Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Αυτή είναι η ομάδα που γεμίζει την Κρήτη με δίστιχα του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη
Διαφήμιση Χαλκιαδάκης Τσικνοπέμπτη

Μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου; Και αν ναι, τότε ποιο αγαπημένο κομμάτι της Λογοτεχνίας θα βάζατε στο μυαλό σας; Και αφού σκεφτείτε ποιο είναι αυτό, μαντέψτε ποιος θα το έκανε πράξη!

Ελάτε να σας μιλήσω για μια παρέα. Μια όμορφη παρέα, Κρητικών φοιτητών που η αγάπη τους για τον τόπο τους, η φρεσκάδα τους, οι νέες ιδέες τους και το μεράκι τους, τους έκαναν να ενωθούν σε μια ομάδα που ακούει στο όνομα “Τυποτρόπιον”.

Ο Γιώργος, η Όλγα, η Νικολία, η Ευγενία, ο Γιάννης, Η Κωνσταντίνα, ο Χρήστος, η Αλεξάνδρα, η Ειρήνη, η Μαίρη, ο Βασίλης, η Κατερίνα, η Δήμητρα όλοι Κρήτες φοιτητές του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Τζιράκη

H δράση τους ξεκίνησε το 2016-17 με κοινό στόχο τους να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Από φέτος η ομάδα έγινε ακόμα μεγαλύτερη εντάσσοντας νέα μέλη, που δεν κατάγονται από το νησί, αλλά που τρέφουν την ίδια αγάπη και έχουν την ίδια όρεξη με τα υπόλοιπα.

-Πώς ξεκίνησε η δράση σας και τι είναι αυτό ακριβώς που κάνετε;

Θέτοντας το ερώτημα αν μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου στον καθηγητή μας Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο, αποφασίσαμε στο να εμβαθύνουμε στις τρεις αυτές ενότητες με σύνθημά μας «να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι». Έτσι, ξεκινήσαμε να γεμίζουμε την Κρήτη με δίστιχα της κρητικής λογοτεχνίας!

Συνεργάτες μας σε αυτή την καλλιτεχνική δράση, είναι οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών της Κρήτης και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Συντονιστικό ρόλο στα πλαίσια υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε το εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας περιφερειακό δίκτυο «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την κρητική λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου». Η συντονιστική επιτροπή απαρτίζεται από τη Δευτεροβάθμια Εκπ. Χανίων και Λασιθίου. Ως οργανωτικό κέντρο συντονισμού στην Κρήτη, έχει επιλεχθεί το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Έτσι συστάθηκαν εθελοντικές ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείων από όλη την Κρήτη κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Το συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς αυτής παρουσιάστηκε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων τον Μάιο του 2017. Η δράση αυτή συνεχίζεται με ενθουσιασμό και φέτος, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, με στόχο την ανάδειξη της πρώιμης ελληνικής τυπογραφικής τέχνης και καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη του δρόμου.

 

-Ποιο είναι το θέμα που θέλει να επικοινωνήσει η ομάδα «Τυποτρόπιον»;

Με βάση τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην κρητική θεατρική παραγωγή του Κορνάρου και του Χορτάτση, και την κορύφωση της σχεδιαστικής εξέλιξης της μεταβυζαντινής γραφής στα πλαίσια της τυπογραφικής καινοτομίας, προσπαθούμε να τις συγκεράσουμε εικαστικά, μέσα από το σύγχρονο εκφραστικό εργαλείο της Τέχνης του δρόμου, καταθέτοντας φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευαισθησία του κρητικού καλλιγράφου Άγγελου Βεργίκιου και την χαρακτική δεξιοτεχνία του Γάλλου τυποχαράκτη Claude Garamont.

Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σε στοχευμένους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους της Κρήτης, δίστιχα από την  Ερωφίλη και τον Ερωτόκριτο στοιχειοθετημένα με τη γραμματοσειρά Grecs duroi, προσδοκώντας έτσι να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση της νέας γενιάς με το περιεχόμενο και το ποιητικό ιδίωμα των προγόνων της και να ενεργοποιήσουμε τις μνήμες των παλαιότερων.

-Πόσο «μακριά» έχει φτάσει το όνομα και η δράση της ομάδας σας;

Για τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον μας έχει στραφεί στο να γνωστοποιήσουμε τη δράση μας στο κρητικό κοινό. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να το μάθει κόσμος και πέραν από την Κρήτη αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ευρύτερα γνωστή στους κρητικούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι βλέποντας ότι όλο και περισσότερος κόσμος όλων των ηλικιών δείχνει έντονο ενδιαφέρον και η δράση μας έχει αγκαλιαστεί με πολλή αγάπη. Έχει ήδη αγκαλιαστεί από μια πληθώρα ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων που η συνεργασία μαζί τους μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα και μας έχει βοηθήσει στην υλοποίηση της όλης δράσης. Επίσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο που ήρθε από το εξωτερικό και παρακολούθησε την παρουσίαση στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

– Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση και οι εντυπώσεις των εθελοντών αλλά και των ίδιων των πολιτών όταν συναντούν τους στίχους του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στην πόλη τους;

Αν και υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τους συνεργάτες μας, αφού όλη η ομάδα βρίσκεται στην Αθήνα και η δράση εκτελείται από τα σχολεία της Κρήτης, όλα κυλούν ομαλά, παρόλα αυτά. Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι, πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους γιατί το ενδιαφέρον των νέων όσο αφορά την παράδοση, κερδίζεται πιο δύσκολα σε σχέση με το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό.

Όλη η δράση μέχρι σήμερα έχει πολύ θετική ανταπόκριση, τόσο στο επίπεδο των εθελοντών όσο και του κοινού. Οι εθελοντές, κατά βάση φοιτητές, έχουν δραστηριοποιηθεί με ενθουσιασμό για τον στόχο του εγχειρήματος. Αναμφίβολα, για αυτό «ευθύνεται» η κρητική καταγωγή τους, όμως στην ομάδα συμμετέχουν πλέον φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως η δράση τους προσφέρει ένα ευρύ και δημιουργικό πεδίο ενδιαφερόντων, ξεπερνώντας τα στενά όρια της καταγωγής.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική. Οι στίχοι του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στους τοίχους ενεργοποίησαν την μνήμη τους, παρακινώντας τους να απαγγέλλουν τόσο τα ήδη αποτυπωμένα δίστιχα, αλλά και να συνεχίζουν παρακάτω, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά ριζωμένη εξακολουθεί να είναι η λογοτεχνική παράδοση, αλλά και πόσο ζωντανή παραμένει, ώστε να χρειάζεται ένα μικρό μόνο ερέθισμα για να «ανθίσει».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά;

Όπως προαναφέραμε η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θετική την περασμένη χρονιά, και τροφοδότησε την όρεξή μας να «μεγαλώσουμε» και να μεταφέρουμε σε περισσότερο κόσμο την ιδέα και τη δράση μας. Αυτό που έχουμε καταφέρει λοιπόν μέχρι στιγμής φέτος, είναι να διευρυνθεί η ομάδα (30 φοιτητές) αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων (27 σχολεία σε όλη την Κρήτη).

Το δεύτερο και νέο μέρος για τη δράση μας είναι η συνεργασία με καταξιωμένους street artists, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτοί, εμπνευσμένοι από τα δύο έργα της κρητικής λογοτεχνίας αλλά και τη γραμματοσειρά Grecs du Roi, θα καλύψουν τυφλές όψεις κτιρίων στις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Ο καθένας με το στυλ και τον χαρακτήρα του. Σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας όλη αυτή η διαδικασία, αφού πέρα από τους καλλιτέχνες, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τοίχοι και φυσικά να ζητηθεί άδεια για την αποτύπωση σε αυτούς.

Στα σχέδιά μας έχουμε επίσης και την δημιουργία κατασκευών, πάντα εμπνευσμένες από τη θεματική της δράσης μας. Μία από αυτές είναι η παρουσία δύο δίστιχων από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, τα οποία θα αναρτηθούν πάνω στα τείχη του φρουρίου της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο. Για το έργο αυτό έχει δοθεί η άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και ελπίζουμε ο Δήμος να το εντάξει στις δραστηριότητες του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2018.

Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι ότι θα πραγματοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει.

Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτα νέα μέλη, είτε σπουδαστές είτε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Στόχος είναι η ομάδα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ώστε να εξοικειωθούν οι νέοι με την Κρητική Λογοτεχνία, να μάθουν την ποιητική ντοπιολαλιά και να το επικοινωνήσουν σε ακόμα περισσότερους!

Και επειδή η ομάδα “Τυποτρόπιον” είναι σούπερ δικτυωμένη, ψάξτε να βρείτε το λογαριασμό της σε facebook (typotropion) και instagram (/typotropion_)

Δείτε περισσότερο υλικό από τα έργα της ομάδας σε σχολεία και όχι μόνο της Κρήτης!

 

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

XANIA

Νεκρός σε τροχαίο στα Χανιά νεαρός μοτοσικλετιστής

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τροχαίο χανιά

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο Γάλατας – Δαράτσο λίγο πριν το πρώην  δημαρχείο Νεας Κυδωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και έπεσε σε τοιχίο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τον νεαρό να χάνει την ζωή του ακαριαία.

     

Πηγή: kriti360

τροχαίο χανιά
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Σφοδρό τροχαίο στην Παλαιόχωρα Χανίων – Στην ΜΕΘ νεαρός

Δημοσιεύτηκε

στις

από

τροχαίο
5 Shares

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Παλαιόχωρα του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε ένας 22χρονος εξετράπη της πορείας της με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σταθερό αντικείμενο και αν ανατραπεί.

Ο οδηγός της μοτοσικλέτας κατά την πτώση του υπέστη πολύ βαριά τραύματα και με ασθενοφόρο διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τις συνθήκες υπο τις οποίες συνέβη το τροχαίο ερευνούν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Καντάνου – Σελίνου.

τροχαίο

Πηγή: flashnews

Πηγή Φωτογραφίας: seliniotikes pinelies

τροχαίο
5 Shares
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Βαριά καμπάνα «χτύπησε» για ιδιοκτήτη καφέ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

take away
22 Shares

«Καμπάνα» σε επιχείρηση των Χανίων και συγκεκριμένα στο Καστέλι Κισσάμου επιβλήθηκε χτες κατά την διάρκεια αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ δεκάδες ήταν και τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χτες σε καφέ – μπαρ στο Καστέλι Κισσάμου, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, σε επίπεδο Κρήτης επιβλήθηκαν συνολικά 112 πρόστιμα, 98 εξ αυτών για άσκοπές μετακινήσεις και sms ενώ 14 ήταν οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Αναλυτικότερα για τις 98 παραβάσεις για άσκοπές μετακινήσεις και sms:

54 Ηράκλειο

12 Χανιά

14 Ρέθυμνο

8 Λασίθι

10 ΒΟΑΚ

Ενώ για τις 14 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας:

6 Ηράκλειο

2 Χανιά

3 Ρέθυμνο

3 ΒΟΑΚ

Πηγή: neakriti

take away
22 Shares
συνεχεια αναγνωσης

XANIA

Σύλληψη νεαρού για σεξουαλική παρενόχληση 20χρονης

Δημοσιεύτηκε

στις

από

αστυνομία
24 Shares

Ένας νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά, μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, που έκανε 20χρονη κοπέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χανιώτικων Νέων» το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή στις 20.30 το βράδυ έξω από το Στάδιο Χανίων όταν η 20χρονη επέστρεφε στο σπίτι της.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η κοπέλα, ο νεαρός αλλοδαπός την πλησίασε λέγοντας ότι θέλει να την γνωρίσει και όταν αυτή τον απέρριψε, εκείνος έγινε πιο πιεστικός με άσεμνες χειρονομίες και ασελγείς πράξεις. Η κοπέλα τον απώθησε ωστόσο εκείνος επέμενε ακολουθώντας την μέχρι το σπίτι της. Όταν η νεαρή προσπάθησε να καλέσει την Αστυνομία, ο αλλοδαπός άρπαξε το τηλέφωνο της και άρχισε να το ψάχνει. Βρήκε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιεί η κοπέλα και πρόσθεσε τον… εαυτό του στις επαφές της, στέλνοντας της παράλληλα ερωτικά μηνύματα.

Φτάνοντας έξω από σπίτι ο νεαρός προσπάθησε να μπει μέσα και η κοπέλα τον απώθησε. Στη συνέχεια η 20χρονη κατέθεσε μήνυση και την υπόθεση ανέλαβε η Ασφάλεια Χανίων ενώ ενημερώθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο νεαρός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης.

αστυνομία
24 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πήγαν να κλέψουν αμάξι και πέτυχαν…αστυνομικό στο τιμόνι!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κλοπή
49 Shares

Στη σύλληψη και του δεύτερου επίδοξου διαρρήκτη που μαζί με τον φίλο του, έναν 22χρονο, είχαν πάρει σβάρνα και προσπαθούσαν να ανοίξουν σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο, προχώρησαν οι Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Ο 31χρονος Αλγερινός που χθες βράδυ έπεσε στα χέρια των αστυνομικών, προσπάθησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, μαζί με έναν 22χρονο, να ανοίξουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σε ένα από αυτά, επέβαιναν δύο άτομα τα οποία όχι μόνο κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον 22χρονο της παρέας αλλά και να του φορέσουν και χειροπέδες αφού για κακή του τύχη, ήταν αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Ο 31χρονος αρχικά είχε καταφέρει να ξεφύγει με συνέπεια να συλληφθεί μόνο ο 22χρονος φίλος του. Χθες βράδυ όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν και τον 31χρονο Αλγερινό και τον συνέλαβαν.

Πηγή: ekriti

κλοπή
49 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βενιζέλειο: Πώς ξεκίνησε το «ντόμινο» κρουσμάτων στην Αιματολογική Κλινική

Δημοσιεύτηκε

στις

από

βενιζέλειο
19 Shares

Μετά τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων στην Αιματολογική κλινική – 5 ασθενών και 2 νοσηλευτριών- η διοίκηση του Βενιζέλειου νοσοκομείου έσπευσε μέσω ανακοίνωσής της να διευκρινίσει ότι «η μετάδοση της λοίμωξης έγινε από ασθενή προς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κατά τη διάρκεια παροχής νοσηλευτικής φροντίδας και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας ασθενής που διαγνώστηκε με κορωνοϊό μεταφέρθηκε στην εντατική covid και ότι η κλινική δεν θα δεχτεί άλλους ασθενείς εως τις 11 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βενιζελείου:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζελειο-Πανάνειο”, η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αιματολογική Κλινική, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προκύπτει ότι η μετάδοση της λοίμωξης έγινε από ασθενή προς το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κατά τη διάρκεια παροχής νοσηλευτικής φροντίδας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του προσωπικού και παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας.

Γενικά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της λοίμωξης από προσωπικό του νοσοκομείου μας σε ασθενή και ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξει ούτε στο μέλλον καθώς λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας προσφέρει με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε όλους τους ασθενείς και λαμβάνει απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των ασθενών και την παροχή ασφαλούς ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Ο εμβολιασμός του προσωπικού του νοσοκομείου μας συνεχίζεται κανονικά, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι αντίστοιχο με το μέσο όρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις για τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού μας με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Πηγή: neakriti

κεντρική φωτογραφία: cretalive

βενιζέλειο
19 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap