Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Τα βρίσκει με τη Βουλγαρία και ανοίγει ο δρόμος για ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
4 Shares

Οι βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας ενέκριναν το Σάββατο μια συμφωνία μετά από γαλλική μεσολάβηση που αποσκοπεί στη διευθέτηση της διαφοράς με τη γειτονική Βουλγαρία και έτσι ανοίγει άνοιγμα του δρόμου για τις μακροχρόνιες ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με 68 ψήφους, το κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισε υπέρ της συμφωνίας. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Αργότερα το Σάββατο, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στις 19 Ιουλίου.

«Με αυτό ολοκληρώνουμε ένα ακόμη αντικειμενικά ιστορικό βήμα για τη χώρα μας. Έχουμε ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προστατεύεται η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», είπε.

via Associated Press

Η συμφωνία προτείνει την τροποποίηση του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας για την αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας, ενώ τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας. Η πρόταση δεν απαιτεί από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει την «βορειομακεδονική» γλώσσα.

Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα επιτρέψει στη γείτονά της από τα Δυτικά Βαλκάνια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. Το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRΟ-DPMNE πρωτοστατεί στις καθημερινές διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουλίου, για μια συμφωνία που λέει ότι θέτει σε κίνδυνο τη γλώσσα και ταυτότητα της χώρας.

Ognen Teofilovski via Reuters

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ύψωσαν σημαίες της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ognen Teofilovski via Reuters

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ήρε το βέτο του στις συνομιλίες ΠΓΔΜ-ΕΕ τον περασμένο μήνα. Αυτό προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και οδήγησε σε ψήφο δυσπιστίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η Βόρεια Μακεδονία ήταν υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια, αλλά η έγκριση για τις ενταξιακές συνομιλίες μπλοκαρίστηκε πρώτα από την Ελλάδα και στη συνέχεια από τη Βουλγαρία.

Xαιρετίζουν ΕΕ και ΗΠΑ, θετική εξέλιξη για Αλβανία

H ΕΕ και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την έγκριση, από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, της πρότασης της ΕΕ για το συμβιβασμό Σκοπίων-Σόφιας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Βόρεια Μακεδονία για την έγκριση της πρότασης της ΕΕ.

«Συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ψηφοφορία που τώρα ανοίγει το δρόμο για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σύντομα. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Ένα μεγάλο βήμα στην πορεία σας προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Το μέλλον σου» έγραψε σε ανάρτησή της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας να κάνει το επόμενο βήμα στην πορεία ένταξης της χώρας προς την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν.

«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες διαστάσεις που επιτεύχθησαν με αυτόν τον συμβιβασμό, ο οποίος αναγνωρίζει και σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας και τη μακεδονική γλώσσα. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Βόρεια Μακεδονία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που περιλαμβάνει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ισχυρότερη και πιο ευημερούσα. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε μία νέα δυναμική και να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με την έγκριση της πρότασης αυτής της ΕΕ «ξεμπλοκάρει» και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς η απόφαση της ΕΕ είναι οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας να προχωρήσουν μαζί.

«Τελικά ήρθησαν όλα τα εμπόδια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ ! Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας άναψε το πράσινο φως στην τελευταία πρόταση της ΕΕ. Η παράλογη κατάσταση ομηρίας της Αλβανίας έχει τελειώσει» έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Eντι Ράμα στο Facebook.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap