Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Όλα όσα ξέρουμε για τις υποπαραλλαγές Eris και Pirola – Οι προβλέψεις για το φθινόπωρο

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά, σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που τώρα κυκλοφορούν.

Παράλληλα ως πρώτος συγγραφέας πολυκεντρικής μελέτης για το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με Covid-19, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Journal of Infectious Diseases», αναφέρει ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Eris

Για την υποπαραλλαγή Εris (EG.5), ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, είπε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ότι, μέχρι και δύο εβδομάδες νωρίτερα, ανιχνεύεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή της Κρήτης, της τάξης του 60-70%.

Κάτι που όπως εξήγησε, είναι αναμενόμενο, λόγω του ότι η Κρήτη αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό, με πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. «Η συγκεκριμένη παραλλαγή παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, σε ένα ποσοστό 25-30%, την περίοδο δύο εβδομάδες πριν. Παρότι αυτό το διάστημα υπάρχει έξαρση και μία αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, με συνέπεια μία ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες, και πολύ χαμηλούς αριθμούς συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, δεν ανησυχούμε, γιατί φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα σοβαρής νόσου».

Υποπαραλλαγή Pirola

Όσον αφορά την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 ή Pirola, όπως έχει ονομαστεί, και κατά πόσο ανησυχεί τους ειδικούς, o κ. Παρασκευής αναφέρει ότι ανιχνεύτηκε πριν από 2 εβδομάδες στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και στην Ευρώπη, σε λίγα περιστατικά στο Ισραήλ και στη Νότιο Αφρική.

«Προκάλεσε και προκαλεί ελαφρά ανησυχία, λόγω του ότι περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί το στόχο, σε ότι αφορά την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού, για την προστασία που αναπτύσσεται έναντι της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά, όμως είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουμε, αν τα τωρινά χαμηλά ποσοστά θα συνεχιστούν, ή αν θα κυριαρχήσει στην υφήλιο. Η υποψία μας είναι ότι αν αυτή η παραλλαγή κυριαρχήσει, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις πολλές μεταλλάξεις. Ότι ο ιός δηλαδή, θα μπορεί να διαφύγει της ανοσίας έναντι της μόλυνσης. Η εμπειρία μας όμως μάς έχει δείξει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, σχετικά με την πιθανότητα σοβαρής νόσου. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το φθινόπωρο, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αν δεν έχουμε δηλαδή μία σαφή κυριαρχία αυτής της υποπαραλλαγής, η κατάσταση δεν θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα».

Αντιικά: Μείωση κινδύνου νοσηλείας έως 69% και θανάτου έως και 72%

Σχετικά με τη μελέτη «Εκτίμηση αποτελεσματικότητας αντιικών φαρμάκων molnupiravir και nirmatrelvir/ritonavir έναντι Covid19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», ο καθηγητής επισημαίνει: «Η αντιική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, επιπλέον της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο. Δεδομένου ότι στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία, η σημασία της χρήσης αντιικών φαρμάκων, όπως ανέδειξε αυτή η μελέτη, είναι σημαντική. Και φάνηκε ότι ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή άτομα με μεγάλο αριθμό συνοσηροτήτων, η προστασία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν όλα τα άτομα που έλαβαν θεραπεία Φεβρουάριο-Ιούλιο του 2022, ηλικίας άνω των 65 ετών. 4.200 πήραν μολνουπιραβίρη και 12.000 πήραν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη. Στο σύνολο του πληθυσμού η μολνουπιραβίρη, σε ό,τι αφορά την νοσηλεία, φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 60%, και τον κίνδυνο για θάνατο κατά 69%, ενώ η νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία κατά 69% και για θάνατο κατά 72%».

Έγκριση νέου εμβολίου Pfizer

Πράσινο φως πήρε από την επιτροπή το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση της COVID-19, που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer.

Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών.

Σύμφωνα με το προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

Διπλή απειλή προ των πυλών;

«Χαιρετίζω αυτήν την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνει επίσης ότι «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Ποιοι θα εμβολιαστούν

Δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, τα νέα εμβόλια θα είναι «μονοδύναμα», θα στοχεύουν δηλαδή μόνο τα νέα στελέχη και όχι το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Η απόφαση για εμβολιασμό ή μη των παιδιών και άνω εναπόκειται στις εθνικές αρχές, διευκρίνισε το ECDC. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, τα παιδιά 5 ετών και άνω θα λαμβάνουν μία μόνο δόση.

Η απόφαση για επαναληπτικό εμβολιασμό όσων έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο επίσης θα ληφθεί από τις εθνικές αρχές κατά περίπτωση.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα άτομα 60 ετών και άνω, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid, ανακοίνωσε το ECDC.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ