Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

«Έτσι δολοφόνησαν την Ειρήνη Λαγούδη» αποκαλύπτει ο πραγματογνώμονας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καλοσχεδιασμένη δολοφονία με θύτες δύο ή ακόμα και περισσότερους ανθρώπους οφείλεται ο θάνατος της Ειρήνης Λαγούδη στο Αγρίνιο, που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Ιανουάριο του 2018. Οι δολοφόνοι νόμιζαν ότι σχεδίασαν το τέλειο έγκλημα, ώστε να παραπλανήσουν τις Αρχές πως πρόκειται για αυτοκτονία και να κλείσει εύκολα η υπόθεση, όμως το πόρισμα του τεχνικού πραγματογνώμονα της οικογένειας, Ανδριανού Γκουρμπάτση, έρχεται να ρίξει νέο φως στις συνθήκες του θανάτου της και να καθοδηγήσει τις Αρχές πιο κοντά στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Όπως καταλήγει στην πολυσέλιδη έκθεσή του που φέρνει στο φως το zougla.gr ο πρώην στρατηγός της Πυροσβεστικής και ειδικός σε θέματα εμπρησμών Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αφού ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, «η συγκεκριμένη φωτιά στο όχημα της 44χρονης τέθηκε εσκεμμένα από άγνωστους δράστες, πάντως περισσότερους του ενός, με ανθρωποκτόνο σκοπό, για άγνωστο λόγο, που όμως σκηνοθετήθηκε από τους δράστες με έναν ιδιαίτερα άρτια επαγγελματικό τρόπο, για να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες των ανακριτικών αρχών και να εμφανίζεται εικόνα που να παραπέμπει σε αυτοχειρία του θύματος».

Ο έμπειρος -με ειδικές εκπαιδεύσεις σε εγκλήματα εμπρησμών στις ΗΠΑ- τεχνικός σύμβουλος, σκιαγραφεί εκτός από τις ακριβείς συνθήκες από τις οποίες επήλθε ο θάνατος της άτυχης 44χρονης, και το προφίλ του δράστη και των συνεργών του, αφού εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η πράξη αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει από έναν άνθρωπο.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, η Ειρήνη Λαγούδη γνώριζε τον δολοφόνο της, ο οποίος είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τον θάνατό της με αργό και βασανιστικό τρόπο…

Το χρονικό του εγκλήματος

 Το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου 2018 ο δράστης με τον συνεργό του περιέλουσε με 20 λίτρα πετρέλαιο τη θέση του οδηγού του Ford Ka της 44χρονης Ειρήνης, η οποία βρέθηκε στην ερημική περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, πιθανότατα έπειτα από κλήση γνωστού της προσώπου για βοήθεια.

Ο δράστης κλειδώνει στο αμάξι την Ειρήνη και με έναν μαύρο αναπτήρα BIC προκαλεί τη μοιραία πυρκαγιά.

«Ο άγνωστος χρησιμοποίησε πετρέλαιο και όχι βενζίνη, που προτιμάται σε πράξεις εμπρησμού, προκειμένου να δημιουργήσει ατελή καύση που θα σκότωνε το θύμα, δεν θα κατέστρεφε όμως το όχημα και τις προσεχτικά επιλεγμένες ”ενδείξεις” και στοιχεία που ήθελε να αφήσει για τις Αρχές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας» αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη.

​Ο θάνατος προκαλείται όχι από εγκαύματα, αλλά από ασφυξία, λόγω της έλλειψης του οξυγόνου που αντικαταστάθηκε στην καμπίνα του αυτοκινήτου από το μονοξείδιο του άνθρακα ως προϊόν της φωτιάς

Επί 10 με 15 λεπτά ο δράστης και ο συνεργός του παρακολουθούν την Ειρήνη να ψυχορραγεί, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα και να σωθεί από τις φλόγες. Ο θάνατος προκαλείται όχι από εγκαύματα, αλλά από ασφυξία, λόγω της έλλειψης του οξυγόνου που αντικαταστάθηκε στην καμπίνα του αυτοκινήτου από το μονοξείδιο του άνθρακα ως προϊόν της φωτιάς, τον «αόρατο δολοφόνο» δηλαδή, υπεύθυνο και για τους θανάτους ανθρώπων από μαγκάλια ή χαλασμένες σόμπες. Ο δράστης είχε προνοήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες «ασφυξίας», κλείνοντας προηγουμένως και τους αεραγωγούς του air condition.

«Η συγκεκριμένη φωτιά προφανώς οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια από άγνωστο άτομο, το οποίο ναι μεν επιδίωξε για κάποιο λόγο την πρόκλησή της, αλλά όμως μερίμνησε να έχει προκαθορισμένα χαρακτηριστικά ελέγχου αυτής, όπως π.χ. το κλείσιμο παραθύρου της πόρτας του συνοδηγού, ο δείκτης ταχύτητας του ανεμιστήρα στο ταμπλό τοποθετήθηκε στη θέση μηδέν (0), δηλαδή ήταν κλειστός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Ειρήνη Λαγούδη πεθαίνει σε λίγα λεπτά από ασφυξία και σε εφαρμογή μπαίνει η δεύτερη φάση του δολοφονικού σχεδίου. Ο δράστης ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού του οχήματος κι αφού βγουν οι καπνοί από την καμπίνα -μιας και η φωτιά έχει σβήσει λόγω της έλλειψης οξυγόνου-, μεταφέρει το κορμί της 44χρονης στο πίσω κάθισμα.

«Το αριστερό μποτάκι, σε αντίθεση με το δεξιό, ήταν διπλωμένο στην περιοχή του αστραγάλου, ένδειξη ανθρώπινης παρέμβασης ή βίαιης κίνησης, κατά την προσπάθεια της τοποθέτησης του θύματος στο πίσω κάθισμα» σημειώνεται.

«Η πόρτα αυτή λοιπόν άνοιξε από άλλο άτομο εκτός από την Ειρήνη Λαγούδη, και αυτό δεν είναι άλλο από ον   φερόμενο δράστη της απόπειρας του εμπρησμού, που έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό προκάλεσε κατά τρόπο άρτια οργανωμένο και επαγγελματικό το εγκληματικό σχέδιό του, προκειμένου να σκηνοθετηθεί ο θάνατός της, ως αυτοχειρία, ενώ υποκρύπτεται δολοφονία.

Η ανωτέρω λοιπόν ένδειξη αποδεικνύει κατηγορηματικά και με βεβαιότητα την παρουσία έξω από το αυτοκίνητο του φερόμενου δράστη, ο οποίος προφανώς είχε και συνεργό, – μόνος του άλλωστε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στη σκηνή της πυρκαγιάς – οι οποίοι άνοιξαν την πόρτα του οδηγού προφανώς και του συνοδηγού για να μεταφέρουν και τοποθετήσουν στο πίσω κάθισμα την Ειρήνη Λαγούδη, που πιστεύω ότι ήταν ήδη νεκρή κατά τη μεταφορά της αυτή. Η πόρτα του συνοδηγού προφανώς και άνοιξε για τη μεταφορά του θύματος σε άλλο χρόνο. Δηλαδή αυτό συνέβη μετά την απομάκρυνση ολόκληρης της εγκλωβισμένης στην καμπίνα επιβατών ποσότητας καπνού» αναφέρεται στην έκθεση.

Σχετικά με το συμπέρασμα ότι ο δράστης έστησε το σκηνικό της αυτοχειρίας, ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής αναγράφει το εξής:

«Το εκρού-καφέ χρώματος μπιτόνι, που περιείχε το καύσιμο υγρό και χρησιμοποιήθηκε ως επιταχυντής της καύσης, ο μαύρος αναπτήρας τύπου bic καθώς και το πώμα του ως άνω μπιτονιού, κατά την ανάφλεξη, εξάπλωση, ανάπτυξη της φωτιάς μέχρι και την αυτοκατάσβεσή της, προφανώς και δεν βρίσκονταν στις θέσεις όπου ανευρέθηκαν κατά την αυτοψία της αστυνομίας στη σκηνή της πυρκαγιάς
αλλά σε άλλα σημεία»…

Προφίλ του φερόμενου δράστη

Όπως αναφέρει η έκθεση, από τα δεδομένα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, το
προφίλ του φερόμενου δράστη σκιαγραφείται ως εξής:

-Το άτομο που από πρόθεση προκάλεσε τη φωτιά προφανώς είναι άτομο ψυχικά (πνευματικά) υγιές. Τούτο σημαίνει ότι αποφάσισε την τέλεση της πράξης του οδηγούμενος σ΄ αυτήν από ένα ή περισσότερα από τα ψυχολογικά κίνητρα.

​Το άτομο που από πρόθεση προκάλεσε τη φωτιά προφανώς είναι άτομο ψυχικά (πνευματικά) υγιές-Οι συνθήκες και γενικά η συμπεριφορά της φωτιάς παραπέμπουν σε δράστη με χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφοράς που προσομοιάζουν σε «οργανωμένο» εμπρηστή. Ο οργανωμένος εμπρηστής χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω: Είναι εγωκεντρικός, μεθοδικός, πονηρός, πανούργος, έχει ικανότητα να επηρεάζει άλλα άτομα, παρουσιάζει και είναι εμφανές στη συμπεριφορά του αυξημένο άγχος.

 

Σε αυτό το προφίλ και για το συγκεκριμένο έγκλημα ταιριάζουν και τα παρακάτω χαρακτηριστικά του δράστη:

-Η χρήση του μέσου ή συσκευής πρόκλησης εμπρησμού γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσει χρονοκαθυστέρηση, για να απομακρυνθεί και να επιτύχει ένα πειστικό άλλοθι.

-Υπάρχει σχετική προετοιμασία για να προκαλέσει τον εμπρησμό. Επίσης, λαμβάνει και μέτρα προστασίας για να μη γίνει αντιληπτός κατά τη δράση του, όπως εξαφάνιση των ιχνών, πειστηρίων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρείται και οργανωμένη τοποθέτηση των στοιχείων αυτών, ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (αυτοχειρία).

-Προσχεδιάζει την ένταση της πυρκαγιάς, για να προκληθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο δράστης ήξερε τι έκανε προκειμένου να μην καταστρέψει το Ford Ka ή να προκαλέσει έκρηξη, ώστε να βρεθούν από τις Αρχές τα επιθυμητά στοιχεία.

-Δεν επιλέγει εύκολο στην πρόσβαση τόπο, για να μη γίνει εύκολα αντιληπτός. Όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή.

-Έχει προετοιμάσει το «άλλοθί» του.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης εξηγεί επίσης:

Ο δράστης είναι οργανωτικός και μεθοδικός, αφού (προ)σχεδίασε, οργάνωσε και εκτέλεσε την πράξη του κατά τρόπο άρτιο τεχνικά και με επαγγελματισμό, έχοντας προφανώς και συνεργό. Και τούτο αποδεικνύεται από τα εξήςπραγματικά περιστατικά:

-Είναι πολύ καλός γνώστης του μηχανισμού λειτουργίας της καύσης και γενικά γνωρίζει για τον τρόπο συμπεριφοράς της πυρκαγιάς σε συνθήκες αερισμού και υποαερισμού. Γνώριζε, δηλαδή, πολύ καλά πότε επιτυγχάνεται πλήρης και πότε ατελής καύση, και πώς συμπεριφέρεται κάθε είδος εκ των ως άνω
πυρκαγιάς. Ειδικότερα, γνώριζε τον ρόλο που παίζει σε μια φωτιά στην ανάφλεξη, εξάπλωση και ανάπτυξη και πλήρη ανάπτυξη ο αέρας (οξυγόνο).

-Ο ίδιος δε στη συγκεκριμένη φωτιά στόχευε στο να μην υπάρξει πλήρης καύση του αναφλεγέντος καύσιμου υγρού, που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτιά, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες των αρχών και οδηγηθούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις περί «αυτοχειρίας». Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του καυσίμου που εκ της συνολικής ποσότητας των 20 λίτρων κάηκε είναι περίπου το 1/3 αυτής, ήτοι περίπου 7 λίτρα. Η επιλογή της ατελούς καύσης πράγματι επετεύχθη, αφού ο ρυθμός καύσης ήταν πολύ αργός, λόγω έλλειψης αέρα (οξυγόνου) και συνακόλουθα και ο ρυθμός απελευθέρωσης θερμότητας χαμηλός, δηλαδή η ένταση της φωτιάς ήταν χαμηλή, και η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα καθώς και της αιθάλης (άκαυστου άνθρακα λόγω ανεπάρκειας οξυγόνου του αέρα) που παρήχθη ήταν πολύ μεγάλη.

Αντίθετα, αν δηλαδή υπήρχε πλήρης καύση ή ατελής μεν αλλά χρησιμοποιείτο ως επιταχυντής άλλο καύσιμο, π.χ. βενζίνη, θα απανθρακωνόταν η Ειρήνη Λαγούδη και θα προξενούνταν μεγάλες καταστροφές στο αυτοκίνητο – ίσως και ολοκληρωτική καταστροφή του – από την πυρκαγιά, και πολύ πιθανό η πυρκαγιά και ειδικότερα ο καπνός αυτής να γινόταν αντιληπτός από κατοίκους της περιοχής, γεγονός που απέφυγε επιτυχώς να συμβεί.

Εξάλλου, αν η καύση ήταν πλήρης, δηλαδή καιγόταν όλη η ποσότητα των 20 λίτρων καυσίμου σε συνθήκες επάρκειας αέρα (οξυγόνου), με τα ανωτέρω αποτελέσματα, ακυρωνόταν και ολόκληρος ο σχεδιασμός του δράστη, να παρουσιάσει και παραπλανήσει τις Αρχές από πραγματική εγκληματική (δολοφονική) ενέργεια, σε απλή (φυσιολογική) υπόθεση «αυτοχειρίας».

Συμπεράσματα

«Κλειδί» που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ταυτοποίηση του δράστη αποτελεί το μπιτόνι με τα 20 λίτρα πετρέλαιο.

«​Η επιλογή αγοράς του συγκεκριμένου είδους καυσίμου το πιο πιθανόν δεν αποτελεί προϊόν βούλησης της θανούσης, αλλά υποδείχθηκε, κατ΄ ακριβολογία αιτήθηκε, κατά τρόπο και για λόγο πειστικό από άλλο άγνωστο προς εμάς άτομο, πλην όμως γνωστό στο θύμα»«Θεωρώ για τους ανωτέρω λόγους (…), ότι η επιλογή αγοράς του συγκεκριμένου είδους καυσίμου το πιο πιθανόν δεν αποτελεί προϊόν βούλησης της θανούσης, αλλά υποδείχθηκε, κατ΄ ακριβολογία αιτήθηκε, κατά τρόπο και για λόγο πειστικό από άλλο άγνωστο προς εμάς άτομο, πλην όμως γνωστό στο θύμα.

»Ένας αυτόχειρας στην προσπάθειά του να επιφέρει τον θάνατο με φωτιά δεν έχει προτιμήσεις – και δεν
είναι λογικό να έχει – ως προς το είδος του εύφλεκτου υγρού που επιλέγει να αυτοπυρποληθεί, πόσω μάλλον δεν επιλέγει συγκεκριμένο είδος πετρελαίου, όπως π.χ. θέρμανσης ή κίνησης (diesel), αφού όλα οδηγούν και επιτυγχάνουν το ίδιο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τον θάνατο του αυτόχειρα».

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Γκουρμπάτσης αποκλείει το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας είναι ο ακόλουθος:

«Ο αυτοπυρπολισμός, όταν επιλέγεται από τον αυτόχειρα ως τρόπος επιδίωξης του θανάτου, πραγματοποιείται συνήθως σε δημόσιο χώρο και όχι σε κλειστό και μάλιστα σε αυτοκίνητο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ο αυτόχειρας να προκαλέσει το κοινό αίσθημα και διά της πράξεώς του αυτής να εκπέμψει ορισμένο μήνυμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, θεσμό ή αρχή. Αυτοχειρία με αυτοπυρπολισμό εντός αυτοκινήτου δεν συνηθίζεται.

»Ιστορικά, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη προσφιλής μέθοδος στην πράξη αυτοκτονίας σε αυτοκίνητο, συνήθως είναι η σκόπιμη εισπνοή καυσαερίων από κινητήρα αυτοκινήτου που λειτουργεί, τα οποία εισέρχονται από την εξάτμιση στην καμπίνα επιβατών μέσω σωληνώσεως».

«Δεν υπάρχει έγκλημα που δεν αφήνει ίχνη»​«Όπως κάθε επικοινωνία αφήνει ίχνη, είναι πρακτικά αδύνατο για ένα άτομο να διαπράξει εγκληματική πράξη χωρίς να αφήσει κάποια ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία της πράξης του»Όπως καταλήγει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, όλα τα εγκλήματα αφήνουν ίχνη…«Παρά τις αναγκαίες γνώσεις του για τον μηχανισμό λειτουργίας της καύσης, ο συγκεκριμένος δράστης – όπως και κάθε δράστης εμπρησμού – αγνοεί βέβαια ότι η φωτιά και τα προϊόντα της (καπνός, φλόγες κ.ά. ) παρέχουν στον ειδικό και έμπειρο ερευνητή (προανακριτικό υπάλληλο, πραγματογνώμονα, τεχνικό σύμβουλο) πολύτιμες πληροφορίες για την πράξη του εμπρησμού».Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Edmond Locard και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών Γαλλίας:«Όπως κάθε επικοινωνία αφήνει ίχνη, είναι πρακτικά αδύνατο για ένα άτομο να διαπράξει εγκληματική πράξη χωρίς να αφήσει κάποια ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία της πράξης του»…

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Η έκθεση θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Αγρινίου τη Μ. Δευτέρα.

Πηγή: zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτά είναι τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Δημοσιεύτηκε

στις

προνόμια εμβολιασμένων

Ειδικά προνόμια θα απολαμβάνουν, όπως όλα δείχνουν, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά δραστηριότητες όπως η προσέλευση στα γυμναστήρια, σε συναυλίες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το πακέτο των «ελευθεριών» εξετάζει η κυβέρνηση μαζί με αρμόδια επιτροπή, ενώ θα απευθύνεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή ακόμα και την πρώτη δόση εφόσον έχει πια εξασφαλιστεί η δημιουργία κάποιων αντισωμάτων. Το σχέδιο είναι υπό συζήτηση και αυτή την εβδομάδα θα απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ποιες δραστηριότητες θα αφορά

Αυτή την εβδομάδα τα οφέλη για εμβολιασμένους πολίτες θα συζητηθούν περισσότερο από τις αρμόδιες Επιτροπές. Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες για αυτόν ακριβώς το λόγο μένουν τελευταίες στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνίας και οικονομίας. Παραδείγματα τέτοιων είναι τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συγκεκριμένου τύπου συναθροίσεις, τα ταξίδια. Ηδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι προϋποθέσεις για να επωφεληθούν εμβολιασμένα άτομα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι υπό συζήτηση. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η δεύτερη επιλογή δεν θεωρείται απίθανη από τη στιγμή που οι περισσότεροι νεότεροι πολίτες, που αποτελούν και την ομάδα – στόχο των «πριμοδοτούμενων» δραστηριοτήτων, βρίσκονται σε διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης, με τη δεύτερη να αργεί.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι και η πρώτη δόση, αφού περάσουν τρεις εβδομάδες, δημιουργεί αρκετά ικανοποιητική ανοσία.

Η εμπειρία από άλλες χώρες, μάλιστα, δείχνει ότι ένα τέτοιο πλάνο είναι εφικτό. Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Εκστρατεία για τον εμβολιασμό

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι μέσα από τα δικαιώματα που θα δοθούν να δοθεί κίνητρο και σε όσους πολίτες εκφράζουν αμφιβολίες. H εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και χιλιάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναζήτηση ραντεβού το Σαββατοκύριακο ήταν μια πραγματική πρόκληση αφού για τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα τα ραντεβού έχουν «φουλάρει» για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στις παραλίες

Παράλληλα με την επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται και το σχέδιο εξόδου από το lockdown. Το Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο με ανοιχτή την εστίαση μετά από έξι μήνες, και οι κρατήσεις έπεσαν «βροχή», ενώ… ουρές σχηματίστηκαν για μια βουτιά, καθώς το Σάββατο άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες. Οι Αθηναίοι στέλνοντας κωδικό 6 κατέκλυσαν τις πλαζ αναζητώντας ανάσες δροσιάς. Σήμερα Δευτέρα, εκτός από τα σχολεία και τα φροντιστήρια, ανοίγουν και τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την Παρασκευή τις πόρτες τους θα ανοίξουν τα μουσεία σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί. Την επόμενη εβδομάδα και αφού δοθεί το προσεχές Σάββατο το εναρκτήριο λάκτισμα για τον τουρισμό, έρχεται νέα «δεσμίδα» άρσης μέτρων, ανάμεσα στα οποία παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι πολιτισμού κ.ά. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, στις 14/5 αναμένεται να καταργηθούν τα click away και click inside στο λιανεμπόριο, στις 15/5 να μετατεθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα. Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι από τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS μετακίνησης, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο.

προνόμια εμβολιασμένων
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγώνη: «Τέλη Σεπτέμβρη θα βγάλουμε τις μάσκες»

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
6 Shares

Θα φοράμε μάσκα και το καλοκαίρι; Η εκτίμηση Παγώνη και το «παράθυρο» Κικίλια για τους εξωτερικούς χώρους.

Η μάσκα και η υποχρεωτική ή μη χρήση της μπαίνει πλέον για τα καλά στο μικροσκόπιο των ειδικών όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι και όσο τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά θα αίρονται και ο εμβολιασμός θα προχωρά.

Σήμερα, η χρήση της είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και και εσωτερικούς χώρους αλλά η καθολική χρήση της το καλοκαίρι φαντάζει δύσκολη στην πράξη όσο ο κόσμος θα μετακινείται προς τις παραλίες.

Οι ειδικοί ήδη παίρνουν θέση για το ζήτημα ενώ κάποιοι πιο «τολμηροί» σπεύδουν να θέσουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ανάμεσά τους και η γιατρός Ματίνα Παγώνη η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πώς πιθανότατα να βγάλουμε τις μάσκες μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών και ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75%. Βέβαια, σημείωσε πώς κάτι τέτοιο είναι ακόμη σχετικό.

Σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση και εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη η μάσκα θα είναι απαραίτητο αξεσουάρ και το καλοκαίρι.

Για το θέμα της μάσκας ρωτήθηκε και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος άφησε «παράθυρο» άρσης του μέτρου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους ωστόσο απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία.

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, με τα ανάλογα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενδεχομένως να γίνει σε εξωτερικούς χώρους» απάντησε τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού «να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις».

>

κορονοϊός
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

«Εκσπερμάτισε στην πλάτη μου!» – Απίστευτες καταγγελίες για τον 22χρονο επιδειξία

Δημοσιεύτηκε

στις

επιδειξίας
35 Shares

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οκτώ καταθέσεις που «καίνε» τον 22χρονο επιδειξία. Για τις τέσσερις από τις οκτώ καταγγελίες θα δικαστεί τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι το το πλημμέλημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας έχει ως ανώτατη ποινή το ένα έτος ανά πράξη.

Το γεγονός ότι η 26χρονη σοπράνο είχε την οξύνοια να δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο με τον νεαρό ήταν καταλυτικό, καθώς έτσι τον αναγνώρισαν και άλλες επτά κοπέλες.

Συνολικά υπάρχουν οκτώ καταγγελίες εις βάρος του. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 25 Μαρτίου 2020, ενώ η αστυνομία είχε ανοικτή δικογραφία από τον Δεκέμβριο του 2020 για επιθέσεις που είχαν δεχτεί δυο ακόμη κοπέλες μέσα στην πολυκατοικία τους, ενώ η μια κατήγγειλε ότι ο 22χρονος την “στρίμωξε” μέσα στο ασανσέρ.

Μάλιστα, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ζήτησε να εξαχθούν ξεχωριστά αντίγραφα για δυο περιπτώσεις για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή έρευνα καθώς βάσει των μαρτυρικών καταθέσεων ο φοιτητής που μετατράπηκε σε εφιάλτη για γυναίκες στη Νέα Σμύρνη, ενδέχεται να τέλεσε – δύο φορές μάλιστα – και το κακούργημα της απόπειρας βιασμού!

Εκσπερμάτισε στην πλάτη της

Η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει το σύνολο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε εις βάρος του φοιτητή Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Αποκαλύπτεται ότι από τις 25 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 6 Μαϊου 2021, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο modus operandi, μετατράπηκε σε «εφιάλτη» ανυποψίαστων γυναικών. Τις περισσότερες τις πλησίαζε στον δρόμο και τις ακολουθούσε κατά πόδας με ακάλυπτο το μόριό του. Άλλες κατάφερνε να τις στριμώχνει σε ασανσέρ, ενώ σε μια περίπτωση φέρεται να εκσπερμάτισε στην πλάτη μιας 28χρονης, την ώρα που εκείνη περίμενε σε στάση του λεωφορείου.

Για την πρώτη χρονικά επίθεση, της 25ης Μαρτίου 2020, η 28χρονη Άννα έχει καταγγείλει πως ο 22χρονος αυτοϊκανοποιήθηκε πίσω από την πλάτη της, ενώ εκείνη περίμενε στη στάση λεωφορείου στην Καλλιθέα.

«Με πλησίασε και χωρίς να το καταλάβω αυνανιζόταν πίσω μου. Άκουσα σχεδόν την ανάσα του. Καθώς με είχε πλησιάσει πάρα πολύ, είχε ήδη ικανοποιηθεί πάνω μου, χωρίς καν να προλάβω να αντιδράσω. Ήμουν σε σοκ. Του είπα μόνο “τι κάνεις εκεί ρε!”. Δεν τρόμαξε, κουμπώθηκε και έφυγε ανενόχλητος», κατέθεσε η 28χρονη Άννα.

«Από τον λαιμό»

Η πλέον χαρακτηριστική υπόθεση είναι εκείνη της 22χρονης Διονυσίας Μ. η οποία κατέθεσε ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου 2020, ενώ επέστρεφε στο διαμέρισμά της στον Νέο Κόσμο αντιλήφθηκε να την ακολουθεί ο 22χρονος ο οποίος μάλιστα της επιτέθηκε τη στιγμή που άνοιγε την πόρτα της πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα η νεαρή γυναίκα κατέθεσε ότι ο φοιτητής την έσπρωξε, της έπιασε τα οπίσθια και στη συνέχεια την άρπαξε από τον λαιμό, ενώ, όπως ισχυρίσθηκε, κατόρθωσε να γλιτώσει μετά από πάλη. Η εισαγγελία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες πράξεις, όπως περιγράφονται, θα μπορούσαν να τον φέρουν αντιμέτωπο ακόμη και με δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Τα ρούχα που φορούσε ο 22χρονος την ημέρα της επίθεσης της 6ης Μαϊου

«Εγώ κατάλαβα από τον τρόπο που με κοιτούσε ότι κάτι κακό θα συμβεί και πραγματικά εκείνος άρχισε να με κυνηγάει τρέχοντας. Εγώ πανικοβλήθηκα και άρχισα να τρέχω με κατεύθυνση προς την οικία μου. Μετά από 100 μέτρα έφτασα στο σπίτι μου, πέρασα την καγκελόπορτα, όπως έκανε και εκείνος, άνοιξα την γυάλινη κεντρική είσοδο και πριν προλάβω να την κλείσω έβαλε το χέρι του στην επιφάνεια με σκοπό να με σπρώξει και να μην ασφαλίσει. Εγώ με τη σειρά μου έσπρωχνα με την αντίθετη φορά την πόρτα και κατάφερα τελικά να την κλείσω. Όταν βεβαιώθηκα ότι είμαι ασφαλής κοντοστάθηκα προκειμένου να διακρίνω καλύτερα τα χαρακτηριστικά του σε περίπτωση που τον γνώριζα. Τότε αυτός κατέβασε το παντελόνι του, έβγαλε το μόριό του και αυνανίστηκε», είπε η 24χρονη Χριστίνα.

Στο ασανσέρ

Η δεύτερη περίπτωση αφορά επίθεση που φέρεται να δέχτηκε η 28χρονη Όλγα Τ. 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 3ης Σεπτεμβρίου 2020 τη στιγμή που έμπαινε σε πολυκατοικία της Νέας Σμύρνης.

Στην κατάθεσή της αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος την ακολούθησε, εισήλθε μαζί της, έβγαλε το μόριό του και άρχισε να αυτοικανοποιείται, ενώ προσπάθησε να σηκώσει και τη φούστα της.

Η 27χρονη Τέα επέστρεφε και αυτή στο σπίτι της στον Νέο Κόσμο.

«Διαπίστωσα πως με ακολουθούσε άγνωστο προς εμένα άτομο με χαρακτηριστικά: ηλικία 25 ετών, περί 1,85 μέτρα ύψος, με λίγα μούσια, αδύνατο σωματότυπο. Τον ρώτησα άμα ψάχνει κάτι καθώς μου φάνηκε φυσιολογικό, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και αφήνοντάς τον να με πλησιάσει μου είπε ότι θέλει να γλείψει τα δάχτυλα των ποδιών μου. Του είπα να απομακρυνθεί, αλλά συνέχισε να με ακολουθεί και μου ψιθύρισε “κάτσε λίγο να σου πω, έλα θα περάσουμε ωραία” και με παρότρυνε να μη φοβάμαι. Καθώς απομακρυνόμουν και αυτός με ακολουθούσε πολύ κοντά μου, διαπίστωσα ότι είχε βγάλει το μόριό ρου και το είχε ακουμπήσει στον αριστερό γλουτό μου, πάνω από τα ρούχα μου. Του φώναξα και τον χτύπησα για να τον απομακρύνω αλλά αυτός το έβαλε στα πόδια».

Πηγή: in.gr

επιδειξίας
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: 1428 τα κρούσματα σήμερα και 51 νεκροί

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κορονοιός
20 Shares

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 9 Μαΐου, 1.428 νέα κρούσματα κορονοϊού, 51 θανάτους και 728 διασωληνωμένους ασθενείς.

48 από αυτά εντοπίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα 23 στο Ηράκλειο, 3 στο Λασίθι, 13 στο Ρέθυμνο και 9 στα Χανιά.

Σημειώνεται πως τις Κυριακές τα τεστ κορονοϊού που πραγματοποιούνται είναι λιγότερα σε σχέση με τις καθημερινές. Αναλυτικότερα, Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.428, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες).
  • Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

κορονοιός
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέλλα: Νεκρή 68χρονη – Πέθανε λίγες ώρες μετά το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Εμβόλιο
150 Shares

Πέθανε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μια 68χρονη γυναίκα στην Πέλλα ενώ η οικογένειά της κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει κατατεθεί, η 68χρονη έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 14 Απριλίου, ενώ η δεύτερη ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου. Μετά την δεύτερη δόση, η γυναίκα έμεινε μισή ώρα στο Κέντρο Υγείας όπου της έγινε ο εμβολιασμός και αποχώρησε, συνοδευόμενη από την κόρη της.

Λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα άρχισε να νιώθει σκοτοδίνη, είχε εμετούς και παράλυση στα χέρια και στα πόδια. Τα παιδιά της την πήγαν στο νοσοκομείο όπου περιέγραψε στον εφημερεύοντα γιατρό τα συμπτώματα που είχε.

Στην συνέχεια, της έκαναν εξετάσεις χωρίς να διαπιστωθεί κάτι, ενώ όπως ισχυρίζονται τα παιδιά της 68χρονης, από το νοσοκομείο οι γιατροί είπαν πως επρόκειτο για παρενέργειες της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Την διασωλήνωσαν και μισή ώρα μετά εξέπνευσε. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η γυναίκα δεν είχε υποκείμενο νόσημα και ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση.

 

Πηγή: newsbomb

Εμβόλιο
συνεχεια αναγνωσης

ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση μισθού σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Δημοσιεύτηκε

στις

από

εκπαιδευτικοί
36 Shares

«Μείωση μισθού για όποιον αρνείται να κάνει το τεστ και άρα δεν μπορεί να πάει στην εργασία. Όμως δεν έφθασε καταγγελία εκπαιδευτικού που να αρνείται να κάνει self test. Αντιθέτως οι εκπαιδευτικοί βοήθησαν στο μέτρο αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή

Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα χρειαστεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, καθώς όπως είπε προσέρχονται μόνοι τους στην διαδικασία.

«Προσωπική γνώμη είναι ότι δεν θα χρειαστεί η υποχρεωτικότητα, γιατί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται κανονικά και εμβολιάζονται. Και συνδικαλιστικά ζητούσαν να προταχθούν στους εμβολιασμούς».

Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι από αύριο, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν και τα δύο self test από το φαρμακείο την ίδια μέρα, ώστε μεταξύ άλλων, να αποφεύγονται και οι συγχρωτισμοί.

Πηγή: cretalive

εκπαιδευτικοί
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap