Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Αυτή είναι η ομάδα που γεμίζει την Κρήτη με δίστιχα του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου; Και αν ναι, τότε ποιο αγαπημένο κομμάτι της Λογοτεχνίας θα βάζατε στο μυαλό σας; Και αφού σκεφτείτε ποιο είναι αυτό, μαντέψτε ποιος θα το έκανε πράξη!

Ελάτε να σας μιλήσω για μια παρέα. Μια όμορφη παρέα, Κρητικών φοιτητών που η αγάπη τους για τον τόπο τους, η φρεσκάδα τους, οι νέες ιδέες τους και το μεράκι τους, τους έκαναν να ενωθούν σε μια ομάδα που ακούει στο όνομα “Τυποτρόπιον”.

Ο Γιώργος, η Όλγα, η Νικολία, η Ευγενία, ο Γιάννης, Η Κωνσταντίνα, ο Χρήστος, η Αλεξάνδρα, η Ειρήνη, η Μαίρη, ο Βασίλης, η Κατερίνα, η Δήμητρα όλοι Κρήτες φοιτητές του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Συνέντευξη στην Μαριάννα Τζιράκη

H δράση τους ξεκίνησε το 2016-17 με κοινό στόχο τους να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Από φέτος η ομάδα έγινε ακόμα μεγαλύτερη εντάσσοντας νέα μέλη, που δεν κατάγονται από το νησί, αλλά που τρέφουν την ίδια αγάπη και έχουν την ίδια όρεξη με τα υπόλοιπα.

-Πώς ξεκίνησε η δράση σας και τι είναι αυτό ακριβώς που κάνετε;

Θέτοντας το ερώτημα αν μπορούν να συνδυαστούν η Τυπογραφία και η Λογοτεχνία με την Τέχνη του Δρόμου στον καθηγητή μας Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο, αποφασίσαμε στο να εμβαθύνουμε στις τρεις αυτές ενότητες με σύνθημά μας «να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι». Έτσι, ξεκινήσαμε να γεμίζουμε την Κρήτη με δίστιχα της κρητικής λογοτεχνίας!

Συνεργάτες μας σε αυτή την καλλιτεχνική δράση, είναι οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών της Κρήτης και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων. Συντονιστικό ρόλο στα πλαίσια υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε το εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας περιφερειακό δίκτυο «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την κρητική λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου». Η συντονιστική επιτροπή απαρτίζεται από τη Δευτεροβάθμια Εκπ. Χανίων και Λασιθίου. Ως οργανωτικό κέντρο συντονισμού στην Κρήτη, έχει επιλεχθεί το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Έτσι συστάθηκαν εθελοντικές ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείων από όλη την Κρήτη κατά το σχολικό έτος 2016-2017. Το συνολικό αποτέλεσμα της χρονιάς αυτής παρουσιάστηκε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), που διοργάνωσε το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων τον Μάιο του 2017. Η δράση αυτή συνεχίζεται με ενθουσιασμό και φέτος, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, με στόχο την ανάδειξη της πρώιμης ελληνικής τυπογραφικής τέχνης και καλλιγραφίας σε συνδυασμό με έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας μέσα από τη σύγχρονη τέχνη του δρόμου.

 

-Ποιο είναι το θέμα που θέλει να επικοινωνήσει η ομάδα «Τυποτρόπιον»;

Με βάση τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην κρητική θεατρική παραγωγή του Κορνάρου και του Χορτάτση, και την κορύφωση της σχεδιαστικής εξέλιξης της μεταβυζαντινής γραφής στα πλαίσια της τυπογραφικής καινοτομίας, προσπαθούμε να τις συγκεράσουμε εικαστικά, μέσα από το σύγχρονο εκφραστικό εργαλείο της Τέχνης του δρόμου, καταθέτοντας φόρο τιμής στην απαράμιλλη ευαισθησία του κρητικού καλλιγράφου Άγγελου Βεργίκιου και την χαρακτική δεξιοτεχνία του Γάλλου τυποχαράκτη Claude Garamont.

Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε σε στοχευμένους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους της Κρήτης, δίστιχα από την  Ερωφίλη και τον Ερωτόκριτο στοιχειοθετημένα με τη γραμματοσειρά Grecs duroi, προσδοκώντας έτσι να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση της νέας γενιάς με το περιεχόμενο και το ποιητικό ιδίωμα των προγόνων της και να ενεργοποιήσουμε τις μνήμες των παλαιότερων.

-Πόσο «μακριά» έχει φτάσει το όνομα και η δράση της ομάδας σας;

Για τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον μας έχει στραφεί στο να γνωστοποιήσουμε τη δράση μας στο κρητικό κοινό. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να το μάθει κόσμος και πέραν από την Κρήτη αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ευρύτερα γνωστή στους κρητικούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι βλέποντας ότι όλο και περισσότερος κόσμος όλων των ηλικιών δείχνει έντονο ενδιαφέρον και η δράση μας έχει αγκαλιαστεί με πολλή αγάπη. Έχει ήδη αγκαλιαστεί από μια πληθώρα ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων που η συνεργασία μαζί τους μας έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα και μας έχει βοηθήσει στην υλοποίηση της όλης δράσης. Επίσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο που ήρθε από το εξωτερικό και παρακολούθησε την παρουσίαση στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

– Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση και οι εντυπώσεις των εθελοντών αλλά και των ίδιων των πολιτών όταν συναντούν τους στίχους του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στην πόλη τους;

Αν και υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τους συνεργάτες μας, αφού όλη η ομάδα βρίσκεται στην Αθήνα και η δράση εκτελείται από τα σχολεία της Κρήτης, όλα κυλούν ομαλά, παρόλα αυτά. Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι, πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους γιατί το ενδιαφέρον των νέων όσο αφορά την παράδοση, κερδίζεται πιο δύσκολα σε σχέση με το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό.

Όλη η δράση μέχρι σήμερα έχει πολύ θετική ανταπόκριση, τόσο στο επίπεδο των εθελοντών όσο και του κοινού. Οι εθελοντές, κατά βάση φοιτητές, έχουν δραστηριοποιηθεί με ενθουσιασμό για τον στόχο του εγχειρήματος. Αναμφίβολα, για αυτό «ευθύνεται» η κρητική καταγωγή τους, όμως στην ομάδα συμμετέχουν πλέον φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως η δράση τους προσφέρει ένα ευρύ και δημιουργικό πεδίο ενδιαφερόντων, ξεπερνώντας τα στενά όρια της καταγωγής.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική. Οι στίχοι του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης στους τοίχους ενεργοποίησαν την μνήμη τους, παρακινώντας τους να απαγγέλλουν τόσο τα ήδη αποτυπωμένα δίστιχα, αλλά και να συνεχίζουν παρακάτω, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά ριζωμένη εξακολουθεί να είναι η λογοτεχνική παράδοση, αλλά και πόσο ζωντανή παραμένει, ώστε να χρειάζεται ένα μικρό μόνο ερέθισμα για να «ανθίσει».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά;

Όπως προαναφέραμε η ανταπόκριση του κοινού ήταν ιδιαίτερα θετική την περασμένη χρονιά, και τροφοδότησε την όρεξή μας να «μεγαλώσουμε» και να μεταφέρουμε σε περισσότερο κόσμο την ιδέα και τη δράση μας. Αυτό που έχουμε καταφέρει λοιπόν μέχρι στιγμής φέτος, είναι να διευρυνθεί η ομάδα (30 φοιτητές) αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων (27 σχολεία σε όλη την Κρήτη).

Το δεύτερο και νέο μέρος για τη δράση μας είναι η συνεργασία με καταξιωμένους street artists, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτοί, εμπνευσμένοι από τα δύο έργα της κρητικής λογοτεχνίας αλλά και τη γραμματοσειρά Grecs du Roi, θα καλύψουν τυφλές όψεις κτιρίων στις 4 μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Ο καθένας με το στυλ και τον χαρακτήρα του. Σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας όλη αυτή η διαδικασία, αφού πέρα από τους καλλιτέχνες, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τοίχοι και φυσικά να ζητηθεί άδεια για την αποτύπωση σε αυτούς.

Στα σχέδιά μας έχουμε επίσης και την δημιουργία κατασκευών, πάντα εμπνευσμένες από τη θεματική της δράσης μας. Μία από αυτές είναι η παρουσία δύο δίστιχων από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, τα οποία θα αναρτηθούν πάνω στα τείχη του φρουρίου της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο. Για το έργο αυτό έχει δοθεί η άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και ελπίζουμε ο Δήμος να το εντάξει στις δραστηριότητες του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2018.

Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι ότι θα πραγματοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει.

Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα είναι ευπρόσδεκτα νέα μέλη, είτε σπουδαστές είτε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Στόχος είναι η ομάδα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ώστε να εξοικειωθούν οι νέοι με την Κρητική Λογοτεχνία, να μάθουν την ποιητική ντοπιολαλιά και να το επικοινωνήσουν σε ακόμα περισσότερους!

Και επειδή η ομάδα “Τυποτρόπιον” είναι σούπερ δικτυωμένη, ψάξτε να βρείτε το λογαριασμό της σε facebook (typotropion) και instagram (/typotropion_)

Δείτε περισσότερο υλικό από τα έργα της ομάδας σε σχολεία και όχι μόνο της Κρήτης!

 

Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

XANIA

Νέο τροχαίο στην Κρήτη – Στο νοσοκομείο νεαρός δικυκλιστής

Δημοσιεύτηκε

στις

από

εκαβ

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 σήμερα το απόγευμα στα Χανιά και συγκεκριμένα στην οδό Δικώνυμου.

Το δίκυκλο που οδηγούσε ένας νεαρός άνδρας υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί. 

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο Χανίων. 

Τα αίτια του ατυχήματος ερευνά η Τροχαία Χανίων.

Πηγή: flashnews.gr

εκαβ
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εξαντλήθηκαν τα self test σε φαρμακεία στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από

self tests

Μεγάλη ζήτηση είχαν από το πρωί της Πέμπτης, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση τους στα φαρμακεία του Ηρακλείου, τα self test με γονείς και εκπαιδευτικών να σπεύδουν να τα προμηθευτούν. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, υπάρχει τεράστια ζήτηση στα self test και σε πολλά φαρμακεία έχουν ήδη εξαντληθεί!

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το μέτρο των τεστ επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. «Μέχρι στιγμής το σύστημα δεν δίνει πρόσβαση σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Ήταν μια παράλειψη, η οποία υποθέτω έγινε πάνω στη βιασύνη. Άκουσα κι εγώ ότι θα ανοίξει το σύστημα για εκείνους ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια να κάνουν το καθήκον τους στις σχολικές μονάδες». 

Όσον αφορά την πλατφόρμα, ο κ. Σκουντάκης ανέφερε πως είναι εύχρηστη και πολύ γρήγορη. «Σε λίγα δευτερόλεπτα έχει γίνει η καταχώρηση και παραδίνεις το τεστ στον ενδιαφερόμενο». 

Ωστόσο, όπως τόνισε η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τους φαρμακοποιούςείναι καθαρά για λόγους καταγραφής, ώστε να μην προμηθευτεί κάποιος 2 και 3 τεστ. «Για να παρακολουθήσουμε κατά κάποιον τρόπο ποιοι το πήραν, ώστε να έχουμε μια εικόνα για το πόσα τεστ διατέθηκαν. Η δήλωση του αποτελέσματος, γίνεται σε άλλη ιστοσελίδα. Εμείς δίνουμε τις οδηγίες σε ένα ειδικό φυλλάδιο ώστε να είναι κατατοπισμένοι οι συμπολίτες μας». 

Πηγή: creta24

*κεντρική φωτογραφία αρχείου

self tests
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγκλονίζει η σύζυγος του άτυχου Γιώργου 40 μέρες μετά το θάνατό του

Δημοσιεύτηκε

στις

από

23 Shares

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τη μοιραία στιγμή που ο εικονολήπτης Γιώργος Λιακάκης «έφυγε» για πάντα για τη γειτονιά των Αγγέλων. Kανείς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι δεν θα αντικρίσει ξανά το χαμόγελό του, δεν θα τον ξαναδεί με την κάμερα στον ώμο και δεν θα γελάσει ξανά με τα αστεία του.

Όπως ανέφερε συντετριμμένη η σύζυγός του Ειρήνη σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Πέρασαν κιόλας 40 ημέρες και ακόμα μοιάζει σαν ψέμα. Όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλους όσους σε γνώρισαν, σε αγάπησαν, συνεργάστηκαν μαζί σου. Στους φίλους μας, στους συγγενείς μας, στις οικογένειές μας. Σε όλους αυτούς που είναι δίπλα σε έμενα και την κόρη μας. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Σε όλους εσάς που είστε δίπλα μας θα ήθελα να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την συμπαράσταση σας. Εύχομαι όλοι να έχετε υγεία! Ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Λιακάκης «έσβησε» τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Φερβουαρίου σε ηλικία 42 χρόνων από επιπλοκές του κορωνοϊού στο Βενιζέλειο νοσοκομείο σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του, φίλους και συνεργάτες.

Πηγή: neakriti

23 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

96χρονη βγήκε νικήτρια από τη μάχη με τον κορονοϊό!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

γιατρος σε νοσοκομειο covid
8 Shares

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε μια 96χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο η οποία  κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό.

Την ευχάριστη αυτή είδηση, έκανε γνωστή μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαλκιαδάκης, η 96χρονη γυναίκα το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID του ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, η ηλικιωμένη εξήλθε από τη ΜΕΘ κορωνοϊού και είναι σε καλή κατάσταση! «Δεν λογαριάζουμε ηλικίες στο νοσοκομείο. Ο ασθενής θα αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ανεξαρτήτου ηλικίας». 

Πηγή: creta24

γιατρος σε νοσοκομειο covid
8 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο ο Υπουργός Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες

Δημοσιεύτηκε

στις

από

28 Shares

Στο Ρέθυμνο έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Αρχικά έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την αντιπεφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, βουλευτές και εκπροσώπους φορέων.

Ακολουθεί συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη στο δασαρχείο και περιμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργού για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ήδη από τα Χανιά ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας ότι η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση θα επιχειρήσει να δώσει λύση στο «καυτό» θέμα των δασικών χαρτών, ώστε να αντιμετωπιστεί η σωρεία προβλημάτων που ανέκυψαν από την ανάρτησή τους η οποία και οδήγησε στους δρόμους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη.

Η εξαγγελία έγινε από τα Χανιά -που ήταν ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας- όπου ο υπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαδικασιών για παραπάνω από ένα 6μηνο, επισημαίνοντας πως θα δοθεί λύση και στο ιδιοκτησιακό, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αγροτικές ενισχύσεις δεν κινδυνεύουν.

Πηγή: neakriti

28 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μάχιμος οδοντίατρος ακινητοποίησε ληστή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

αστυνομία
41 Shares

Άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ φόρεσαν χειροπέδες σε έναν 45χρονο Έλληνα ο οποίος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του κρατώντας ένα σφυρί, και ξεστομίζοντας απειλές, προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα από έναν 44χρονο οδοντίατρο, στην οδό Γιαμαλάκη, στο κέντρο του Ηρακλείου όπως μεταδίδει το ekriti.gr.

Ο οδοντίατρος όχι μόνο δεν έχασε την ψυχραιμία του, αλλά ακινητοποίησε ο ίδιος με τη βοήθεια ενός περαστικού, τον 45χρονο, κάλεσε την αστυνομία και τον παρέδωσε!

αστυνομία
41 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap