ΡΕΘΥΜΝΟ: Οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα αγαπούν τον τόπο μας, είναι χρέος μας να τις προστατεύσουμε! | ΦΩΤΟ

Shares

*Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Στην έναρξη της περιόδου ωοτοκίας ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ φρόντισε να ενημερώσει τους επιχειρηματίες της παραλίας Ρεθύμνου σχετικά με τα διαχειριστικά μέτρα που συμβάλουν στην προστασία και τη διατήρηση όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά και της παραλίας ωοτοκίας. Η έναρξη εφαρμογής των απλών , αλλά ζωτικής σημασίας, διαχειριστικών μέτρων, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου έως και τον μήνα Σεπτέμβρη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διάσωση της χελώνας carreta carreta.

Κάποιοι επιχειρηματίες φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν πως έχουν λάβει υπόψη τους τα μέτρα και τα τηρούν, κάποιοι άλλοι πάλι δεν έχουν μπει σε αυτή τη λογική.

Η παραλία αναψυχής του παραλιακού μετώπου του κόλπου Ρεθύμνου (από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα) είναι και παραλία ωοτοκίας παράλληλα. Έτσι κάποια από τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις αφορούν κυρίως την τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα, όπως και την απομάκρυνση ή ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Κατά τη διάρκεια του δειλινού οι επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για τη φύλαξη της περιουσίας τους και πλέον έχει φανεί εκείνη την ώρα ποιος τηρεί τα μέτρα.

Έτσι, καλό θα ήταν να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρηματίες ότι η ολοκληρωμένη προστασία του είδους αλλά και η σωστή και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας ωοτοκίας εξασφαλίζει την διαιώνιση του προστατευόμενου είδους που τυγχάνει να έχει ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία του Ρεθύμνου ως επαναλαμβανόμενος επισκέπτης της. Να σχολιάσουμε κάπου εδώ πως η χελώνα καρέτα έχει την τάση να επιστρέφει για ωοτοκία στην περιοχή προέλευσή της.

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *