Ρέθυμνο: Πλήθος κόσμου συνόδευσε την Caretta Caretta «Μαρία» στην απελευθέρωσή της στο Αιγαίο! | ΦΩΤΟ

Shares

Πλήθος επισκεπτών, παρακολούθησε με αγωνία πριν από μερικές ημέρες την απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta «Μαρίας».

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Η «Μαρία» ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της βήματα προς τη θάλασσα όμως κάποια στιγμή στάθηκε ακίνητη.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ την έβρεξαν με νερό και την έπιασαν από το καβούκι της για να την κατευθύνουν προς το φυσικό της περιβάλλον.

Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν στον βυθό και γνωρίζουν πως να προσανατολιστούν για να καταφέρουν να βγουν στην ακτή της γενέτειρας περιοχής τους ώστε να διαιωνίσουν το είδος τους.Η «Μαρία»  βρέθηκε στην Σαγιάδα της Θεσπρωτίας χτυπημένη στο κεφάλι και αδύναμη, περιθάλπτηκε στο Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης της Γλυφάδας και απελευθερώθηκε στο Ρέθυμνο. Μπορεί να βρέθηκε στα νερά του Ιονίου, όμως γνωρίζει καλά πως να επιστρέψει ξανά στη γενέτειρα της ακτή, όταν έρθει η στιγμή της ωοτοκίας της.

Άλλωστε, όπως μου αναφέρει η Αθανασία Νικολοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη και αυτό σημαίνει ότι ταξιδεύουν πολύ ώστε να βρίσκονται όλο το χρόνο σε θερμά κλίματα. Αυτό τις κάνει να προσανατολίζονται αυτόματα στην κατάλληλη πορεία.

Η «Μαρία» είναι νεαρή ηλικιακά με μήκος καβουκιού 49 εκατοστά και βάρος 15 κιλά. Διασώθηκε στις 25 Μαϊου από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. Έλαβε καθημερινή φροντίδα, χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων και τάισμα με πολτοποιημένη τροφή, καθώς δεν ήταν σε θέση να τραφεί μόνη της. Έπειτα από τρεις μήνες θεραπείας, επανήλθε πλήρως και ετοιμάστηκε από τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης για την επαναφορά της στο φυσικό της περιβάλλον.

Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα που παρευρέθηκε ο Κωνσταντίνος Χατζηπασχάλης, Ανθυποπλοίαρχος ΣΛ,  το γραφείο τουρισμού με υπεύθυνη την Πέπη Μπιρλιράκη και το Aquila Rithymna Beach Hotel το οποίο εκπροσώπησε ο Κώστας Δαμανάκης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο παραλιακό κομμάτι του οποίου έλαβε χώρα η απελευθέρωση.

Η εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με την eco team του ξενοδοχείου Rithymna beach εξασφάλισαν τις κατάλληλες συνθήκες για την πραγματοποίηση της απελευθέρωσης. Άλλωστε οι άνθρωποι που ανήκουν στο eco team του ξενοδοχείου είναι πολύ καλά οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι ώστε να γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν στη θαλάσσια χελώνα.

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *