Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιιικά και εισπνεόμενα – «Θερίζουν» γρίπη, ιώσεις και COVID

Δημοσιεύτηκε

στις

φάρμακα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Κοκτέιλ” δυσκολιών στην αγορά του φαρμάκου καταγράφουν εδώ και μήνες οι φαρμακοποιοί, που παρά τις επισημάνσεις τους από το καλοκαίρι προς το υπουργείο Υγείας, δυστυχώς η ομαλότητα δεν επήλθε.

«Υπουργείο, ΕΟΦ και φαρμακευτικές εταιρείες, παρά τις όποιες εκκλήσεις, επισημάνσεις, προσπάθειες και παρεμβάσεις, δεν κατάφεραν να βρουν τη φόρμουλα επικοινωνίας και διευθέτησης ενός σοβαρού ζητήματος, που επιδεινώνει περαιτέρω τη ζωή των ασθενών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, είτε λόγω συντεχνιών είτε γιατί το αμέλησαν, αλλά και με τη λύση, όπως εκτιμά, να είναι αρκετά μακριά ακόμα.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν, ωστόσο, και οι φαρμακοποιοί, που τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι πολίτες, χωρίς να τα καταφέρνουν. Την τρέχουσα περίοδο μάλιστα, με το “κοκτέιλ” ιώσεων, γρίπης, κορωνοϊού σε εξέλιξη, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική εξαιτίας της έλλειψης αντιβιοτικών, αντιιικών σκευασμάτων, για το αναπνευστικό, όπως και τα εισπνεόμενα. Σε ακόμα δυσκολότερη θέση οι γονείς από τις ελλείψεις στα παιδικά αντιβιοτικά, όπου δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις, κι ο αγώνας δρόμου δύσκολος για την εξυπηρέτησή τους. Σημειώνεται ότι η αύξηση προσέλευσης ασθενών με ιώσεις στις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ανέρχεται στο 30%.

Εμβολιασμένο μόνο το 30%

Στο 30% είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών για τη γρίπη που καλύπτει τους τύπους Α’ και Β’ πανελλαδικά, όπως είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, απευθύνοντας έκκληση στον καθένα από μας να φροντίσει για την προστασία της υγείας του, κι υπενθυμίζοντας ότι το τείχος ανοσίας χτίζεται μετά το 40%. Τα εμβόλια της γρίπης δε χρειάζονται συνταγή γιατρού και διατίθενται δωρεάν, με μόνη υποχρέωση την υποβολή του ΑΜΚΑ του εμβολιαζόμενου σε ειδική πλατφόρμα. Αναφορικά με το ενισχυμένο εμβόλιο για τους άνω των 65, διευκρινίζεται ότι απαιτείται συνταγή γιατρού.

Όχι τεστ γρίπης στα φαρμακεία

Εντύπωση προκαλεί, την ίδια ώρα, η επισήμανση του Αριστοτέλη Σκουντάκη ότι το τεστ για τη γρίπη και τον στρεπτόκοκκο απαγορεύεται με νόμο να γίνεται στα φαρμακεία, με τη ζήτηση να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, σε αντίθεση με το τεστ κορωνοϊού, το αποτέλεσμα του οποίου περνά και στην ανάλογη πλατφόρμα.

«Εδώ φαίνεται κι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ελληνική Πολιτεία», σημειώνει, καθώς «αμέλησαν να απελευθερώσουν τη διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα με στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου. Μάλλον δεν έχουν κατανοήσει το πώς ενδείκνυται να την αντιμετωπίσεις ή απλά έχουν άλλα κατά νου κι όχι τη δημόσια υγεία, στην οποία δίνεις προτεραιότητα με την πολιτική που εφαρμόζεις», πρόσθεσε.

Έκκληση για εμβολιασμούς – Σε 1.028 θανάτους από κορωνοϊό, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι

Η πορεία του κορωνοϊού και της γρίπης, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες Υγείας. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Για την ενίσχυση των εμβολιασμών ανακοινώθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης. Η μία θα απευθύνεται σε γιατρούς, που θα συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς, και η άλλη στους πολίτες. Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου τόνισαν ότι το εμβόλιο της COVID είναι πλέον ετήσιο, όπως και της γρίπης, και μάλιστα ο υπουργός είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κανάλια για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Βούληση, όπως είπε, είναι να χρησιμοποιηθούν και τα φαρμακεία, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του προστίμου σε όσους άνω των 60 δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Τα πρόστιμα», είπε ο υπουργός, «ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή ύστατο μέτρο και πλέον δεν είμαστε σε αυτή τη φάση».

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και έχουν εμβολιαστεί 210.000 πολίτες για COVID, ενώ έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Παρουσιάζεται, όπως είπε, αύξηση και τόνισε ότι το καλύτερο κανάλι ενημέρωσης του πληθυσμού είναι οι γιατροί.

Σχετικά με τη γρίπη, έχει εμβολιαστεί το 60% των άνω των 60 ετών.

Η κ. Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο Σύστημα Υγείας σε απλές κλίνες, που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες, για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. Επίσης, οι αιτήσεις για χορήγηση αντιιικής θεραπείας παρουσιάζουν μείωση. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ και, όπως είπε η κ. Κοτανίδου, σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ, μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι, και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι. Μίλησε, επίσης, για σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών. Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη κατέληξαν ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να συμβιώνουμε μαζί του. Έχουμε “όπλα” να τον αντιμετωπίσουμε και δεν πρέπει να χάνονται ζωές, όπως τόνισαν.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ