Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μοναδικό το θυμαρίσιο μέλι της Κρήτης σε σχέση με τα μέλια της υπόλοιπης χώρας σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφορετικό και μοναδικό στα αρώματά του αποδεικνύεται το κρητικό θυμαρίσιο μέλι σε σχέση με τα θυμαρίσια μέλια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μέσα από πολύ εξειδικευμένες αναλύσεις του αρωματικού προφίλ του κρητικού θυμαρίσιου μελιού, οι οποίες έγιναν από το Εργαστήρι Υδατικής Χημείας του Πολυτεχνείου Κρήτης με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Έλια Ψυλλάκη στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων η υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αγγελική Πατεράκη ανέφερε ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Εργαστήρι έχει συλλέξει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ηπειρωτικές και νησιωτικές, πάνω από 50 δείγματα θυμαρίσιου μελιού, από τα οποία περίπου τα 30 προέρχονται από τους 4 νομούς της Κρήτης.

Όπως είπε η κα Πατεράκη: «Με τη χρήση πολύ εξειδικευμένων μηχανημάτων ακριβείας, ενόργανης ανάλυσης καθώς και στατιστικών προγραμμάτων έγιναν αναλύσεις που έδειξαν ότι το κρητικό θυμαρίσιο μέλι διαφοροποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα θυμαρίσια μέλια της υπόλοιπης Ελλάδας και αυτό είναι σημαντικό για την Κρήτη. Υπάρχουν ουσίες μέσα στο κρητικό θυμαρίσιο μέλι που του δίνουν ένα μοναδικό άρωμα.

Η τεχνική που χρησιμοποιούμε στο Εργαστήριο, μας έχει δείξει ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα δείγματα και ως προς τη βοτανική και ως προς τη γεωγραφική προέλευση. Το ότι διαφέρει δηλαδή το κρητικό θυμαρίσιο μέλι συσχετίζεται με τη μικροχλωρίδα και τα ενδημικά φυτά του νησιού ».

Αγγελική Πατεράκη, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το «ελληνικό μέλι» από… κινέζικα σιρόπια
Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν χθες στη Γενική Συνέλευση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Χανίων, με τον πρόεδρο Θεόδωρο Βίγλη, να υπογραμμίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων αυτών ειδικά σε μια διεθνή αγορά που κατακλύζεται από άμεσα ή έμμεσα νοθευμένα μέλια:

«Σίγουρα η μοναδικότητα του αρώματος του κρητικού θυμαρίσιου μελιού οφείλεται στη βιοποικιλότητα της Κρήτης, στη γεωμορφολογία του εδάφους, τη γεωγραφική θέση της Κρήτης και κατά συνέπεια το κλίμα της. Είναι πολύ σημαντική αυτή η έρευνα για να προσδιορίσουμε ποιο είναι το πραγματικό μέλι και ποιο το τεχνητό μέλι που πωλείται σε πολλά βάζα με παραπλανητικές ετικέτες. Γίνεται νόθευση του μελιού με σιρόπια κινέζικα που τα βαφτίζουν ευρωπαϊκά μέσω Ουκρανίας, Βουλγαρίας.

Έρχονται κατευθείαν από Κίνα, είναι άχρωμα και άοσμα και περνούν μέσα από ειδικά φίλτρα που αφαιρούν όλους τους γυρεόκοκκους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι δυνατή η γεωγραφική και βοτανική προέλευση του μελιού. Δεν υπάρχει δηλαδή γεωγραφικός προσδιορισμός του συγκεκριμένου «μελιού» – σιροπιού που έρχεται από έξω. Σε αυτά τα «μέλια» – σιρόπια, προστίθεται κρητικό/ελληνικό μέλι.

Στην ετικέτα της συσκευασίας γράφει μέλι ελληνικό και από πίσω με ψιλά γράμματα που δε διαβάζει κανείς, αναγράφονται και οι άλλες χώρες παραγωγής. Δίνεται παραπλανητική εντύπωση ότι πρόκειται για ελληνικό μέλι. Αυτό είναι ένα είδος έμμεσης νοθείας. Υπάρχει και άμεση νοθεία κατά την οποία σε έναν τόνο σιροπιού προστίθενται μερικά κιλά κρητικού / ελληνικού μελιού, το οποία στη συνέχεια βαφτίζουν κρητικό μέλι».

Θεόδωρος Βίγλης, πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου ν. Χανίων

Πώς ο καταναλωτής μπορεί να είναι σίγουρος ότι αγόρασε γνήσιο κρητικό μέλι
Σύμφωνα με τον κ. Βίγλη, ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει ντόπιο μέλι και συγκεκριμένα να αγοράζει μέλι παραγωγών. «Ο ντόπιος καταναλωτής πρέπει να ψωνίζει από τον παραγωγό, από έναν γνωστό του που μπορεί να εμπιστευτεί ή να αγοράσει από το super market μέλια παραγωγών – γιατί στα ράφια εκτός από τα μέλια των μεγάλων εταιρειών υπάρχουν και τα μέλια παραγωγών. Επίσης καθένας έχει το κριτήριο της γεύσης. Από τη στιγμή που ο καταναλωτής δοκιμάσει ένα μέλι και γεμίσει ο ουρανίσκος του με αρώματα και γεύση έχει το κριτήριο γι’ αυτό που θα καταναλώσει. Ο Κρητικός παραγωγός βγάζει σωστό μέλι. Γίνονται εξάλλου και αναλύσεις. Κανείς δεν μπορεί να τυποποιήσει ή να πωλήσει μέλι αν δε γίνει ανάλυση χημική που θα δείξει αν πληρούνται κάποια κριτήρια».

Καταλήγοντας ο κ. Βίγλης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα στις εισαγωγές και τη διακίνηση του νοθευμένου μελιού ενώ και σε ελληνικό επίπεδο η πρόκληση και ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι μικροί παραγωγοί στη διάθεση και πώληση του μελιού είναι, όπως είπε, αθέμιτος.

Πηγή: flashnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ