Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΡΕΘΥΜΝΟ: Γνωρίζεις την ιστορία από το Τζαμί που βρίσκεται στον «Πλάτανο»;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS
714 Shares

*Φωτορεπορτάζ της Ιωάννας Καψάλη για το Daynight.gr

Το ωδείο του Ρεθύμνου ή αλλιώς το Τζαμί Νερατζέ του Γαζή Χουσεϊν Πασά, αποτελεί έναν καταπληκτικό αρχαιολογικό χώρο στην πόλη με το υπέροχο θύρωμά  του και τον επιβλητικό μιναρέ του να εντυπωσιάζουν κάθε περαστικό.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, μια νέα πλατεία ονόματι Μεϊντάνι. Σήμερα, η πλατεία αυτή ονομάζεται Τίτου Πετυχάκη ή αλλιώς Πλάτανος καταργώντας την προγενέστερη ενετική, αφού ουσιαστικά ο ναός κατασκευάστηκε τα χρόνια της ενετοκρατίας, ως καθολικός ναός του Μοναστηριού Αυγουστινιανών μοναχών και αφιερώθηκε στη Santa Maria.

Το 1601 χτίστηκε η Μονή από Αυγουστίνους μοναχούς όπως φαίνεται από παλαιότερες μαρτυρίες. Το 1646 οπότε και το Ρέθυμνο καταλήφθηκε από τους Τούρκους, ο ναός Santa Maria μετατράπηκε σε Τζαμί, αφιερωμένο στον πορθητή του Ρεθύμνου (νικητή) Γαζή Χουσεϊν Πασά. Επί τουρκοκρατίας, η κεραμοσκεπή του ενετικού ναού αντικαταστάθηκε από τους τρεις χαρακτηριστικούς τρούλους και το παρεκκλήσι μετατράπηκε σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο, ενώ προστέθηκε και ο μιναρές.

Το 1890 ανεγέρθηκε ο μιναρές σε σχέδια του ξακουστού Ρεθυμνιώτη μηχανικού Γεωργίου Δασκαλάκη. Σήμερα, στο πρώην τζαμί λειτουργεί το Ωδείο της πόλης και η αναστήλωση έφερε στο φως δεκάδες ενετικούς τάφους στο πάτωμα. Όσο για το θύρωμά του, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και περίτεχνα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Ρέθυμνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap