τουριστική

Κρήτη: «Οριστικά χαμένη η φετινή τουριστική σεζόν»

Shares

Οριστικά χαμένη χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική περίοδο πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, βλέποντας τις διαστάσεις που λαμβάνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κοροναϊού.

Ακόμα και αν οι ξενοδοχειακές μονάδες ανοίξουν αυτό δεν θα γίνει νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου, όπως προβλέπουν οι πιο αισιόδοξα σκεπτόμενοι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων να μην καταφέρει να ανοίξει, καθώς η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται ασύμφορη εάν οι πληρότητες δεν είναι μεγάλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η σεζόν είναι καταστροφική οικονομικά για το σύνολο των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Φόβος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα τόσο για τους ίδιους τους επαγγελματίες του τουρισμού όσο και για τους δυνητικούς ταξιδιώτες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη και εξαιρετικά δυσάρεστη για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ θεωρείται σίγουρο, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες από τον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων, πως η αναστολή των ταξιδιών αλλά και της λειτουργίας των ξενοδοχείων θα επεκταθεί σημαντικά.

Βασικές αγορές-τροφοδότριες του ελληνικού τουρισμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία έχουν πληγεί σημαντικά και, όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες, ακόμη και αν τα σύνορα ανοίξουν και τα αεροπορικά δρομολόγια αποκατασταθούν, είναι μεγάλο ερωτηματικό το πόσοι τουρίστες θα προχωρήσουν σε κράτηση κάποια στιγμή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τόσο η ταξιδιωτική κίνηση και εμπιστοσύνη θα αργήσουν πολύ να αποκατασταθούν. Ο φόβος που κυριαρχεί στην Ευρώπη για τα ταξίδια αλλά και η οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με τις εργασιακές συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Την ίδια στιγμή οι ντόπιοι επιχειρηματίες εμφανίζονται ανήσυχοι για τους επισκέπτες που θα έρθουν και για το αν αυτοί είναι φορείς του ιού και τι επιπτώσεις θα έχει στη μονάδα τους ένα ενδεχόμενο κρούσμα κοροναϊού.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την ξενοδοχειακή αγορά, ακόμη κι όταν αρθούν τα προληπτικά μέτρα και δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις και τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ύφεση της πανδημίας και την ανάληψη από πλευράς πολιτείας μέτρων προστασίας, αλλά και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και πρακτορείων για να μπορέσει ο τουριστικός κλάδος να ανακάμψει.

Διαβάστε τη συνέχεια στο rethnea

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *