Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

5 νηστίσιμες Κρητικές συνταγές για να βγάλετε την… τελική ευθεία!

Δημοσιεύτηκε

στις

χοχλιοί με χόντρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διανύουμε περίοδο νηστείας και ειδικά η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πάντα δύσκολη ως προς τις επιλογές που έχουμε για το φαγητό.

Λίγη υπομονή θέλει, καθώς η Κυριακή του Πάσχα και η λήξη της Σαρακοστής είναι κοντά!

Σου έχουμε 5 Κρητικές νηστίσιμες συνταγές για να φας καλά και -κυρίως- ποιοτικά στην… τελική ευθεία, ενώ μέσα στο άρθρο θα βρεις και συνταγή για το γλύκισμά τους.

1. Χοχλιοί με χόντρο

Ένα απο τα αγαπημένα φαγητά των κρητικών είναι οι χοχλιοί με τον χόντρο, το οποίο είναι πάρα πολύ υγιεινό και εύγευστο. Ο χόντρος δεν είναι τίποτα παραπάνω από σπασμένο στάρι.

Υλικά

1/2 κιλό “χοντροί” χοχλιοί
1/2 κιλό χόντρο (ή πλιγούρι)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
4 ώριμες ντομάτες
αλάτι – πιπέρι
10 ποτήρια νερό

 

Χοχλιοί με χόντρο (στάρι) ή ρύζι

Προετοιμασία

Πλένουμε καλά τους χοχλιούς και τους βάζουμε σε τσικάλι με νερό. Μόλις πάρουν βράση, τους μεταφέρουμε σε σκεύος με κρύο νερό. Ξεπλένουμε καλά απ’ τα σάλια τους- καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι την μεμβράνη από το στόμιο και το κέλυφος. Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας μαζί με τους χοχλιούς- τσιγαρίζουμε 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αλατίζουμε, τρίβουμε πιπεράκι. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τους χοχλιούς, ρίχνουμε 8 ποτήρια ζεστό νερό και τον χόντρο μας. Μετά από 15-20 λεπτά προσθέτουμε και τους χοχλιούς.
Αποσύρουμε το τσικάλι, περιμένουμε 5-6 λεπτά και σερβίρουμε.

2. Κρητικά ξεροτήγανα

Τα Ξεροτήγανα κάνουμε σε όλη την Κρήτη, και παρόλο που τα προτιμούμε για τα Χριστούγεννα και τον Δεκαπενταύγουστο είναι μια καλή λύση και για τη Σαρακοστή.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 κρασοπότηρο ρακί
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
νερό (περίπου 1 φλιτζάνι) ή όσο χρειάζεται για να γίνει μια σφιχτή ζύμη
Σιρόπι
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
Για το τέλος
Αλεσμένα καρύδια
Κανέλλα

Κρητικά ξεροτήγανα. Τα γλυκά του γάμου

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, προσθέτουμε το αλάτι τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο τους. Ρίχνουμε τη ρακί και λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όσο βρέχετε το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και κόβουμε με τη ροδέλα ζιγκ ζάγκ (ή αν δεν έχετε με ένα μαχαίρι) σε λωρίδες. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα και να κόβουμε λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο και όταν βράσει παίρνουμε μια λωρίδα, στερεώνουμε τη μια της άκρη σε ένα πιρούνι και τη βυθίζουμε με το πιρούνι στο καυτό λάδι. Αρχίζουμε να γυρνάμε γύρω γύρω σιγά σιγά το πιρούνι (όπως κάνουμε όταν τρώμε μακαρόνια) ώστε να τυλιχθεί γύρω από το πιρούνι όλη η λωρίδα καθώς ψήνεται στο λάδι. Όταν έχει τυλιχθεί όλη απελευθερώνετε μόνο του το πιρούνι και τηγανίζουμε το ξεροτήγανο για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσει λίγο. Αποσύρουμε από το λάδι και κάνουμε την ίδια διαδικασία με την επόμενη λωρίδα μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες που έχουμε φτιάξει. Αφήνουμε τα ξεροτήγανα να κρυώσουν και σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βράσει το σιρόπι μας βυθίζουμε τα ξεροτήγανα λίγα λίγα στο σιρόπι (το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά) για μερικά δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από το σιρόπι, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλλα και καρύδι.

3. Πατούδα

Τα νηστίσιμα πατούδα από την Κρήτη είναι ένα λαχταριστό και ζουμερό γλυκό που μπορείτε να το απολαύσετε κατά την περίοδο της νηστείας σας!

Υλικά για τη ζύμη

2 ποτήρια νερού ‏ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ‏συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
1/2 ποτήρι κρασιού ‏τσικουδιά
1 κ.γ. ‏σόδα
1 κ.γ. ‏αμμωνία
750-800 γρ. ‏αλεύρι μαλακό

Κρητικά πατούδα | Συνταγή | Argiro.gr

Υλικά για τη γέμιση

500 γρ. ‏καρύδια
150 γρ. ‏αμύγδαλα
1 φλ. τσαγιού ‏ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ‏μέλι
1 κ.γ. ‏μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. ‏κανέλα
1/4 κ.γ. ‏γαρύφαλλο
2 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
2 μικρές ‏φρυγανιές θρυμματισμένες
1 ποτήρι ‏νερό

Υλικά για το πασπάλισμα

‏ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

1 Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε το νερό σε μέτρια φωτιά Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνετε και το μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα.
2 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας απαλά. Αφήνετε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα από το προηγούμενο βράδυ να και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

Για τη ζύμη:

3 Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ελαιόλαδο και τη τσικουδιά, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύετε καλά.
4 Ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά και το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
5 Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγετε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ.
6 Βάζετε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
7 Ψήνετε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 λ περίπου, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν.

Για το πασπάλισμα:

8 Τα αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρετε.

4. Αγκιναροκούκια με πατάτες

Άλλο ένα φαγητό το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε στο σπίτι σας και να το απολαύσετε είναι τα αγκιναροκούκια με τις πατάτες.

Υλικά

1 κιλό αγγινάρες
1 κιλό κουκιά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
3-4 φρέσκα ή 2 ξερά κρεμμύδια
2 κουταλιές αλέυρι
1 ποτηράκι λεμόνι(η ξύδι)
Σκεύος με νερό κ τον χυμό ενός λεμονιού

ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ – Κρήτη των Γεύσεων

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε με προσοχή τις αγκινάρες -τα αγκάθια τους είναι ΠΟΛΥ μυτερά- εως να δούμε τα φύλλα εντελώς κίτρινα. (Δεν πετάμε τα φύλλα, τρώγονται οι κίτρινες μύτες τους) Λεμονίζουμε τις αγκινάρες για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε στη μέση τα κεφάλια, αφαιρούμε τα “γένεια”, λεμονίζουμε και τις βάζουμε στο σκεύος με νερό κ λεμόνι να τις σκεπάζουν. Καθαρίζουμε τα τρυφερά κουκιά απο τις σκληρές εξωτερικές ίνες, τα μοιράζουμε στη μέση κ τα χαράζουμε. Αφαιρούμε απο τα πιο μεστωμένα τους καρπούς και πετάμε τα φύλλα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μέσα στο νερό. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο ή μάραθο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε σε τσικάλι μισό ποτήρι ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα υλικά μας εκτός τις αγκινάρες. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι-πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά Προσθέτουμε τις αγκινάρες, λιγο νερό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα Διαλύουμε μία κουταλιά αλεύρι σε μισό ποτήρι λεμόνι (ή ξύδι), προσθέτουμε ζουμί απ το τσικάλι και περιχύνουμε στο φαγητό μας. Κουνάμε το τσικάλι να ανακατευτεί, βράζουμε ακόμα λίγα λεπτά και αφαιρούμε το φαγητό απ’τη φωτιά.

5. Σταφιδόπιτα

Η σταφιδόπιτα είναι άλλο ένα παραδοσιακό και νηστίσιμο πιάτο το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε  να φτιάξετε την περίοδο της μεγάλης εβδομάδας.

Υλικά

250 ml ελαιόλαδο
350 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 ΚΣ κανέλα
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κγ μαγειρική σόδα
120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

Σταφιδόπιτα παραδοσιακή - cretangastronomy.gr

Προετοιμασία

Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ. Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω. Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός. Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του. Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος. Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ