Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πάνω από 11.000 στρέμματα κάηκαν στο Ρέθυμνο – Η αποτίμηση του GIS CRETE

Δημοσιεύτηκε

στις

φωτιά Ρέθυμνο
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
46 Shares

Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από μεγάλης έντασης πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Βασιλείου, στους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω των ψηφιακών εργαλείων που πλέον διαθέτει, προέβη σε ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της πυρκαγιάς, απεικονίζοντας σε χάρτες, το μέγεθος και το είδος της πληγείσας περιοχής. Μέσω των αναφορών αυτών, επιχειρησιακά, η Περιφέρεια είχε σαφή εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς.

σδ

Σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Χαρτογράφησης Copernicus emergency mapping, τα αποτελέσματα της λεπτομερούς αποτίμησης μέσω του GIS CRETE για τις χρήσεις γης κατά Corine έως και τις 18 Ιουλίου 2022, έχουν ως εξής:

Σύνολο αποτεφρωμένης έκτασης 11.373, 03 στρέμματα.  

• Ελαιώνες 53,1%

• Αμπελώνες 5,4%

• Γεωργική γη (καλλιέργειες) 11,5%

• Φυσικοί βοσκότοποι 15,4%

• Σκληροφυλλική βλάστηση 14%

• Άλλα 0,6%

χ

 

Παρόμοια ανάλυση είναι διαθέσιμη και για τις κατηγορίες σύμφωνα με την ταξινόμηση δασικών εκτάσεων.

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες, οδήγησε σε περαιτέρω μετρήσεις και επανεκτίμηση μέσω του GIS CRETE, διεργασία που συνεχίζεται από τις αντίστοιχες δομές της Περιφέρειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, οπότε και θα είναι  διαθέσιμα τα οριστικά αποτελέσματα.

Ο εντοπισμός και η ψηφιοποίηση των αποτεφρωμένων εκτάσεων, βασίστηκε στις δυνατότητες της υποδομής γεωχωρικών Πληροφοριών GIS CRETE και στην υπηρεσία δορυφορικών δεδομένων της Περιφέρειας μέσω του Sentinel-2, τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα, στο διαδραστικό χάρτη  https://gis.crete.gov.gr/…/sentinelhubmonito…/monitoring

Τέλος, σημειώνεται πως όλη την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία της Πολιτικής Προστασίας, οι χάρτες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4 & 5, είναι ελεύθερα διαθέσιμοι για τους πολίτες μέσω του GIS CRETE στο σύνδεσμο https://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab

φωτιά Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap