Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Κολχικίνη: Το «όπλο» κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε αυτό το φυτό που καλλιεργείται και στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

φθινοπωρινος κροκος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων η κολχικίνη, η φυσική τοξική ουσία που αποτελεί το νέο «όπλο» κατά του κορονοϊού.
Αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει ότι το φυτό Colchicum autumnale, απ’ όπου παράγεται η κολχικίνη, ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι’ αυτό και το ονόμασαν «η ψυχή των αρθρώσεων». Για τη δηλητηριώδη δράση της κολχικίνης έγραψε ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, ο οποίος στο έργο του «Περὶ φυτῶν ἱστορία», την περιγράφει ως ένα θανατηφόρο δηλητήριο με καθυστερημένη έναρξη δράσης.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Διαμάντω Λάζαρη, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΑΠΘ, το εκχύλισμα του φυτού Colchicum autumnale περιγράφηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα από τον Διοσκουρίδη στο έργο του «De Materia Medica». Ο φθινοπωρινός κρόκος είναι ένα από τα 700 φαρμακευτικά φυτά που περιγράφονται στο παλαιότερο ιατρικό κείμενο, τον πάπυρο του Ebers της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου το 1550 π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για τον πόνο και το οίδημα.
«Ωστόσο, αρχικά η βιβλιογραφία σχετικά με τα φυτά που περιέχουν κολχικίνη, αναφέρεται κυρίως στην καθαρτική και δηλητηριώδη δράση τους όπως σημειώνει ο Θεόφραστος (περ. 371-287 π.Χ. ). Ακόμα και σήμερα οι τοξικές επιδράσεις της κολχικίνης είναι σοβαρές. Δεν υπάρχει αντίδοτο και η υπερδοσολογία έχει υψηλή θνησιμότητα ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση επαφής με το δέρμα».

Σύμφωνα με την κ. Λάζαρη, η κολχικίνη είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το 1810. Από την έγκριση της κολχικίνης ως φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα το 2009 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, υπήρξε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έρευνα σχετικά με τις εφαρμογές της κολχικίνης.
«Λαμβάνεται από τους βολβούς του Gloriosa superba της ίδιας οικογένειας (περιεκτικότητα σε κολχικίνη 0,9% περίπου) και επίσης από το Colchicum autumnale (περιέχεται στους σπόρους, τα άνθη και τους βολβούς του φυτού). Το Colchicum autumnale εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Αφρική, ενώ το είδος Gloriosa superba στην Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των λόφων των Ιμαλαΐων, της Βιρμανίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας κ.λπ.».
Σήμερα, η κολχικίνη έχει μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα χρήσεων και παραμένει, τονίζει η κ.Λάζαρη, «βασική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα ενώ χρησιμοποιείται επιπλέον για τη θεραπεία του κληρονομικού Μεσογειακού πυρετού, την περικαρδίτιδα, τη νόσο Behcet, και την κολπική μαρμαρυγή». Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες την καθιστούν πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών.

Ευρεία εξάπλωση του φυτού Colchicum autumnale στην Ελλάδα

Στοιχεία για τον φθινοπωρινό κρόκο Colchicum autumnale, γηγενές είδος της Ελλάδας, και ένα από τα φυτά που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κολχικίνη αφού περιέχει από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων- Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» και υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.
«Το γένος Colchicum περιλαμβάνει γύρω στα 60 είδη. Ο φθινοπωρινός κρόκος -Colchicum autumnale- απαντάται σε υγρά ορεινά λιβάδια και βοσκοτόπια, σε σκιερές πετρώδεις πλαγιές με βαθύ γόνιμο χώμα, σε υψόμετρο από 1400 έως 2000 μέτρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι ευρείας εξάπλωσης, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30 είδη και απαντάται στη Θράκη, στη Βόρεια Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα, στη Βόρεια και Νότια Πίνδο, στα βουνά Κατάρα, Όρβηλος, Ροδόπη, Τύμφη και Φαλακρό». Το λουλούδι του κολχικού μοιάζει με αυτό του κρόκου και ανθίζει από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο.
«Σύμφωνα με τη Φαρμακοïστορία, το κολχικό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ένα «δηλητηριώδες» κολχικό προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν διαπιστώσει ότι το Colchicum autumnale ήταν πολύ χρήσιμο για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι΄αυτό και το ονόμασαν «η ψυχή των αρθρώσεων» λέει η κ.Μαλούπα. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση τέτοιων φυτών στον οργανισμό, ξεκαθαρίζει ότι «ακόμα και 2 ή 3 σπόροι του Colchicum autumnale μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο».
«Ως φάρμακο όμως, εάν χορηγηθεί σε μικρές, προσεκτικά ελεγχόμενες δόσεις, είναι αποτελεσματικό σαν παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες και η φαρμακολογική του μορφή είναι ακόμα σε χρήση για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων ρευματικών νοσημάτων. Επιπλέον, το ομοιοπαθητικό σκεύασμα Colchicum παρασκευάζεται από φρέσκους βολβούς Colchicum autumnale» καταλήγει η κ. Μαλούπα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

φθινοπωρινος κροκος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Το χειρότερο ξύπνημα που μπορεί να σου τύχει! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

2 Shares

Είσαι σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα και επιτέλους φθάνει η στιγμή που θα αράξεις δίπλα στη πισίνα που έχεις και τόσο χαίρεσαι για αυτό.

Όλα καλά λοιπόν μέχρι που καθώς χαλαρώνεις ανοίγεις τα μάτια και βλέπεις πως παρέα σου στην πισίνα χαλαρώνει και μία αρκούδα που κάπως βρήκε τρόπο να μπει στην αυλή!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, δεν είναι σενάριο φαντασίας αλλά ότι έζησε ένας αμερικανός στην Καλιφόρνια που δεν πίστευε στα μάτια του καθώς η αρκούδα όχι μόνο στεκόταν μπροστά του, αλλά τον πλησίασε σαν να μην τρέχει τίποτα… 

Δείτε το βίντεο που έχει γίνει σούπερ viral:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Τσουνάμι 30 μέτρων «κατάπιε» ολόκληρο τάνκερ! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τσουνάμι
7 Shares

Πώς είναι άραγε να πέφτει πάνω σου με όλη την ορμή της φύσης ένα κύμα 30 ολόκληρων μέτρων που δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει;

Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που συναντήθηκαν με ένα τσουνάμι στη στεριά και έζησαν για να μπορούν να περιγράψουν την εμπειρία.

Στη θάλασσα, όμως, και ιδιαίτερα στα υπερσύγχρονα τάνκερ που είναι σχεδόν αβύθιστα -αν και όπως έχει αποδείξει ο Τιτανικός κανένα καράβι δεν είναι τελείως αβύθιστο ποτέ- τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Έτσι, στο βίντεο που ακολουθεί η κάμερα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα κύμματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Η στιγμή μάλιστα που χτυπάει το τάνκερ είναι το λιγότερο συγκλονιστική.

Δείτε το κύμα 30 μέτρων να πέφτει πάνω στο τάνκερ

τσουνάμι
συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Ο 20χρονος που κάνει αδιανόητα πράγματα με το σώμα του! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Στην αρχή όλα όσα βλέπεις σου φαίνονται απίστευτα αλλά πρόκειται για πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια των ρεκόρ Γκίνες Ο συγκεκριμένος 20 ετών Ινδός είναι άνθρωπος «λάστιχο» που κάνει πράγματα από ταινία φαντασίας!

Έχοντας ξεκινήσει από την ηλικία μόλις των 7 ετών τις ασκήσεις γιόγκα, σήμερα είναι ικανός να ολοκληρώσει κινήσεις και να πάρει στάσεις που ελάχιστοι στον κόσμο μπορούν.

Η ευλυγισία του είναι πέρα από κάθε φαντασία και κάνει τα πάντα να φαίνονται τόσο εύκολα που είναι σχεδόν εκνευριστικό για όλους εμάς τους συνηθισμένους ανθρώπους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο που έχει γίνει φουλ viral μια σύντομη επίδειξη των ξεχωριστών ικανοτήτων του:

συνεχεια αναγνωσης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Η στιγμή που το κτίριο γκρεμίζεται μπροστά από περαστική γυναίκα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Δεν είναι και λίγο πράγμα να περπατάς χαλαρός στο δρόμο για να πας για ψώνια και ξαφνικά να γλιτώνεις το θάνατο για λίγα μόλις μέτρα!

Αυτό συνέβη σε μία άτυχη και παράλληλα τυχερή περαστική γυναίκα σε μία μικρή πόλη της Ινδίας και όλο το περιστατικό καταγράφηκε σε κάμερα κτηρίου στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Η γυναίκα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο λεπτό, βρέθηκε ακριβώς μπροστά από ένα διώροφο κτήριο που για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο έπεσε σαν “χάρτινο” και έσπειρε τον πανικό σε όλη τη γειτονιά

Δείτε το βίντεο με την απίστευτη σκηνή:

συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Κι όμως, υπάρχουν λευκά λιοντάρια! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

33 Shares

Οι λεοπαρδάλεις είναι πιτσιλωτές, οι τίγρεις έχουν μαύρες ραβδώσεις, τα λιοντάρια έχουν κρεμ χρώμα και τα αρσενικά περήφανες καφετιές λεοντές.

Είστε απόλυτα σίγουροι για την προηγούμενη φράση; Αν βάζατε στοίχημα ότι είναι 100% αληθινή τότε θα το χάνατε…

Όπως θα μπορέσετε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, πατώντας πάνω στο play, ο βασιλιάς της ζούγκλας κάποιες φορές είναι… λευκός!

Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί να είναι σπάνια η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο πιο διάσημο ανάμεσα στα αιλουροειδή, δεν είναι όμως απίθανη.

Έτσι, η κάμερα κατάφερε να αποθανατίσει αυτό το σπάνιο φαινόμενο την ώρα που «χουζουρεύει» πάνω σε ένα δέντρο.
Λίγο πριν αποφασίσει με τρόπο ατσούμπαλο να κατέβει από τα κλαδιά…

Δείτε ένα από τα ελάχιστα λευκά λιοντάρια του πλανήτη

συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Άγιο είχε η γιαγιά καθώς διέσχιζε απρόσεκτα τον δρόμο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Το λιγότερο τυχερή στάθηκε μία ηλικιωμένη κυριούλα που θέλησε έτσι χαλαρά να διασχίσει μία κεντρική λεωφόρο στην Ρωσία, αδιαφορώντας τόσο για την κίνηση όσο και για την νέα πεζογέφυρα που βρίσκονταν λίγα μέτρα παραδίπλα για την αποφυγή ακριβώς αυτών των ατυχημάτων.

Η ηλικιωμένη ξεκίνησε να περνάει τον δρόμο σαν να είναι πεζόδρομος και εκείνη να κάνει την βόλτα της μέχρι που μάλλον κατάλαβε πόσο επικίνδυνο ήταν…

Μέσα σε μία στιγμή αντιλήφθηκε πως είχε γλυτώσει το τρακάρισμα από θαύμα καθώς την είχε δει έγκαιρα ο οδηγός αυτοκινήτου που ευτυχώς οδηγούσε με σχετικά λίγα χιλιόμετρα και είχε καλή οπτική επαφή. H κυρία στο τσακ απέφυγε τον θάνατο ή τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο!

Δείτε το απίστευτο βίντεο που κάνει τον γύρο του ίντερνετ:

συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap