Ρέθυμνο: Ενισχύεται ο «χάρτης» υποδομών στην εκπαίδευση

Shares

Την ενίσχυση του «χάρτη» υποδομών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιδιώκει ο Δήμος Ρεθύμνης, μέσα από τη διεκδίκηση κονδυλίων και τον προγραμματισμό νέων σχολικών μονάδων που θα δώσουν «ανάσα» στα σχολεία του Ρεθύμνου, προσφέροντας, νέες,σύγχρονες δομές στον διαρκώς αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό.

Ήδη ο Δήμος Ρεθύμνης ολοκλήρωσε μια σειρά από νέες σχολικές μονάδες που λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια και «στοίχημα» αποτελεί πλέον η προσθήκη νέων σχολικών κτηρίων που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις δομές εκπαίδευσης.

Αν και οι συγκυρία παραμένει δύσκολη, αφού η δημοτική αρχή υποστηρίζει από το 2016 αυξημένο αριθμό σχολείων με μειωμένα κονδύλια, η διεκδίκηση για νέες δομές παραμένει σε προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται, πως το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης με έγγραφό του προς το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποβάλλει αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης και αλλαγές στον τρόπο κατανομής των κρατικών κονδυλίων που προορίζονται για τα σχολεία, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο διευρυμένο πλέον έργο. Το αίτημα παραμένει, όπως τόνισε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Γιώργος Γεωργαλής και πλέον με τη νέα καταβολή των κονδυλίων για το έτος 2019 θα φανεί αν έχει εισακουστεί από πλευράς κεντρικού κράτους. «Το Υπουργείο έχει ανταποκριθεί εν μέρει ζητώντας να σταλούν από τους δήμους της χώρας, με αφορμή το έγγραφό μας, στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές μονάδες. Τα έχουμε αποστείλει και αυτά και περιμένουμε να δούμε στη νέα καταβολή της χρηματοδότησης για το 2019, αν δηλαδή έχει λάβει υπόψη το αίτημά μας για αύξηση της επιχορήγησης» ανέφερε ο κος Γεωργαλής.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΝΕΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ – ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 16Ο

Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου προχωρούν ικανοποιητικά και εφ όσων οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, το έργο θα είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Στο μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες και για την κατασκευή του νέου 16ου δημοτικού σχολείου, αφού η διαδικασία μετά από καιρό έχει πλέον «ξεκλειδώσει» και σύντομα αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων για την αγορά του οικοπέδου της ΧΕΝ όπου θα χτιστεί το νέο σχολικό κτήριο. Στη συνέχεια ο δήμος αναμένεται να στείλει το συμβόλαιο προκειμένου να λάβει το «πράσινο φώς» για το κτηριολογικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας που θα βάλει σε τροχιά υλοποίησης το νέο σχολείο. Η χρηματοδότηση ύψους 4 εκ ευρώ είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών και όπως τόνισε ο κος Γεωργαλής, οι παραπάνω διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα χρηματοδότησης. «Προχωρούν οι διαδικασίες για το 16ο δημοτικό σχολείο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι σε καλό δρόμο ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται, διότι το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα δεν είναι κατάλληλο για τους μαθητές του» υπογράμμισε ο κος Γεωργαλής.

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΔΕΛΕ

«Στοίχημα» για τη δημοτική αρχή αποτελεί και η ένταξη του δημοτικού σχολείου Άδελε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κος Γεωργαλής για το 12/θέσιο δημοτικό σχολείο Άδελε το οποίο σήμερα ασφυκτιά, καθώς φοιτούν σε αυτό συνολικά 280 μαθητές. «Το νέο σχολείο στο Άδελε πρέπει να προχωρήσει γιατί οι μαθητές είναι διαρκώς αυξανόμενοι με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας. Εκεί έχουμε πάρει ήδη έγκριση από την επιτροπή καταλληλότητας για το οικόπεδο του Δήμου όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί και εκκρεμεί να αποσταλούν οι μελέτες στο Υπουργείο για την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος και να αναζητήσουμε χρηματοδότηση»επεσήμανε ο κος Γεωργαλής.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΡΟΥΣΣΟΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ο φάκελος και για το Δημοτικό Σχολείο στο Ρουσσοσπίτι, ένα σχολείο που επί σειρά ετών αναζητά νέα στέγη. Ο φάκελος αναμένεται να σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας για την έγκριση του κτηριολογικού, ωστόσο νωρίτερα θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα των αυθαιρέτων, όπως τόνισε ο κος Γεωργαλής προκειμένου ο φάκελος να πάρει το δρόμο για έγκριση.

Οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Δήμο Ρεθύμνης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου αποτελούν το «επόμενο βήμα» για τη δημοτική αρχή που έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την κατασκευή -μέσω ΣΔΙΤ- Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και του Μουσικού Σχολείου. Στον προγραμματισμό περιλαμβάνονται και δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο, όπως τόνισε ο κος Γεωργαλής οι εν λόγω δομές θα πρέπει να ιδρυθούν και στη συνέχεια να δρομολογηθεί η κατασκευή τους.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΓΕ

Τη χρηματοδότηση, μετά την παραχώρηση του κτηρίου του πρώην ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνης, αναζητά πλέον η δημοτική αρχή με στόχο το συντομότερο δυνατό, να δημιουργηθούν οι υποδομές για την στέγαση των μαθητών του ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου. «Πρόκειται για ένα κτήριο 1.500 τμ σε οικόπεδο 9 στρεμμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πολύ καλές εγκαταστάσεις με πολλές δυνατότητες. Μηχανικοί του δήμου θα αναλάβουν τις μελέτες και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε»επεσήμανε ο κος Γεωργαλής.

Κ.Κ

Πηγή: goodnet.gr

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *