Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Τα 10 μουσεία της Κρήτης που πρέπει να επισκεφτείς όταν έρθεις στο νησί!

Δημοσιεύτηκε

στις

μουσεία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν είναι μόνο οι αστείρευτου κάλλους παραλίες, τα θεσπέσια τοπικά εδέσματα και τα ανεξάντλητα τοπία φυσικής ομορφιάς που μπορούν να σε δελεάσουν για να επισκεφτείς την Κρήτη.

Το νησί της ιστορίας και του πολιτισμού, έχει να σου προσφέρει μπόλικες δόσεις μουσειακού τουρισμού, οπότε καλό είναι να μην παραλείψεις να δεις από κοντά τα πιο σημαντικά και ιδιαίτερα μουσεία της Κρήτης όταν με το καλό κατέβεις προς τα μέρη μας.

Η Καθημερινή ετοίμασε μια λίστα με τα 10 πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Κρήτης κι εμείς στην παραθέτουμε:

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα πιο μεγάλα και ενδιαφέροντα μουσεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1908 για να στεγάσει τις πρώτες συλλογές κρητικών αρχαιοτήτων και σήμερα φιλοξενεί 7.500 εκθέματα, αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η πιο αξιόλογη στον κόσμο και δίκαια θεωρείται το σημαντικότερο μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης που παρουσιάζονται θα δείτε τις θεές των όφεων, τις πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, τον Δίσκο της Φαιστού κ.ά.

Το σημερινό κτίριο του μουσείου οικοδομήθηκε μεταξύ 1935 και 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος.
Έως τον Μάρτιο του 2020 παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», στην οποία αναδεικνύεται η επινοητικότητα των αρχαίων τεχνιτών σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και τεχνών.
• Ξανθουδίδη και Χατζηδάκη 1, Ηράκλειο, τηλ. 2810-279000, heraklionmuseum.gr. Ώρες λειτουργίας: από 15/04 έως 31/10 2019 Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 08.00-20.00, Τρίτη 10.00-20.00. Είσοδος: 10 ευρώ (Μουσείο και Κνωσός: ενιαίο 16 ευρώ).

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημιουργήθηκε από τη συνένωση της παλιάς Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Kανακάκις» και του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας. Η μόνιμη συλλογή του αριθμεί περί τα 680 έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 έως σήμερα. Στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο κτίριο στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, πρώην εργοστάσιο σαπουνιού και από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους που λειτούργησαν στο νησί.

Στο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα θα δείτε τις εκθέσεις: «Blind Date, εκδοχές πολιτισμικής ιθαγένειας», σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, και «Eric Giovon: Creative Varieties», σε επιμέλεια Ελευθέριου Οικονόμου.
• Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-52530, cca.gr. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-14.00 και 19.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-15.00. Είσοδος: 3 ευρώ.

 
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Μέσα από 2.500 εκθέματα το Ναυτικό Μουσείο εξιστορεί τη ναυτική παράδοση της Κρήτης. (Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας)

Στο κεντρικό κτίριο του φρουρίου Revelino del Porto, το οποίο είχαν φτιάξει οι Βενετοί για την οχύρωση του λιμανιού των Χανίων, ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την προώθηση της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας του νησιού. Οι συλλογές του έχουν οργανωθεί σε τρεις εκθέσεις. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 2.500 κομμάτια, όπως κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφίες, μοντέλα πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κ.ά., τα οποία παρουσιάζονται σε ενότητες και με χρονολογική σειρά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή κοχυλιών από διάφορα μέρη του κόσμου και η τρίτη είναι αφιερωμένη στην αρχαία και την παραδοσιακή ναυπηγική, με κυριότερο έκθεμα το ανακατασκευασμένο πλοίο της Μινωικής εποχής «Μινώα», πιστό αντίγραφο αρχαίου εμπορικού.
• Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά, τηλ. 28210-91875, mar-mus-crete.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακή 09.00-17.30. Είσοδος: 3 ευρώ.

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ερευνά τις φυσικές ιδιομορφίες των χωρών της Μεσογείου. Στόχος των προγραμμάτων και των δράσεών του είναι η διατήρηση, η διαχείριση και η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του μεσογειακού περιβάλλοντος. Η συλλογή του αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν δείγματα και εκθέματα από την κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο, τα οποία περιγράφουν 8.000 χρόνια πολιτισμού. Αξίζει να σταθείτε στις ενότητες «Μεγαδιοράματα» και «Ζωντανό Μουσείο», για να παρατηρήσετε τη ζωή στα οικοσυστήματα της Μεσογείου. Γνωρίστε τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κρήτης και μπείτε στον «Εγκέλαδο», τη σεισμική τράπεζα του μουσείου, όπου γίνεται προσομοίωση των συνθηκών πραγματικής σεισμικής δραστηριότητας.


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μέσα από τα εκθέματά του εστιάζει στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Μεσογείου. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Φέτος –για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσείο– δύο λαμπραντόρ συμμετέχουν στις δράσεις που αφορούν τα παιδιά, ενισχύοντας τη διαδικασία της βιωματικής μάθησης.
• Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο, τηλ. 2810-393630, nhmc.uoc.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00, Σαββατοκύριακο 10.00-21.00. Είσοδος: 7,50 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ


Το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας αφηγείται πώς ήταν η ζωή –ιδιωτική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτική– στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. (Φωτογραφία: ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας απέχει 30 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου και ο κύριος ανασκαφικός τομέας της απλώνεται στους λόφους Πυργί και Νησί. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2016 και θεωρείται πρότυπο, καθώς βρίσκεται δίπλα στην αρχαία πόλη και είναι το πρώτο μουσείο εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Οι τρεις αίθουσές του στεγάζουν αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ., και παρουσιάζουν πώς ήταν η δημόσια, η πολιτική, η θρησκευτική, η κοινωνική και η ιδιωτική ζωή στην Ελεύθερνα, καθώς και ένα αφιέρωμα στις νεκροπόλεις της περιοχής.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι δράσεις –επιστημονικές και πολιτιστικές– που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέτος το καλοκαίρι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη λειτουργία του μουσείου, φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων», σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, όπου παρουσιάζονται νομίσματα από την πλούσια παραγωγή της Κρήτης, καθώς κατά την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο λειτουργούσαν 40 νομισματοκοπεία στο νησί.
• Ελεύθερνα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, τηλ. 28340-92501. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00. Eίσοδος: 4 ευρώ.

 

 

 

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Τέμενος Μασταμπά, με τους εννέα τρούλους, τα κελιά και το Ηγουμενείο, έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και λειτουργεί ως Παλαιοντολογικό Μουσείο. Η συλλογή του παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης, των γεωλογικών και των παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος 300 εκατομμυρίων ετών. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Ρεθύμνου (Candiacervus ropalophorus), από το οποίο είναι εμπνευσμένο και το λογότυπο του μουσείου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο κήπος του, όπου έχουν φυτευτεί πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες, αγριοτριανταφυλλιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές, δεντρολίβανο και άλλα φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη.
• Σαθά και Μαρκέλου, Ρέθυμνο, τηλ. 28310-23083, gnhm.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο, 09.00-15.00. Είσοδος: 3 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Το Μουσείο Καζαντζάκη έχει υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, παρουσιάζοντας το εκθεσιακό υλικό του με σύγχρονο τρόπο. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στο χωριό Μυρτιά Ηρακλείου. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, συγγενή του Νίκου Καζαντζάκη. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του μεγάλου λογοτέχνη. Η βασική συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα και σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και σύγχρονους ομοτέχνους του, πρώτες εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, μακέτες και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις έργων του και πολλά ακόμα κειμήλια.

Το Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, που διοργανώνει το μουσείο για τέταρτη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 14 Ιουλίου 2019 με εκδηλώσεις στη Μυρτιά, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου. Αφετηρία της φετινής διοργάνωσης είναι το βιβλίο «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα» με ένα πρόγραμμα-περιπλάνηση στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη.
• Μυρτιά Ηρακλείου, τηλ. 2810-741689, kazantzaki.gr. Ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα-Κυριακή 09.00-17.00. Είσοδος: 5 ευρώ.

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ

Στα παράλια του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, σε μια έκταση 7.000 τ.μ. μπορείτε να επισκεφτείτε ένα φυσιο-λαογραφικό μουσείο διαφορετικό από τα άλλα. Η πλήρης ονομασία του μουσείου είναι «Λυχνοστάτης, Μουσείο της Πέτρας και της Μαντινάδας» και ανήκει στην κατηγορία «υπαίθρια μουσεία». Στόχος του είναι η διατήρηση και η προβολή της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης. Είναι ένας χώρος που μεταφέρει την ατμόσφαιρα της ζωής στην επαρχία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον 20ό. Δημιουργήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας και συλλέκτη – λαογράφο Γιώργο Μαρκάκη την περίοδο 1986-1992 και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πέτρα, ξύλο και πηλός. Στους χώρους του αναπτύσσονται τέσσερις θεματικές συλλογές: Λαογραφική (λαογραφικά-εθνογραφικά στοιχεία), Φυσιογνωστική (κρητική χλωρίδα και ορυκτός πλούτος), Καλλιτεχνική (λαϊκή τέχνη και πολιτιστική παράδοση), Προβιομηχανική Τεχνολογία (εργαλεία που δείχνουν την τεχνογνωσία περασμένων εποχών). Πρόκειται για ένα βιωματικό μουσείο, όπου θα δείτε χαρουπόμυλο, αλώνι, καζάνι, ελαιοτριβείο, κρητικό μιτάτο (η καλύβα των βοσκών στα ορεινά), περιβόλι, τσαγκαράδικο, εργαστήρι αρωματικών φυτών, καφενείο και πολλά ακόμα.
• Χερσόνησος, Ηράκλειο, τηλ. 28970-23660, lychnostatis.gr. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου 09.00-14.00. Είσοδος: 6 ευρώ.

 

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ


Οι επισκέπτες του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων μαθαίνουν να εντοπίζουν τα φαρμακευτικά φυτά του νησιού.

Αποτελεί παράρτημα του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, που έχει ως αντικείμενο την προστασία του φυσικού κόσμου και τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές – γι’ αυτό και όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσει έχουν ως αφετηρία τους την αειφορία. Το μουσείο βρίσκεται στο Κολυμπάρι Χανίων και διαθέτει περίπου 6.000 κρητικά βότανα, τα οποία συλλέγει συστηματικά από το 1964 ο Γάλλος καθηγητής Βοτανικής Ζακ Ζαφράν. Είναι ανοιχτό σε ερευνητές, φοιτητές, μαθητές και στο ευρύ κοινό όλο τον χρόνο. Σκοπός του είναι η ανάδειξη του πλούτου της κρητικής χλωρίδας, αλλά και της ευθύνης που έχουμε όλοι για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Δηλώστε συμμετοχή στις «Κρητικές στράτες», τις ημίωρες υπαίθριες περιηγήσεις στα καλντερίμια της περιοχής, όπου με τη βοήθεια του κ. Ζαφράν οι επισκέπτες μαθαίνουν να εντοπίζουν τα βότανα και τα ενδημικά είδη, με έμφαση στα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
• Κολυμπάρι Χανίων, τηλ. 28240-22500, oac.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ»

Το Λαογραφικό Μουσείο «Κρητικό Σπίτι» είναι δημιούργημα της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανδράκη. Bρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων και στους χώρους του ο επισκέπτης θα γνωρίσει τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υφαντά και τα κεντήματα, όπως οι πίνακες με σκηνές από ήθη και έθιμα του τόπου. Όλα είναι δημιουργίες που έφτιαξαν οι ιδρύτριες του μουσείου και οι μαθήτριές τους στα εργαστήρια υφαντικής, αντιγράφοντας πιστά σχέδια που έχουν συλλέξει από ολόκληρη την Κρήτη.
• Χάληδων 46, Χανιά, τηλ. 28210-90816. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-18.00, Κυριακή 11.00-18.00. Είσοδος: 2 ευρώ.

μουσεία
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγκλονίζει η σύζυγος του άτυχου Γιώργου 40 μέρες μετά το θάνατό του

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τη μοιραία στιγμή που ο εικονολήπτης Γιώργος Λιακάκης «έφυγε» για πάντα για τη γειτονιά των Αγγέλων. Kανείς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι δεν θα αντικρίσει ξανά το χαμόγελό του, δεν θα τον ξαναδεί με την κάμερα στον ώμο και δεν θα γελάσει ξανά με τα αστεία του.

Όπως ανέφερε συντετριμμένη η σύζυγός του Ειρήνη σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες και ακόμα μοιάζει σαν ψέμα. Όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλους όσους σε γνώρισαν, σε αγάπησαν, συνεργάστηκαν μαζί σου. Στους φίλους μας, στους συγγενείς μας, στις οικογένειές μας. Σε όλους αυτούς που είναι δίπλα σε έμενα και την κόρη μας. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Σε όλους εσάς που είστε δίπλα μας θα ήθελα να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την συμπαράσταση σας. Εύχομαι όλοι να έχετε υγεία! Ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Λιακάκης «έσβησε» τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Φερβουαρίου σε ηλικία 42 χρόνων από επιπλοκές του κορωνοϊού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του, φίλους και συνεργάτες.

Πηγή: neakriti

συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

96χρονη βγήκε νικήτρια από τη μάχη με τον κορονοϊό!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

γιατρος σε νοσοκομειο covid
8 Shares

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε μια 96χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο η οποία  κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό.

Την ευχάριστη αυτή είδηση, έκανε γνωστή μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαλκιαδάκης, η 96χρονη γυναίκα το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID του ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, η ηλικιωμένη εξήλθε από τη ΜΕΘ κορωνοϊού και είναι σε καλή κατάσταση! «Δεν λογαριάζουμε ηλικίες στο νοσοκομείο. Ο ασθενής θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ανεξαρτήτου ηλικίας». 

Πηγή: creta24

γιατρος σε νοσοκομειο covid
8 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Δημοσιεύτηκε

στις

από

28 Shares

Στο Ρέθυμνο έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Αρχικά έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την αντιπεφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, βουλευτές και εκπροσώπους φορέων.

Ακολουθεί συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη στο δασαρχείο και περιμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργού για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ήδη από τα Χανιά ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας ότι η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο «καυτό» θέμα των δασικών χαρτών, ώστε να αντιμετωπιστεί η σωρεία προβλημάτων που ανέκυψαν από την ανάρτησή τους η οποία και οδήγησε στους δρόμους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη.

Η εξαγγελία έγινε από τα Χανιά -που ήταν ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας- όπου ο υπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαδικασιών για παραπάνω από ένα 6μηνο, επισημαίνοντας πως θα δοθεί λύση και στο ιδιοκτησιακό, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αγροτικές ενισχύσεις δεν κινδυνεύουν.

Πηγή: neakriti

28 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μάχιμος οδοντίατρος ακινητοποίησε ληστή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

αστυνομία
41 Shares

Άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ φόρεσαν χειροπέδες σε έναν 45χρονο Έλληνα ο οποίος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του κρατώντας ένα σφυρί, και ξεστομίζοντας απειλές, προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα από έναν 44χρονο οδοντίατρο, στην οδό Γιαμαλάκη, στο κέντρο του Ηρακλείου όπως μεταδίδει το ekriti.gr.

Ο οδοντίατρος όχι μόνο δεν έχασε την ψυχραιμία του, αλλά ακινητοποίησε ο ίδιος με τη βοήθεια ενός περαστικού, τον 45χρονο, κάλεσε την αστυνομία και τον παρέδωσε!

αστυνομία
41 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Μουσικός παίζει Μπετόβεν και ροκ με κρητική λύρα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

38 Shares

Έχουμε ακούσει στο παρελθόν ροκ επιτυχίες με συμφωνικό ήχο αλλά και ποπ χιτ από κλασικούς ερμηνευτές. Ο Αλέξανδρος Λύρα, ωστόσο, ο νεαρός ταλαντούχος μουσικός, που μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας, όπου γεννήθηκε, και Νάξου, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, επιχείρησε μια ακόμη πιο τολμηρή μουσική ακροβασία: Να αποδώσει με κρητική λύρα από ροκ κομμάτια μέχρι Συμφωνίες του Μπετόβεν!

Και όσοι είναι περίεργοι να ακούσουν το αποτέλεσμα δεν έχουν παρά παρακολουθήσουν τη συναυλία που θα δώσει, απόψε στις 9 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, που θα μεταδοθεί  σε live streaming.

Στην μουσική αυτή βραδιά η λύρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού οι χορδές της θα κινηθούν σε πολλούς και διαφορετικούς μουσικούς δρόμους, από παραδοσιακούς και έντεχνους μέχρι ποπ, ροκ και κλασικούς. Τί μπορεί να συνδέει αυτά τα εκ διαμέτρου αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είδη μουσικής; Η μεγάλη εκφραστική δύναμη ενός σπουδαίου μουσικού οργάνου και φυσικά το ταλέντο και η φαντασία του καλλιτέχνη – εκτελεστή.

Και η φαντασία του Αλέξανδρου Λύρα, όπως ο ίδιος παραδέχεται ήταν αχαλίνωτη, από τα παιδικά του κιόλας χρόνια, από τη στιγμή που αντήχησε για πρώτη φορά στ΄ αφτιά του ο ήχος της λύρας και τον μάγεψε μια για πάντα: «Η πρώτη επαφή με τη λύρα θα έλεγα ότι ξεκίνησε πολύ πρώιμα, στην ηλικία των 7 ετών περίπου. Εκεί ξεκίνησε όχι απλά η επαφή με τη μουσική, αλλά η αίσθηση της επαφής με την κρητική λύρα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κρατάει δύο ξύλα και να προσπαθεί να παίξει λύρα, θα έλεγα ότι ήταν σαν κάλεσμα. Στα 12 έπιασα στα χέρια μου την πρώτη μου λύρα και κάπου εκεί ξεκίνησε επίσημα το ταξίδι» εξηγεί ο ίδιος στο protothema.gr ενώ αναφερόμενος στα μουσικά του ακούσματα σημειώνει: «Θα έλεγα ότι ήταν μοιρασμένα, αφού και σαν παιδί ταξίδευα πολύ Γερμανία-Νάξο και πίσω. Οπότε από την μία υπήρχε η ροκ μουσική, είτε ελληνική είτε ξένη, και από την άλλη η παραδοσιακή ελληνική μουσική. Βέβαια, η κρητική μουσική ήταν πάντα αδυναμία και έμπνευση, αγαπάω πολύ την Κρήτη και τρέφω από μικρός μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση για τους μεγάλους παραδοσιακούς λυράρηδες».

Όσο για την αγάπη του στην κλασική μουσική; Γι’ αυτήν ευθύνεται, σχεδόν αποκλειστικά, ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς του: «Η γιαγιά μου άκουγε πολύ κλασική μουσική και έτσι κόλλησα και εγώ. Από μικρό παιδί ήταν πάντα το όνειρο μου να παίξω κάποια στιγμή κλασικά κομμάτια».

Κάπως έτσι οι μουσικές προτιμήσεις μου μπλέχτηκαν μεταξύ τους, όπως ακριβώς και οι δύο χώρες ανάμεσα στις οποίες μεγάλωνε. Όλα αυτά όμως περιστρέφονταν σταθερά γύρω από έναν κεντρικό άξονα που δεν ήταν άλλος από τη λύρα, το μουσικό όργανο που είχε αγγίξει όσο κανένα άλλο το μυαλό και την ψυχή του: «Ήθελα τα ακούσματα που είχα από τότε, όσα είχαν αποτυπωθεί στα αυτιά μου, να αποτυπωθούν και στη λύρα. Ένα πρωί ξύπνησα με τη σκέψη να το προσπαθήσω στην πράξη. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση για μένα γιατί στο βιολί πατάμε στις χορδές ενώ στην λύρα πρέπει να σηκώνουμε το δάχτυλο για να πάμε σε άλλη χορδή, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να κάνω κάποιες μικρές αλλαγές».

Ο Αξέξανδρος έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τρεις προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης αλλά ο συνθέτης και καθηγητής του περίφημου Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης Dr. Alexander Liebermann.«Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνω . Ακόμα στην προσπάθεια είμαι, ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Γιατί πιστεύω ότι αυτό που λέμε ταλέντο δεν υπάρχει ακριβώς,  αυτό που υπάρχει είναι συνεχής εξάσκηση πάνω στο όργανο που παίζεις. Άλλωστε κανένας καλλιτέχνης δεν είναι καλός, μέχρι να γίνει καλύτερος» παραδέχεται ο ίδιος.

Όσοι παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο την αποψινή του συναυλία πάντως, στην οποία θα τον συνοδεύει ο πιανίστας Harry Jey, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια σφαιρική άποψη για το ιδιαίτερο και ομολογουμένως ανατρεπτικό ρεπερτόριό του αφού το πρόγραμμα του θα περιλαμβάνει από δικές του συνθέσεις και παραδοσιακές μελωδίες μέχρι απροσδόκητες διασκευές γνωστών έργων του του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Βιβάλντι.

Τα εισιτήρια για τη συναυλία κοστίζουν 5 ευρώ και μπορείτε να κάνετε κράτηση ΕΔΩ 

Το live streaming θα μεταδοθεί από ΕΔΩ

38 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+1 φωτογραφίες από την Κρήτη που θα σου φέρουν τη μυρωδιά της Άνοιξης

Δημοσιεύτηκε

στις

από

38 Shares

Η Κρήτη λένε πως είναι ένας τόπος «ευλογημένος» και αυτό δεν είναι υπερβολή. Όσοι μένουν μόνιμα στο νησί και όσοι το έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές σε διάφορες εποχές του χρόνου μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Τόσο το Χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, τα τοπία της Κρήτης είναι ανεπανάληπτα. Ωστόσο, η Άνοιξη είναι η εποχή που η φύση «οργιάζει» και δεν την χορταίνουμε όσες βόλτες και αν κάνουμε στο νησί! Έστω και αυτές τις περιορισμένες λόγω πανδημίας…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Από την ανατολή στην δύση και από το βόρειο στο νότιο πέλαγος της Κρήτης, όποιος έχει διάθεση και ανάγκη για να έρθει πιο κοντά στη φύση, δεν θα έχει καμία δυσκολία στο να βρει το τοπίο που αναζητά.

Οροπέδια σαν ζωγραφιά, λουλούδια μέχρι εκεί που σχεδόν «αγγίζουν» τη θάλασσα και έντονα χρώματα που «ζωντανεύουν» τις αισθήσεις, όλα μαζί συνθέτουν το υπέροχο ανοιξιάτικο πρόσωπο του νησιού!

Παρακάτω, μετά από αναζήτηση με άκρως ανοιξιάτικη διάθεση, 10 συν μία φωτογραφίες γεμάτες ανοιξιάτικα τοπία και «άρωμα» Κρήτης…

1. Στους «χρυσαφένιους» αγρούς του νησιού.

2. Τα πρώτα άνθη της Άνοιξης στα ορεινά της Κρήτης.

3. «Πράσινο» παντού και ο ουρανός όλο και πιο καθαρός.

4. Ανοιξιάτικο ξημέρωμα στις βόρειες ακτές της Κρήτης.

5. Ανθισμένο τοπίο στο Λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου

6. Πλάι στο κύμα, οι ακτές της Κρήτης σαν «ζωγραφιά»

7. Ιστορία, παράδοση και εικόνες άνοιξης σε μία φωτογραφία.

8. Ο Χειμώνας μένει πίσω και η Άνοιξη εμφανίζεται με όποιο τρόπο βρει.

9. Τα τελευταία σύννεφα του Χειμώνα πάνω από ένα καταπράσινο τόπο.

10. Ο καιρός στο Λουτρό «ανοίγει» και τα χρώματα «ζωηρεύουν».

10+1. Όλη η απλότητα της Κρητικής φυσικής ομορφιάς σε ένα «κλικ».

38 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap