Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Τα 10 μουσεία της Κρήτης που πρέπει να επισκεφτείς όταν έρθεις στο νησί!

Δημοσιεύτηκε

στις

μουσεία
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Δεν είναι μόνο οι αστείρευτου κάλλους παραλίες, τα θεσπέσια τοπικά εδέσματα και τα ανεξάντλητα τοπία φυσικής ομορφιάς που μπορούν να σε δελεάσουν για να επισκεφτείς την Κρήτη.

Το νησί της ιστορίας και του πολιτισμού, έχει να σου προσφέρει μπόλικες δόσεις μουσειακού τουρισμού, οπότε καλό είναι να μην παραλείψεις να δεις από κοντά τα πιο σημαντικά και ιδιαίτερα μουσεία της Κρήτης όταν με το καλό κατέβεις προς τα μέρη μας.

Η Καθημερινή ετοίμασε μια λίστα με τα 10 πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Κρήτης κι εμείς στην παραθέτουμε:

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα πιο μεγάλα και ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1908 για να στεγάσει τις πρώτες συλλογές κρητικών αρχαιοτήτων και σήμερα φιλοξενεί 7.500 εκθέματα, αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η πιο αξιόλογη στον κόσμο και δίκαια θεωρείται το σημαντικότερο μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης που παρουσιάζονται θα δείτε τις θεές των όφεων, τις πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, τον Δίσκο της Φαιστού κ.ά.

Το σημερινό κτίριο του μουσείου οικοδομήθηκε μεταξύ 1935 και 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος.
Έως τον Μάρτιο του 2020 παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», στην οποία αναδεικνύεται η επινοητικότητα των αρχαίων τεχνιτών σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και τεχνών.
• Ξανθουδίδη και Χατζηδάκη 1, Ηράκλειο, τηλ. 2810-279000, heraklionmuseum.gr. Ώρες λειτουργίας: από 15/04 έως 31/10 2019 Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 08.00-20.00, Τρίτη 10.00-20.00. Είσοδος: 10 ευρώ (Μουσείο και Κνωσός: ενιαίο 16 ευρώ).

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημιουργήθηκε από τη συνένωση της παλιάς Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Kανακάκις» και του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας. Η μόνιμη συλλογή του αριθμεί περί τα 680 έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 έως σήμερα. Στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, πρώην εργοστάσιο σαπουνιού και από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους που λειτούργησαν στο νησί.

Στο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα θα δείτε τις εκθέσεις: «Blind Date, εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας», σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, και «Eric Giovon: Creative Varieties», σε επιμέλεια Ελευθέριου Οικονόμου.
• Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-52530, cca.gr. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-14.00 και 19.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00. Είσοδος: 3 ευρώ.

 
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Μέσα από 2.500 εκθέματα το Ναυτικό Μουσείο εξιστορεί τη ναυτική παράδοση της Κρήτης. (Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας)

Στο κεντρικό κτίριο του φρουρίου Revelino del Porto, το οποίο είχαν φτιάξει οι Βενετοί για την οχύρωση του λιμανιού των Χανίων, ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την προώθηση της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας του νησιού. Οι συλλογές του έχουν οργανωθεί σε τρεις εκθέσεις. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 2.500 κομμάτια, όπως κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφίες, μοντέλα πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κ.ά., τα οποία παρουσιάζονται σε ενότητες και με χρονολογική σειρά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή κοχυλιών από διάφορα μέρη του κόσμου και η τρίτη είναι αφιερωμένη στην αρχαία και την παραδοσιακή ναυπηγική, με κυριότερο έκθεμα το ανακατασκευασμένο πλοίο της Μινωικής εποχής «Μινώα», πιστό αντίγραφο αρχαίου εμπορικού.
• Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά, τηλ. 28210-91875, mar-mus-crete.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 09.00-17.30. Είσοδος: 3 ευρώ.

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ερευνά τις φυσικές ιδιομορφίες των χωρών της Μεσογείου. Στόχος των προγραμμάτων και των δράσεών του είναι η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του μεσογειακού περιβάλλοντος. Η συλλογή του αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν δείγματα και εκθέματα από την κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο, τα οποία περιγράφουν 8.000 χρόνια πολιτισμού. Αξίζει να σταθείτε στις ενότητες «Μεγαδιοράματα» και «Ζωντανό Μουσείο», για να παρατηρήσετε τη ζωή στα οικοσυστήματα της Μεσογείου. Γνωρίστε τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης και μπείτε στον «Εγκέλαδο», τη σεισμική τράπεζα του μουσείου, όπου γίνεται προσομοίωση των συνθηκών πραγματικής σεισμικής δραστηριότητας.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μέσα από τα εκθέματά του εστιάζει στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Μεσογείου. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Φέτος –για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο– δύο λαμπραντόρ συμμετέχουν στις δράσεις που αφορούν τα παιδιά, ενισχύοντας τη διαδικασία της βιωματικής μάθησης.
• Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο, τηλ. 2810-393630, nhmc.uoc.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00, Σαββατοκύριακο 10.00-21.00. Είσοδος: 7,50 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ


Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας αφηγείται πώς ήταν η ζωή –ιδιωτική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτική– στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. (Φωτογραφία: ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας απέχει 30 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου και ο κύριος ανασκαφικός τομέας της απλώνεται στους λόφους Πυργί και Νησί. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2016 και θεωρείται πρότυπο, καθώς βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη και είναι το πρώτο μουσείο εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Οι τρεις αίθουσές του στεγάζουν αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ., και παρουσιάζουν πώς ήταν η δημόσια, η πολιτική, η θρησκευτική, η κοινωνική και η ιδιωτική ζωή στην Ελεύθερνα, καθώς και ένα αφιέρωμα στις νεκροπόλεις της περιοχής.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι δράσεις –επιστημονικές και πολιτιστικές– που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος το καλοκαίρι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη λειτουργία του μουσείου, φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων», σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, όπου παρουσιάζονται νομίσματα από την πλούσια παραγωγή της Κρήτης, καθώς κατά την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο λειτουργούσαν 40 νομισματοκοπεία στο νησί.
• Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, τηλ. 28340-92501. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00. Eίσοδος: 4 ευρώ.

 

 

 

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Τέμενος Μασταμπά, με τους εννέα τρούλους, τα κελιά και το Ηγουμενείο, έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο. Η συλλογή του παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και των παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος 300 εκατομμυρίων ετών. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου (Candiacervus ropalophorus), από το οποίο είναι εμπνευσμένο και το λογότυπο του μουσείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο κήπος του, όπου έχουν φυτευτεί πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες, αγριοτριανταφυλλιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές, δεντρολίβανο και άλλα φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη.
• Σαθά και Μαρκέλου, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-23083, gnhm.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο, 09.00-15.00. Είσοδος: 3 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Το Μουσείο Καζαντζάκη έχει υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, παρουσιάζοντας το εκθεσιακό υλικό του με σύγχρονο τρόπο. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στο χωριό Μυρτιά Ηρακλείου. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, συγγενή του Νίκου Καζαντζάκη. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του μεγάλου λογοτέχνη. Η βασική συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα και σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και σύγχρονους ομοτέχνους του, πρώτες εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, μακέτες και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις έργων του και πολλά ακόμα κειμήλια.

Το Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, που διοργανώνει το μουσείο για τέταρτη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 14 Ιουλίου 2019 με εκδηλώσεις στη Μυρτιά, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου. Αφετηρία της φετινής διοργάνωσης είναι το βιβλίο «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα» με ένα πρόγραμμα-περιπλάνηση στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη.
• Μυρτιά Ηρακλείου, τηλ. 2810-741689, kazantzaki.gr. Ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα-Κυριακή 09.00-17.00. Είσοδος: 5 ευρώ.

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ

Στα παράλια του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, σε μια έκταση 7.000 τ.μ. μπορείτε να επισκεφτείτε ένα φυσιο-λαογραφικό μουσείο διαφορετικό από τα άλλα. Η πλήρης ονομασία του μουσείου είναι «Λυχνοστάτης, Μουσείο της Πέτρας και της Μαντινάδας» και ανήκει στην κατηγορία «υπαίθρια μουσεία». Στόχος του είναι η διατήρηση και η προβολή της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης. Είναι ένας χώρος που μεταφέρει την ατμόσφαιρα της ζωής στην επαρχία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον 20ό. Δημιουργήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας και συλλέκτη – λαογράφο Γιώργο Μαρκάκη την περίοδο 1986-1992 και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πέτρα, ξύλο και πηλός. Στους χώρους του αναπτύσσονται τέσσερις θεματικές συλλογές: Λαογραφική (λαογραφικά-εθνογραφικά στοιχεία), Φυσιογνωστική (κρητική χλωρίδα και ορυκτός πλούτος), Καλλιτεχνική (λαϊκή τέχνη και πολιτιστική παράδοση), Προβιομηχανική Τεχνολογία (εργαλεία που δείχνουν την τεχνογνωσία περασμένων εποχών). Πρόκειται για ένα βιωματικό μουσείο, όπου θα δείτε χαρουπόμυλο, αλώνι, καζάνι, ελαιοτριβείο, κρητικό μιτάτο (η καλύβα των βοσκών στα ορεινά), περιβόλι, τσαγκαράδικο, εργαστήρι αρωματικών φυτών, καφενείο και πολλά ακόμα.
• Χερσόνησος, Ηράκλειο, τηλ. 28970-23660, lychnostatis.gr. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου 09.00-14.00. Είσοδος: 6 ευρώ.

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ


Οι επισκέπτες του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων μαθαίνουν να εντοπίζουν τα φαρμακευτικά φυτά του νησιού.

Αποτελεί παράρτημα του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, που έχει ως αντικείμενο την προστασία του φυσικού κόσμου και τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές – γι’ αυτό και όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσει έχουν ως αφετηρία τους την αειφορία. Το μουσείο βρίσκεται στο Κολυμπάρι Χανίων και διαθέτει περίπου 6.000 κρητικά βότανα, τα οποία συλλέγει συστηματικά από το 1964 ο Γάλλος καθηγητής Βοτανικής Ζακ Ζαφράν. Είναι ανοιχτό σε ερευνητές, φοιτητές, μαθητές και στο ευρύ κοινό όλο τον χρόνο. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του πλούτου της κρητικής χλωρίδας, αλλά και της ευθύνης που έχουμε όλοι για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Δηλώστε συμμετοχή στις «Κρητικές στράτες», τις ημίωρες υπαίθριες περιηγήσεις στα καλντερίμια της περιοχής, όπου με τη βοήθεια του κ. Ζαφράν οι επισκέπτες μαθαίνουν να εντοπίζουν τα βότανα και τα ενδημικά είδη, με έμφαση στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
• Κολυμπάρι Χανίων, τηλ. 28240-22500, oac.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»

Το Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι» είναι δημιούργημα της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδράκη. Bρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και στους χώρους του ο επισκέπτης θα γνωρίσει τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υφαντά και τα κεντήματα, όπως οι πίνακες με σκηνές από ήθη και έθιμα του τόπου. Όλα είναι δημιουργίες που έφτιαξαν οι ιδρύτριες του μουσείου και οι μαθήτριές τους στα εργαστήρια υφαντικής, αντιγράφοντας πιστά σχέδια που έχουν συλλέξει από ολόκληρη την Κρήτη.
• Χάληδων 46, Χανιά, τηλ. 28210-90816. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 11.00-18.00. Είσοδος: 2 ευρώ.

μουσεία
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΗΤΗ

Χαρδαλιάς: Χανιά και Ρέθυμνο βρίσκονται μία ανάσα από νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε

στις

ανακοινώσεις χαρδαλιά

Ειδική αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις Περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου έκανε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Ο κ.Χαρδαλιάς αφού ανακοίνωσε ότι ο δήμος Ανωγείων προστίθεται από αύριο στο επίπεδο “βαθύ κόκκινο”, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις Περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Ο υφυπουργός τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αυξημένο και χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην μπουν και αυτές οι περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από το Σάββατο (06/03) εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» οι εξής περιοχές:

  • Π.Ε. Φωκίδας
  • Δήμος Ανωγείων – Ρεθύμνης

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές του Δήμου Κοζάνης, δήμου Εορδαίας, Καστοριάς, Ρεθύμνου και Χανίων χρειάζονται προσοχή, για να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Δείτε το βίντεο της ανακοίνωσης:

 

Πηγή: kriti360

ανακοινώσεις χαρδαλιά
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Σεισμός, τσουνάμι και… εξωγήινοι: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας στην Κρήτη | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

στάθμη θάλασσας
50 Shares

Ένα (όχι και τόσο σπάνιο) γεωλογικό φαινόμενο παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε διάφορα παραθαλάσσια μέρη της Κρήτης και όχι μόνο.

Πρόκειται για την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας, την οποία πολλοί σπεύδουν να συνδυάσουν με την πρόσφατη έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο, ενώ κάποιοι λιγότερο ψύχραιμοι ανησυχούν για επικείμενο… τσουνάμι.

Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας…

Κι αυτό διότι αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, γεγονός που ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ετήσιο φαινόμενο και δεν αποτελεί προάγγελο… σεισμού ή τσουνάμι. Θα μπορούσε να αποτελέσει τέτοιο μονάχα στην περίπτωση που το φαινόμενο της υποχώρησης γινόταν σε τοπικό και μόνο επίπεδο, ωστόσο η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Και κάπως έτσι, το διαδίκτυο γέμισε εντυπωσιακές φωτογραφίες από διάφορα μέρη της Κρήτης, με την θάλασσα να υποχωρεί.

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά, ορισμένες που κυκλοφόρησαν στην γνωστή φεϊσμπουκική ομάδα Μετεωκρήτες:

Παραλία Αμμουδάρας

 

May be an image of nature and body of water

Παραλία Κομμός

May be an image of nature and ocean

 

Ιεράπετρα

May be an image of coast, ocean and beach

May be an image of nature and body of water

Και ορισμένες… παράπλευρες απώλειες του φαινομένου:

May be an image of outdoors

στάθμη θάλασσας
50 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρία νέα κρούσματα σε σχολεία του Ρεθύμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός σχολείο
16 Shares

Νέα κρούσματα κορονοϊού σε σχολεία του Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρία νέα κρούσματα κορονοϊού  με αποτέλεσμα τρία τμήματα δημοτικών σχολείων να οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου.

Ειδικότερα, για τις επόμενες 14 ημέρες θα παραμείνουν κλειστά δύο τμήμα της Α και Β τάξης του 2ου  δημοτικού σχολείου Ατσιπόπουλου όπως επίσης και ένα τμήμα της ΣΤ’ τάξης του 14ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου.

Σημειώνεται παράλληλα ότι έχει ανασταλεί λόγω κορονοϊού η λειτουργία του 6ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, του δημοτικού σχολείου Απλαδιανών, δύο τμημάτων του δημοτικού σχολείου Ζωνιανών, και δύο τμημάτων του 10ου δημοτικού σχολείου.

κορονοϊός σχολείο
16 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

αυτοκτονίες
37 Shares

Θλιβερή πρωτιά κατέχει η Κρήτη στις αυτοκτονίες, πανελλαδικά, με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν να προκαλούν σοκ!

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Μαρία Μπάστα, που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω το δεύτερο lockdown καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά διαπιστώθηκε εκρηκτική αύξηση των περιστατικών.

Όπως είπε η κ. Μπάστα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σαφή μετατόπιση όμως του χρόνου τέλεσης τους. Δηλαδή, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονταν από Μάϊο μέχρι Ιούνιο αλλά και τον Σεπτέμβριο, πέρυσι, είχαμε αλλαγή ως προς το χρόνο με τις περισσότερες αυτοχειρίες να σημειώνονται μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν!

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό δε συνέβη στο πρώτο λοκντάουν, τον περασμένο Μάρτιο και τόνισε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όμως ο αποκλεισμός και τα οικονομικά προβλήματα…

Αυτό φάνηκε και στα ΤΕΠ της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπου μετά το πρώτο λοκντάουν παρατηρήθηκε μία περιορισμένη προσέλευση ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τώρα, μετά τη δεύτερη πολύμηνη καραντίνα, υπήρξε επίταση των συμπτωμάτων άγχους και η προσέλευση ήταν μαζική φθάνοντας σε κάθε εφημερία, ή και ξεπερνώντας τα 15 περιστατικά!

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, πολλοί είναι οι Κρητικοί που απευθύνονται σε πανελλαδικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης αναζητώντας βοήθεια, καθώς στην Κρήτη δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη τέτοια δομή…

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, ο πρώην διευθυντής της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας, είχε προτείνει, από το 2011, τη λειτουργία τέτοιας γραμμής παρέμβασης στην κρίση (hotline), το έργο αυτό είχε πάρει μάλιστα και έγκριση σκοπιμότητας, το αναφέραμε στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά ουδέποτε υπήρξε εξέλιξη.

Ο καθηγητής είχε προτείνει και τη λειτουργία Κέντρου Αυτοκτονιών αλλά ούτε και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε κάποια ανταπόκριση…

Σε συνεννόηση πάντως με το δήμο Ηρακλείου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί η “χρυσή” τομή ώστε να ξεκινήσει μία συνεργασία και να βρίσκουν οι Κρητικοί και δη οι Ηρακλειώτες, τη δική τους γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Πηγή: ekriti

αυτοκτονίες
37 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Αθώα η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Μελίνα
406 Shares

“Αυλαία” – όσον αφορά τη δικαστική οδό – έπεσε στην υπόθεση θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε τη ζωή της στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας στις 29 Δεκεμβρίου του 2015.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ηρακλείου, η αναισθησιολόγος κρίθηκε αθώα. 

“Ντροπή σας! Συγχαρητήρια! Γιατί δεν την αθωώνατε κατευθείαν; Εσείς δεν έχετε παιδιά;” ήταν τα πρώτα, οργισμένα λόγια του πατέρα της Μελίνα, Μάνου Παρασκάκη.

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί αίτηση στον Εισαγγελέα Ηρακλείου από την πολιτική αγωγή για την άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ανέλυσε ένα – ένα τα θέματα που προέκυψαν, τις καταθέσεις αλλά και τις δυσκολίες για να τεκμηριώσει το σκεπτικό της απόφασης. Εξήγησε γιατί διέταξαν την πραγματογνωμοσύνη στις 16 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως τότε προέκυψαν κάποια νέα ζητήματα και γι αυτό το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να διερευνηθούν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου στη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης να γίνεται από τον πρόεδρο τόσο εκτενή ανάλυση του σκεπτικού, εξετάζοντας ένα-ένα τα ζητήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αλλά και αυτά που ανέκυψαν διαρκούσης της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε η εξέταση των τριών πραγματογνωμόνων οι οποίοι είχαν απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματα του δικαστηρίου, ωστόσο κλήθηκαν να εξεταστούν προκειμένου να απαντήσουν σε νέες ερωτήσεις και να δώσουν διευκρινήσεις. Οι τοποθετήσεις τους πάντως προσέγγιζαν τις θέσεις της πλευράς της κατηγορουμένης αναισθησιολόγου.

Η στάση αυτή καταδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, για την οποία έχουν ειπωθεί – και γραφτεί – παρά πολλά και έτσι το δικαστήριο δια του προέδρου θέλησε να εξηγήσει με λεπτομέρειες το σκεπτικό. Χαρακτηριστικό ήταν επίσης, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα και σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς και εκδοχές.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Εισαγγελέας της έδρας ο οποίος επιμένει στη ενοχή της κατηγορουμένης και αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι των δύο πλευρών.

Πηγή: cretalive

Μελίνα
406 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Νίκος Τζανάκης: «Έρχεται κορύφωση κρουσμάτων στην Κρήτη»

Δημοσιεύτηκε

στις

νοσοκομειο γιατρος
35 Shares

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Κρήτη. Τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν πως ακόμη η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της και τα στοιχεία που αποκάλυψε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, προβληματίζουν.

«Η Κρήτη είναι πίσω 10 ημέρες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση της καμπύλης. Τις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν οι μέγιστοι αριθμοί κρουσμάτων στο νησί», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στον παράγοντα που αφορά στο μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορoνοϊού που έχει… κυριαρχήσει στην Κρήτη. Εκτίμησε μάλιστα πως είναι πιθανό η Κρήτη να φτάσει τα επόμενα 24ωρα μέχρι και τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορoνοϊού.

«Ακόμα δεν έχουμε προσμετρήσει τη μεταδοτικότητα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους. Ενδεχομένως η Κρήτη να φτάσει και τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ημερήσια βάση μέχρι να περάσουμε σε φάση αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές των νοσοκομείων του νησιού.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάλυψη 60% των κλινών σε μονάδες covid στα νοσοκομεία της Κρήτης. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο στις ΜΕΘ και φτάνει το 30% κάλυψης. Αυτά τα ποσοστά πρέπει να διατηρηθούν ώστε να μην πλησιάσουμε τα δεδομένα της Αττικής με ποσοστό κάλυψης που φτάνει το 90%», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε πως «οι επιδημιολογικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό στο Ηράκλειο. Σε λίγες ημέρες η Κρήτη θα κοκκινήσει στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη».

Πηγή: creta24

νοσοκομειο γιατρος
35 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap