Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Φόβος για τα αρνητικά δεδομένα που προκαλεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Το χειρότερο σενάριο  με το οποίο ενδεχομένως θα βρεθεί αντιμέτωπο τόσο το Πανεπιστήμιο, όσο και ολόκληρη η πόλη, είναι οι φοιτητές που μέχρι σήμερα δήλωναν κατά χιλιάδες ως επιλογή το Ρέθυμνο, να σταματήσουν να το κάνουν λόγω της σοβαρής έλλειψης φοιτητικών κατοικιών.

Η μεγάλη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει σε φοιτητές γονείς και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, το πρόβλημα της έλλειψης ενοικιαζόμενων κατοικιών, κυρίως λόγω της νέας μόδας βραχυχρόνιας μίσθωσης, ανησυχεί ιδιαίτερα και  τον Αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, ο οποίος τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι: «Το Πανεπιστήμιο σκοπεύει να προστατεύσει τα ζωτικά του συμφέροντα» αναφέροντας συγχρόνως ότι «οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναλογιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι πρωτοετείς φοιτητές που δήλωσαν ότι περίμεναν να έρθουν σε μια «φοιτητούπολη» και κατέληξαν να παρακαλούν για μια γκαρσονιέρα η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι όχι μόνο ακατάλληλη, αλλά και υπερβολικά ακριβή. «Αν γνωρίζαμε εξαρχής αυτό που θα αντιμετωπίζαμε, δεν θα δηλώναμε Ρέθυμνο» είπαν.

Το σοβαρό αυτό θέμα  θα συζητηθεί τόσο από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τη Δευτέρα 24/09, όσο και στην επόμενη Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Ως Ακαδημαϊκό χαρακτήρισε το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, ο Αντιπρύτανης προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας κ. Κωνσταντίνος  Σπανουδάκης τονίζοντας, ότι διακυβεύεται ένα ζωτικό συμφέρον του Πανεπιστημίου: «Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης το στεγαστικό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα ξενοδοχειακού τύπου, είναι Ακαδημαϊκό Πρόβλημα. Το Π.Κ. πρέπει να προσπαθεί συνεχώς να έλκει στην Κρήτη τους καλύτερους φοιτητές που μπορεί να έχει. Όταν όμως οι φοιτητές αυτοί δεν βρίσκουν κατοικία, τότε ο σκοπός του δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Διακυβεύεται για το Πανεπιστήμιο ένα ζωτικό συμφέρον που θεωρώ ότι είναι και της πόλης».

Και πρόσθεσε: «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον  τις συζητήσεις που γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως ξέρω οι επικεφαλής των παρατάξεων θα κάνουν μια συνάντηση τη Δευτέρα και περιμένω τις πρωτοβουλίες τους».

Στο ερώτημα τι περιμένει από αυτή τη συνάντηση ο Αντιπρύτανης ανέφερε: «Περιμένω μια πολιτική και ουσιαστική κατεύθυνση για να αμβλυνθεί η έλλειψη προσφοράς κατοικίας στο Ρέθυμνο. Προφανώς η δημοτική Αρχή και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό, δεν είναι θέμα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά είναι θέμα που αφορά τα ζωτικά συμφέροντα του Πανεπιστημίου και της πόλης του Ρεθύμνου».

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

«Σε ότι αφορά στο Π.Κ. δεν μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες του, είναι ένα πρόβλημα που το αφορά και πρέπει να βρει τη λύση του», είπε ο κ. Σπανουδάκης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι λύση υπάρχει, αρκεί το Πανεπιστήμιο να έχει την πολιτική βούληση να την επιδιώξει και η οποία είναι η κατασκευή φοιτητικών κατοικιών.

Πάντως μέχρι την εύρεση και την υλοποίηση μιας οριστικής λύσης, ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε: «Αναδιαμορφώνουμε τις υπάρχουσες εστίες, ώστε οι φοιτητές  να στεγάζονται με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δωμάτια που κατασκευάστηκαν για έναν θα μένουν δύο και δωμάτια που κατασκευάστηκαν για δύο στο ΞΕΝΙΑ θα μένουν τρεις. Αυτή τη στιγμή προβαίνουμε σε σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης θα βελτιωθούν δραματικά από πολλές απόψεις  εντός ενός έτους.»

ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΣΕΙΡΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Μιλώντας για τους λόγους που επιδεινώνουν το πρόβλημα ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα οξύνεται επειδή συντρέχουν την ίδια ώρα μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες. Πάνε δέκα χρόνια τώρα που δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Υπάρχει η υπερφορολόγηση των ακινήτων που περαιτέρω λειτουργεί αποθαρρυντικά  και πάνω σε αυτά συνέπεσαν οι σύγχρονες μορφές ενοικίασης ακινήτων που απορρόφησαν μεγάλο μέρος ακινήτων στο Ρέθυμνο. Και επίσης το υπουργείο συνεχίζει την ίδια πολιτική πάντοτε, να μας στέλνει δηλαδή τόσους φοιτητές, όσους γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχουμε την υποδομή, τα χρήματα και προσωπικό για να εκπαιδεύσουμε».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Τη Δευτέρα πρόκειται να συζητήσουν το θέμα της φοιτητικής στέγης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το ζήτημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους φοιτητές και τους γονείς τους, αλλά και μια μερίδα αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ωστόσο, από καλά πληροφορημένη πηγή μαθαίνουμε ότι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στην συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων είναι και η περίπτωση της δημιουργίας «φοιτητικών ζωνών» εντός των οποίων δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η δημιουργία τέτοιων ζωνών μέσω της εφαρμογής σχεδίου χρήσεων γης, ως ανταποδοτικό μέτρο θα ακολουθήσει μια σειρά από παροχές προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που θα χάσουν το προνόμιο της τουριστικής εκμετάλλευσης, αλλά θα επωφεληθούν από «αντίμετρα».

Ένα ακόμα από τα θέματα που όπως έγινε γνωστό θα εξεταστεί κατά πάσα πιθανότητα για ορισμένες περιπτώσεις, είναι η ομαλή συνύπαρξη και των φοιτητών και των τουριστών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τους μεν και για τους δε. Η λύση της ομαλής συνύπαρξης, δίνει τη δυνατότητα στους νέους φοιτητές να απαλλαγούν τόσο από την αγορά επίπλωσης, (αφού πρόκειται για πλήρως επιπλωμένα ακίνητα), αλλά και από την τρίμηνη καταβολή ενοικίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου θα φιλοξενούνται τουρίστες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Υπηρεσίες που δεν ήταν διαθέσιμες κατά το παρελθόν, ανακοίνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης:   «Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που έχει, υλοποιεί σειρά δράσεων, οι οποίες βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης όλων των φοιτητών του Ιδρύματος και ιδιαιτέρως όσων φιλοξενούνται στις Φοιτητικές Κατοικίες.

Το Ίδρυμα διαθέτει ετησίως 1.6 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση φοιτητών του. Η παροχή χορηγείται σύμφωνα με αδιάβλητα κοινωνικά κριτήρια. Χιλιάδες φοιτητές επωφελούνται από αυτή την παροχή στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Διαθέτει επίσης 233 δωμάτια, όπου στεγάζονται περίπου 400 φοιτητές. Ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής, αλλά η προοπτική ανάπτυξης νέων φοιτητικών κατοικιών είναι υπαρκτή και επιδιώκεται πάση δυνάμει. Το στεγαστικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και επιτείνεται από την έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας τα πολλά τελευταία χρόνια, τις σύγχρονες μορφές ενοικίασης ακινήτων (AirBnB, HomeAway κτλ.), το οικιστικό πρόβλημα της πόλης του Ρεθύμνου, και την αθρόα εισαγωγή φοιτητών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τις σπουδές τους. Έτσι η Πρυτανεία με πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της, για πρώτη φορά στα χρονικά, κάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο σε αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σύστημα του Δήμου Ρεθύμνης, όπου καταχωρίζονται διαθέσιμα προς ενοικίαση δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά γίνονται αμέσως γνωστά στους φοιτητές από την ιστοσελίδα της Φοιτητικής Μέριμνας.

Παράλληλα προχωρούμε στην ουσιαστική βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών. Στη Φοιτητική Κατοικία ΞΕΝΙΑ έγιναν πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις για τη στεγάνωση και αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου, ανακαινίστηκε πλήρως η αίθουσα διαλέξεων και εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα, που πρακτικά μηδενίζει το ενεργειακό κόστος. Αυτές τις μέρες υλοποιείται νέο υδραυλικό έργο με στόχο την απρόσκοπτη και δωρεάν παροχή ζεστού νερού χρήσης. Σχεδιάζεται επίσης η αλλαγή της επίπλωσης στο εσωτερικό των δωματίων, προκειμένου τα δωμάτια να καταστούν πιο άνετα και πιο λειτουργικά. Τέλος, έχει ήδη εξασφαλιστεί η ένταξη του ΞΕΝΙΑ σε πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την εγκατάσταση σύγχρονου wi-fi.

Στη ΦΚ Γάλλου έγιναν πρόσφατα εξωραϊστικές παρεμβάσεις και αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης. Επίσης, πέρυσι αντικαταστάθηκαν τα στρώματα σε όλα τα δωμάτια. Εντός του επομένου έτους οι συνθήκες διαβίωσης στη ΦΚ Γάλλου θα βελτιωθούν δραματικά, τόσο ως προς την ενεργειακή όσο και ως προς την αισθητική αναβάθμιση. Θα αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα ώστε να συμμορφώνονται με τον ΚΕΝΑΚ, θα γίνει ολική εξωτερική τοιχοποιία και μόνωση του δώματος, θα αλλάξει και θα αναδιαταχθεί η επίπλωση των δωματίων, ώστε τα δωμάτια να γίνουν πιο λειτουργικά. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα εγκατασταθεί υπερσύγχρονο σύστημα wi-fi από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τέλος, η Διοίκηση του Π.Κ. βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, προκειμένου αυτό να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλιστεί η επιμελημένη και τακτική καθαριότητα και συντήρηση της Φ.Κ. Γάλλου. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αναβαθμίσει καίρια τις συνθήκες διαβίωσης στην εν λόγω Φ.Κ. Όλα τα έσοδα από τα θερινά σχολεία χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση της εστίας.

Στη ΦΚ Κνωσσού διατίθενται εξήντα δωμάτια. Το επόμενο διάστημα θα ανακαινιστούν σαράντα επιπλέον δωμάτια με σκοπό να είναι έτοιμα και να υποδεχθούν φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2019. Έτσι το ποσοστό ικανοποίησης αιτημάτων στέγασης στο Ηράκλειο θα ξεπεράσει το 90%. Λεωφορείο του Π.Κ. πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια μεταφέροντας δωρεάν φοιτητές από την Κνωσσό στις Βούτες και πίσω. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της ΦΚ Κνωσσού σε πρόγραμμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την εγκατάσταση σύγχρονου wi-fi.

Το Π.Κ. έχει επίσης εξασφαλίσει πόρους ύψους 800.000€ υπέρ της φοιτητικής μέριμνας από πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τα οποία πρόκειται άμεσα να προσλάβει δύο ψυχολόγους για την ενίσχυση του Συμβουλευτικού Κέντρου, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν διοικητικό υπάλληλο. Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα, το Πανεπιστήμιο θα επιδοτήσει σε ποσοστό 50% την αστική μεταφορά με τα ΚΤΕΛ για πάνω από πεντακόσιους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η παροχή αυτή προστίθεται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, από το οποίο 120 φοιτητές εξασφάλισαν δωρεάν μεταφορά με το ΚΤΕΛ. Από το ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα αποκτηθεί από την Βιβλιοθήκη κατάλληλο λογισμικό, που θα βοηθά φοιτητές με προβλήματα όρασης ως προς την ανάγνωση.

Τέλος, μετά από σύμφωνο συνεργασίας με την ομάδα μπάσκετ Cretan Kings παρέχεται δωρεάν σε ενδιαφερόμενους φοιτητές σημαντικός αριθμός εισιτηρίων για τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Μετά από παρόμοιο σύμφωνο με το Δήμο Ρεθύμνης παρέχεται έκπτωση 25% σε όλους τους φοιτητές για την εκμάθηση μουσικού οργάνου στο Ωδείο Ρεθύμνης. Οι ιατροί που εξυπηρετούν την Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου παρέχουν και στους φοιτητές δωρεάν συνταγογράφηση και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δηλώνουμε, τέλος, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προστατεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τα ζωτικά του συμφέροντα, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των φοιτητών του για άνετη και έναντι λογικού κόστους διαμονή στον τόπο των σπουδών τους.»

Πηγή: rethemnosnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση minoan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση anek
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap