Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Γνωστά ποτά «διπλασιάζουν» τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Δημοσιεύτηκε

στις

καρκίνος του εντέρου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοφιλή ροφήματα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, συνδέονται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Αν και ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, επομένως συγκεκριμένες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Gut», σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», συνδέει εξαιρετικά δημοφιλή ροφήματα με «διπλασιασμό» του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου.

Τα ποτά που σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Επισημαίνεται ότι τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται στο σώμα με γρήγορο ρυθμό, εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές συχνά πριν εντοπιστούν. Η έρευνα δείχνει ότι οι αποφάσεις που παίρνετε για τον τρόπο ζωής σας, μπορούν να καθορίσουν εν μέρει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πρόσφατη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Gut», έχει συνδέσει τα ζαχαρούχα ποτά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ημερησίως ροφημάτων με ζάχαρη στην ενήλικη ζωή συνδέθηκε με «διπλασιασμό» του κινδύνου για καρκίνο του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών – τουλάχιστον στις γυναίκες.
Μάλιστα, κάθε ημερήσια κατανάλωση συσχετίστηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο και αυξάνεται κατά 32% ανά ρόφημα κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, όπως δείχνουν τα ευρήματα.
Ακόμα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του British Medical Journal (BMJ), τα αναψυκτικά με ζάχαρη, ποτά με γεύση φρούτων, αθλητικά και ενεργειακά ποτά, αποτελούν την κύρια (39%) πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή που ακολουθείται στις ΗΠΑ.

Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των αναψυκτικών με ζάχαρη και του κινδύνου καρκίνου του εντέρου, οι ερευνητές βασίστηκαν σε πληροφορίες που παρείχαν 95.464 συμμετέχοντες στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας II. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν, χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια, αρχής γενομένης από το 1991.
Κατά τη διάρκεια 24 ετών παρακολούθησης, 109 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη στην ενήλικη ζωή συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αφού συνυπολογίστηκαν πιθανοί παράγοντες κινδύνου.
Σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν ένα ζαχαρούχο ρόφημα την εβδομάδα, οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα κάθε ημέρα, είχαν και περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου, με κάθε ημερήσια μερίδα να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατά 16%.
Η αντικατάσταση των αναψυκτικών με ζάχαρη με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, καφέ ή ημιαποβουτυρωμένο ή πλήρες γάλα συσχετίστηκε με 17% έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Πάντως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκές γυναίκες, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άνδρες ή άλλες φυλετικές/εθνικές ομάδες, αναγνώρισαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, οι ίδιοι τόνισαν ότι υπάρχουν ορισμένες βιολογικά εύλογες εξηγήσεις για τα ευρήματά τους: τα ροφήματα με ζάχαρη καταστέλλουν τα αισθήματα κορεσμού, αυξάνεται η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας και η σχετική αύξηση βάρους.

Αυτά τα ροφήματα προκαλούν, επίσης, ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της έκκρισης ινσουλίνης, η οποία, μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, όπως πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

 

Πηγή: sputniknews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ