Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος έλαβε δώρο ένα… αγριοκάτσικο από την Κρήτη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έχουμε ακούσει τόσα περίεργα πράγματα να έχουν συμβεί κατά το παρελθόν στην Κρήτη, αλλά η ιστορία με το αγριοκάτσικο και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών μας ξεπερνάει. Όσο απίστευτη και αν ακούγεται την πρώτη φορά, τόσο πραγματική είναι καθώς υπάρχουν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες. Πράγματι το 1950 ο πρόεδρος Τρούμαν έλαβε ως δώρο έναν Κρητικό αίγαγρο από κάποιον ντόπιο.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Ο Κρητικός που έκανε αυτό το εντελώς ασυνήθιστο δώρο σε πρόεδρο, ήταν ο Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης. Ένα χαρακτηριστικός κρητικός ορειβάτης και λάτρης της φύσης. Είχε καταφέρει να αιχμαλωτίσει το «αγρίμι» στις πλαγιές των Λευκών Ορέων και όπως ήταν γνωστό είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Το αγριοκάτσικο εξημερώθηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει την τεράστια συμβολική αξία που είχε ο Κρητικός αίγαγρος ως σύμβολο ελευθερίας.

Το δώρο αυτό και γενικότερα η κίνηση από πλευράς ελληνικού κράτους δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι Η.Π.Α. βλέπεται αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα είχαν αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο της προστάτιδας δύναμης. Αντίστοιχες κινήσεις, όπως το δώρο από την φύση της Κρήτης, είχαν επαναληφθεί στα πλαίσια των καλών σχέσεων με την μία υπερδύναμη της εποχής και βεβαίως εσωτερικής προπαγάνδας.

Αυτός ήταν λοιπόν και ο σκοπός του δώρου που με «βαριά καρδιά» έκανε ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης στον Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο. Αίσθηση προκαλεί ακόμη και σήμερα το γεγονός πως ο λεβέντης Κρητικός δεν μπόρεσε να χαμογελάσει ούτε στιγμή…

Στο σπάνιο βίντεο από το έτος 1950 βλέπουμε τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη καθώς παραδίδει το «αγρίμι» του στον εκπρόσωπο του προέδρου Paul Porter. Λίγα μέτρα πιο πίσω βρίσκεται ο Πρόεδρος Τρούμαν που παρακολουθεί την παράδοση του δώρου. Σύμφωνα με την αφήγηση του βίντεο, το εξημερωμένο αγριοκάτσικο ήταν ότι πολυτιμότερο είχε ο Πρωτοπαπαδάκης και παραδόθηκε στον πρόεδρο “ως ένδειξη φιλίας και ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια του αμερικανικού σχεδίου Μάρσαλ”.

Ο Κρητικός ορειβάτης μάλλον ήξερε την συνέχεια που θα είχε η ζωή του αγριοκάτσικου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού και για αυτό το λόγο ήταν λυπημένος όπως είπαν αρκετοί που βρέθηκαν στην τότε εκδήλωση. Το σύμβολο ελευθερίας της Κρήτης δεν είχε την μοίρα που θα έπρεπε καθώς από τα βουνά του Ψηλορείτη βρέθηκε στο κλουβί ενός ζωολογικού κήπου της Ουάσιγκτον. Εκεί έγινε «έκθεμα» όπως τόσα άλλα ζώα ενώ την ίδια περίοδο άλλαξε και το όνομά του αφού από αγρίμι ή κρητικός αίγαγρος μετατράπηκε σε «κρι-κρι», μια λέξη που προέρχεται από συνδυασμό των αγγλικών λέξεων “cre-tan crea-ture”, δηλαδή, cre-cre.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ