Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα εκπαιδευτικοί και φοιτητές που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου  διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αναφέρει: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης!
 Εκπαιδευτικοί –Γονείς –Μαθητές –Φοιτητές ,να αποσυρθεί το άθλιο σχέδιο νόμου του υπουργείου παιδείας που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και σπρώχνει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση

 • Όχι στην ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας
  μέσα κι έξω από τα Πανεπιστήμια.
 • Η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που προωθείται, θα επιφέρει συρρίκνωση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και υποχρηματοδότησή τους, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, καθώς και αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.
 • Όχι στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ,
  ειδικά με τον τρόπο που επιβάλλεται, στο μέσον της χρονιάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός σε 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα.
 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Κάτω οι νόμοι 4692 (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων-Λυκείων) και 4763 (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση).
 • Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
 • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 
 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης εκφράζει την στήριξη της στις κινητοποιήσεις και μεταξύ αλλων σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν ένα χρόνο κλειστά και η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα αιτήματα των φοιτητών, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σπουδές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φέρνει στη Βουλή για συζήτηση ένα νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας μέχρι και πανεπιστημιακή αστυνομία και προσθέτει νέα εμπόδια και φίλτρα στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να περάσουν στα πανεπιστήμια.

Ενισχύει τον εξεταστικό μαραθώνιο των μαθητών, περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων, ενώ με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης αποκλείει από τη συνέχεια της φοίτησης νέους που, για μια σειρά από κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα στη σειρά των αντιδραστικών νόμων που έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας,  την ίδια στιγμή που   ανοίγει αθωράκιστα τα σχολεία με τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα τμήματα να κλείνουν, με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να παλεύουν με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, χωρίς καμία πρόβλεψη για οργανωμένη ιχνηλάτηση και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Φαίνονται ξεκάθαρα οι προτεραιότητές της! Τρέχει ολοταχώς να υλοποιήσει το σχεδιασμό της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  

Τις δυο τελευταίες σχολικές χρονιές η κυβέρνηση νομοθέτησε αλλαγές που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο ανισότιμο, ακόμα πιο εξοντωτικό για τους μαθητές. Σχολείο εξεταστικό κέντρο με «τράπεζα θεμάτων», με βάση εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση , με αποκλεισμό των μαθητών από τη γενική μόρφωση.

Σχολείο εξοντωτικό με τους μαθητές από την Α’ Λυκείου να μπαίνουν στο κυνήγι του βαθμού για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Έκανε Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο με εισαγωγή δεξιοτήτων (π.χ. επιχειρηματικότητα) ενισχύοντας την αποσπασματική γνώση και καταργώντας ακόμα και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Σχέδιο) ή εξοβελίζοντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Μετά τον αντιδραστικό νόμο που ψήφισε για την Επαγγελματική Εκπαίδευση έρχεται στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια και μάλιστα στα μέσα της σχολικής χρονιάς, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε καν τα προβλήματα που διαμορφώνονται στους μαθητές από τις περιόδους της καραντίνας με κλειστά σχολεία και την τηλεκπαίδευση.

Απαιτούμε επιτέλους η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών.
 
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας:
 

 • Να μην ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
 • Να γίνονται δωρεάν επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
 • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων.»
 • Στο πλευρό των φοιτητών στέκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωση του τονίζει:
 • «Στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών, για διδακτικό προσωπικό και υποδομές, για ανοιχτές σχολές και απρόσκοπτες σπουδές! Ενάντια στην ένταση της καταστολής, την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας και της Παιδείας. Ενάντια στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών που προβλέπει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 • Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μέσα τις συνθήκες του τρίτου κύματος της πανδημίας, με εκατοντάδες νέους αρρώστους, δεκάδες νεκρούς και διασωληνομένους, φέρνει για ψήφιση στη βουλή το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα που έχει ήδη απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, της κοινωνίας.
 • Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα αυτό το νομοσχέδιο. Η πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας οδήγησαν σε κλειστές σχολές για έναν ολόκληρο χρόνο ενώ ταυτόχρονα μειώνει κι άλλο τη χρηματοδότηση για την Παιδεία κατά 8% και τη φοιτητική μέριμνα κατά 39%. Προκλητικά λέει πως δεν υπάρχουν λεφτά για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών ώστε να λειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, αραίωση αιθουσών δωρεάν τεστ σε φοιτητές, καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό).
 • Την ίδια στιγμή δίνει πάνω από 2 δις ευρώ για τα Rafale και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, πακτωλό χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και τις αεροπορικές εταιρείες, 30 εκ. ευρώ για την ίδρυση αστυνομίας στα ιδρύματα για την ενίσχυση της καταστολής!
 • Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως η ένταση της καταστολής πάει χέρι- χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση. Η κυβέρνηση βάζει την αστυνομία στις σχολές για να «βάλει στο χέρι» το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τις ζωντανές και μαζικές διαδικασίες των συλλόγων, αφού αυτό απαιτούν οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τις «business» τους μέσα στα ιδρύματα. Θα έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση εάν αγνοήσει την πλειοψηφία των φοιτητών και των εργαζομένων στην εκπαίδευση και φέρει μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας , αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση.
 • Στεκόμαστε δίπλα στους χιλιάδες συναδέλφους μας φοιτητές και σπουδαστές που αναγκάζονται να εργαστούν για τη διαβίωση και τις σπουδές τους,και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας που ούτε καν το δικαίωμα της φοιτητικής άδειας δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να «τρώει» μέρες από την κανονική άδεια ή να χάνουν μεροκάματα για το απαραίτητο διάβασμα της εξεταστικής. Τώρα, χαρακτηρίζοντάς τους «αιώνιους» και «τεμπέληδες» στην υπόλοιπη κοινωνία, θέλουν να μειώσουν και το χρόνο φοίτησης και να τους«πετάξουν έξω» από τις σχολές, επειδή δεν έχουν καταφέρει να «τελειώσουν στην ώρα τους»!
 • Στεκόμαστε δίπλα στο φοιτητικό κίνημα, στους μαθητές και από κοινού θα αγωνιστούμε να μην περάσει η τρομοκρατία και οι φραγμοί που επιδιώκουν να βάλουν στη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας».

Πηγή: rethnea

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ