορούσε κατοικίες στο κέντρο της πόλης και εν γένει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αγορά εξοχικής κατοικίας κατέκτησε μερίδιο της τάξεως του 15,8%, ενώ ένα πρόσθετο 25,8% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα σε προάστια και σημεία περιφερειακά των πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία των συναλλαγών οφείλεται, μεταξύ άλλων και στην μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο οποίος έχει αναζωπυρώσει τη ζήτηση για μικρά, επιπλωμένα διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων
Μάλιστα, η ζήτηση που καταγράφεται προέρχεται και από το εξωτερικό, καθώς αρκετοί επενδυτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους την τελευταία διετία, χάρις και στις χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα.

Λευτέρης Βαρδάκης

πηγή: ekriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ