Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Η συνταγή της ημέρας: Ψωμί εύκολο από την Αργυρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τέλεια συνταγή για χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα!

Υλικά Συνταγής

  • 4 ½ φλ. αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 ¼ φλ. νερό
  • κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
  • λίγο αλεύρι ολικής άλεσης για το τελείωμα

Εκτέλεση

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα, για εύκολο χωριάτικο σπιτικό ψωμί!

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το νερό, και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι, σε μια ζύμη με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή. Δεν ζυμώνουμε καθόλου. Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.

Ξεκουράζω τη ζύμη του ψωμιού

Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, αφού αυτό το έυκολο ψωμί, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες. Η υφή της ζύμης μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες, σαν το αναπιασμένο προζύμι.

Προετοιμάζω τη γάστρα και το φούρνο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς C, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα, ή γάστρα μεσαίου μεγέθους, να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).

Δίνω σχήμα στη φρατζόλα

Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη θα είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή σαν του τσουρεκιού. Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει. Τη διπλώνουμε στα τρία σαν γράμμα. Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία. Ακουμπάμε τη διπλωμένη ζύμη με την ένωση προς τα κάτω, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην πυρωμένη γάστρα, με τις ενωσεις του ψωμιού να φάινονται, προς τα πάνω.

Ψήνω το σπιτικό ψωμί στη γάστρα

Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά, και να γίνει τραγανή η κόρα. Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει. Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.

 

 

Πηγή: argiro

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ