Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα επηρεαστούν 5+1 τομείς με την εκλογή Τραμπ ή Μπάιντεν

Δημοσιεύτηκε

στις

εκλογες ηπα 2020
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζει. Οι Αμερικανοί πολίτες και η διεθνής κοινότητα περιμένουν με αδημονία το ποιος από τους Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν θα λάβει το «ΟΚ» των ψηφοφόρων για τη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου ή αντίστοιχα του Δημοκρατικού υποψηφίου, θα έχει τα συν και τα πλην της. Για την ακρίβεια, βάσει των εξαγγελιών τους, ο κόσμος περιμένει από αυτούς να δώσουν βάση σε κάποιους τομείς και άλλοι να μείνουν… πιο πίσω.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καταγράφει το τι μπορεί να σημαίνει μια εκλογική νίκη του Μπάιντεν ή του Τραμπ, βάσει των όσων έχουν δηλώσει/κάνει το προηγούμενο διάστημα.

Τι μπορεί να σημαίνει η επικράτηση του Μπάιντεν

Εάν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κερδίσει τη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, οι δεσμεύσεις του για να αλλάξει τον κόσμο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κυμαίνονται από τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις εκπομπές των οχημάτων έως ενέργειες που θα βοηθούν να μειωθούν οι τιμές για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία σε έξι κρίσιμες βιομηχανίες που μπορούν να υποστούν αλλαγές από μια κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Με μια νίκη του Μπάιντεν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί και πάλι να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων. Αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερη βοήθεια στη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα, εάν ο Μπάιντεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του να προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα και να χρηματοδοτήσει τις υποδομές φόρτισης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί επίσης να βρεθούν αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλότερα πρόστιμα για τη μη τήρηση των κανόνων για την απόδοση καυσίμων. Η κυβέρνηση Τραμπ μείωσε αυτά τα πρόστιμα, με τη βιομηχανία να λέει ότι εξοικονόμησε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια στο ετήσιο κόστος συμμόρφωσης. Ο Μπάιντεν, πάντως, έχει υποσχεθεί νέα φορολογικά κίνητρα-μέτρα πολιτικής που εδώ και καιρό υπερασπίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τεχνολογία

Μια νίκη του Μπάιντεν δεν αναμένεται να άρει το ρυθμιστικό σύννεφο πάνω από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, με κάποιους Δημοκρατικούς να θέλουν να πάνε ακόμα και ένα βήμα παραπέρα από την κυβέρνηση του Τραμπ σε ό,τι αφορά τον εξονυχιστικό έλεγχο πρακτικών στην Google της Alphabet, την Apple, την Amazon.com και τη Facebook. Ωστόσο οι τεχνολογικές εταιρίες έχουν πολλούς φίλους μεταξύ των συμβούλων του Μπάιντεν -συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις- και θα παλέψουν σκληρά για να αμβλύνουν την όποια νέα νομοθεσία.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές για τον τεχνολογικό κλάδο μπορεί να επέλθουν σε ό,τι αφορά την Κίνα και την εμπορική πολιτική. Η τύχη του κινεζικού TikTok -εάν δεν έχει σφραγιστεί πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας- θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο τεστ για την προσέγγιση του Μπάιντεν. Οι τεχνολογικές εταιρίες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση σε σχέση με τον Τραμπ, που έχει επιβάλει κυρώσεις σε πολυάριθμες κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες και έχει πιέσει για τη διακοπή πολλών από τους δεσμούς που εδώ και καιρό συνδέουν αμερικανικές και κινεζικές τεχνολογικές βιομηχανίες.

Λίγοι είναι πάντως οι αναλυτές που αναμένουν ότι θα υπάρξει μια γρήγορη επιστροφή σε θερμές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας έχει ευνοηθεί αθέμιτα από μια προστατευμένη εγχώρια αγορά, από κρατικές επιδοτήσεις και οικονομική κατασκοπία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τεχνολογικός ψυχρός πόλεμος θα συνεχιστεί.

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη μείωση των περιορισμών της εποχής του Τραμπ για τη μετανάστευση των εργαζομένων.

Ωστόσο μια νίκη του Μπάιντεν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημαίνει μια μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση: οι τεχνολογικές εταιρίες είναι μεταξύ των ευνοημένων από τη μείωση του Τραμπ στους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που ο Μπάιντεν αναμένεται να αντιστρέψει, τουλάχιστον μερικώς.

Φαρμακευτικές

Η φαρμακοβιομηχανία έχει δαπανήσει εκατομμύρια ασκώντας πιέσεις καθώς και σε προεκλογικές εισφορές για να αντιμετωπίσει την προσπάθεια του Κογκρέσου να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, ένα ενδεχόμενο που θα γίνει πιο πιθανό εάν ο Μπάιντεν εκλεγεί.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να μειώσει το κόστος των φαρμάκων και να επιτρέψει το Medicare, το αμερικανικό κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας, να διαπραγματευθεί τις τιμές των σκευασμάτων. Έχει τη στήριξη από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να περάσει αυτή τη νομοθεσία, που σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα κοστίσει στη βιομηχανία πάνω από 300 δισ. δολάρια έως το 2029.

Άλλο ένα θετικό σημείο για τη βιομηχανία είναι η υπόσχεση του Μπάιντεν να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε περισσότερους Αμερικανούς, μέσω μιας επιλογής ασφάλισης, που θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση και που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν φάρμακα, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για τα προϊόντα των φαρμακοβιομηχανιών.

Εξόρυξη

Μια νίκη του Μπάιντεν θα σημάνει πιθανόν αύξηση στην εγχώρια παραγωγή λιθίου, χαλκού και άλλων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακά πάνελ και άλλα προϊόντα κρίσιμα για το σχέδιό του για το περιβάλλον.

Ωστόσο, το πού θα αναπτυχθούν τέτοια μεταλλεία καθώς και το πόσο μεγάλα θα είναι θα αποτελέσει σημαντικό σημείο διαμάχης εντός μιας νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, με το σχέδιό του για το κλίμα να φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθειά του να ενισχύσει τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα.

ΜΜΕ

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ίσως δουν να μειώνεται το κοινό τους, εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, έναν πολιτικό καριέρας του οποίου η έως τώρα θητεία υποδηλώνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγει από τις προεδρικές νόρμες σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, που εξελέγη για πρώτη φορά στην αμερικανική Γερουσία το 1972, δεν έχει γίνει πρωτοσέλιδο τόσο συχνά όσο ο Τραμπ. Είναι λιγότερο εμπρηστικός από τον Τραμπ και έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιτεθεί σε αντιπάλους του ή να αναδημοσιεύσει αβάσιμες θεωρίες, όπως ο Τραμπ.

Ωστόσο, ακόμα και αν μια προεδρία του Μπάιντεν σημάνει επιστροφή στην κανονικότητα για τα τεκταινόμενα στο πεδίο της πολιτικής, χωρίς την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Τραμπ μπορεί και πάλι να γίνει πρώτη είδηση, μέσω πιθανών νομικών συγκρούσεων ή σχολιασμού στη δική του πλατφόρμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε άλλα μέτωπα θα συνεχίσουν να καθορίζουν την πορεία τω ειδησεογραφικών οργανισμών ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Καθώς δεν αναμένεται να είναι γενικώς διαθέσιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19 στις ΗΠΑ έως τα μέσα του 2021, οι Αμερικανοί είναι πιθανόν να συνεχίσουν να ζουν με ταξιδιωτικούς και άλλους περιορισμούς – παραμένοντας στο σπίτι τους και αναζητώντας πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης για το τι έπεται.

Λιανικές πωλήσεις/Εμπόριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 370 δισ. δολαρίων σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, στο πλαίσιο της ατζέντας του «Πρώτα η Αμερική». Αυτοί οι δασμοί σε προϊόντα κυμαίνονται από τσάντες έως μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στις αμερικανικές εισαγωγικές εταιρίες περίπου 61,6 δισ. δολάρια έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τα τελωνεία, ενώ θεωρείται ότι έχουν οδηγήσει σε διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής μεταποίησης. Οι εταιρίες λιανικής πώλησης υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

«Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, αναμένουμε ότι θα επιδιώξει να επαναξιολογήσει τη σημερινή στρατηγική για το εμπόριο», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκολντ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου χρειάζονται μια εμπορική πολιτική που να προσφέρει βεβαιότητα και σταθερότητα καθώς σχεδιάζουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους σε μια περίοδο κατά την οποία η COVID-19 δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Τι μπορεί να συμβεί εάν εκλεγεί ξανά ο Τραμπ

Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να αναμένουμε μια μάχη για τις εκπομπές των αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια, μια προσπάθεια περιορισμού των τεχνολογικών κολοσσών και αυξημένη τηλεθέαση για ειδησεογραφικές εκπομπές σε καλωδιακά δίκτυα.

Ακολουθούν βασικά στοιχεία για το πώς η επανεκλογή του προέδρου Τραμπ μπορεί να επηρεάσει έξι βασικούς τομείς.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Μια επανεκλογή του Τραμπ θα αφήσει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στα διασταυρούμενα πυρά ενός πολέμου για την κλιματική πολιτική μεταξύ της Ουάσινγκτον και της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Η Καλιφόρνια κατέθεσε αγωγή κατά του Τραμπ επειδή μείωσε τις εθνικές προδιαγραφές για τις εκπομπές αυτοκινήτων και θέλει να ακυρώσει την εξουσία της πολιτείας να καθορίζει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκίνητων.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια σε ό,τι αφορά το κόστος συμμόρφωσής τους βάσει της προσέγγισης του Τραμπ για τις εκπομπές. Αλλά η σύγκρουση με την Καλιφόρνια για τις εκπομπές και τα ηλεκτρικά οχήματα έχει διχάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ για να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, επιτιθέμενος στη General Motors Co και τη Ford Motor Co για τις αποφάσεις να κλείσουν μονάδες ή να επενδύσουν στην Κίνα και το Μεξικό. Ο Τραμπ κατά καιρούς έχει απειλήσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με δασμούς. Οι δασμοί του στον χάλυβα και το αλουμίνιο έχουν αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τεχνολογία

Εάν ο Τραμπ παραμείνει στον Λευκό Οίκο, οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές σε αντιμονοπωλιακά θέματα. Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της Google της Alphabet ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και σε βάρος της Facebook.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Γερουσία, αυτό μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για τις εταιρίες τεχνολογίας, καθώς οι Δημοκρατικοί ζητούν ακόμα μεγαλύτερους ελέγχους για πρακτικές που λένε ότι έχουν καταπνίξει την καινοτομία και έχουν μειώσει τον ανταγωνισμό. Ο Τραμπ μπορεί επίσης να κλιμακώσει την πολεμική του αναφορικά με αυτό που διατείνεται ότι είναι λογοκρισία των συντηρητικών απόψεων σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το πιο άμεσο ερώτημα στον τομέα της τεχνολογίας για τον Τραμπ θα είναι τι να κάνει με το TikTok, την κινεζική εφαρμογή που η κυβέρνησή του θεωρεί κίνδυνο για την ασφάλεια και θέλει να μεταβιβαστεί σε αμερικανική ιδιοκτησία ή να απαγορευθεί.

Οι τεχνολογικές εταιρίες που εξαρτώνται από την Κίνα ως προμηθευτή ή αγοραστή θα παρακολουθούν να δουν εάν η προσέγγιση του Τραμπ αναφορικά με το εμπόριο θα ενταθεί ή να αποκλιμακωθεί.

Φαρμακευτικές

Ο Τραμπ έχει υπάρξει έντονος επικριτής των υψηλών τιμών των φαρμάκων, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η φαρμακοβιομηχανία θα τα πάει πιθανόν καλύτερα σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ απ’ ό,τι εάν κερδίσει τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ πέρασε μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα με στόχο να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων κατά την πρώτη του θητεία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρακτικά είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

Οι προσπάθειές του να πείσει το Κογκρέσο να περάσει νέους νόμους για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων ήταν πολύ λιγότερο επιτυχείς, εν μέρει διότι το ίδιο του το κόμμα μπλόκαρε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο Medicare, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας, να διαπραγματευθεί τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων με τις εταιρίες του κλάδου.

Εξόρυξη

Εάν επανεκλεγεί, ο Τραμπ αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την μεταλλευτική βιομηχανία και να μειώσει τη διαδικασία αδειοδότησης, στο πλαίσιο μια ευρύτερης προσπάθειας να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ορυκτών που χρησιμοποιούνται για μια σειρά προϊόντων, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και όπλα.

Ο Τραμπ υπέγραψε αρκετά προεδρικά διατάγματα κατά την πρώτη του θητεία που χαρακτήρισαν τις σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, δίνοντας εντολή στο Πεντάγωνο να στηρίξει οικονομικά νέα έργα. Οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα ορυχείο σπάνιων γαιών, αν και η χώρα στηρίζεται στην Κίνα για την επεξεργασία τους. Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νέα εγχώρια μεταλλεία σπάνιων γαιών στη χώρα καθώς και σε νέο εξοπλισμό επεξεργασίας από την Rare Element Resources και άλλες εταιρίες.

Ωστόσο, υπάρχει τουλάχιστον ένα έργο εξόρυξης που τίθεται σε κίνδυνο σε μια νέα θητεία του Τραμπ. Το έργο Pebble Mine στην Αλάσκα, ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού και χρυσού στο Μπρίστολ Μπέι, που έχει δεχθεί κριτική από τον γιο του Τραμπ, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, και τον παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι το ορυχείο θα καταστρέψει περιοχές που είναι ιδανικές για ψάρεμα και κυνήγι.

ΜΜΕ

Οι εταιρίες μέσων ενημέρωσης αναμένεται να ωφεληθούν εάν ο Τραμπ εξασφαλίσει τέσσερα ακόμα χρόνια στον Λευκό Οίκο, βάσει της ζήτησης για τηλεοπτική, έντυπη και ψηφιακή κάλυψη ειδήσεων μετά την εκλογή του το 2016.

Ενώ οι πολίτες θέλησαν αρχικά να παρακολουθήσουν την κάλυψη ενός ελευθερόστομου προέδρου και της κυβέρνησης του, η τριπλή απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, της οικονομικής κρίσης και της φυλετικής διαμάχης διατηρούν ασίγαστο το ενδιαφέρον τους.

Οι New York Times, για παράδειγμα, είδαν τις ψηφιακές τους συνδρομές να υπερτετραπλασιάζονται από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 έως την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι μετοχές της New York Times Co έχουν ενισχυθεί πάνω από 250% από την ημέρα των εκλογών του 2016.

Ενδιαφέρον καταγράφεται επίσης και πάλι για τις βραδινές ειδησεογραφικές εκπομπές, με το NBC της Comcast, το CBS της ViacomCBS και το ABC της Walt Disney να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κοινό τους, σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις, εδώ και χρόνια.

Λιανικές πωλήσεις/Εμπόριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 370 δισεκ. δολαρίων σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, στο πλαίσιο της ατζέντας του «Πρώτα η Αμερική». Τα προϊόντα αυτά κυμαίνονται από τσάντες έως μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στις αμερικανικές εισαγωγικές εταιρίες περίπου 61,6 δισεκ. δολάρια έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή για τα τελωνεία, ενώ θεωρείται ότι έχουν οδηγήσει σε διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής μεταποίησης. Οι εταιρίες λιανικής πώλησης υποστηρίζουν ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

«Εάν κερδίσει ο Τραμπ, θα δει την εκλογή ως μια επικύρωση της στρατηγικής του για την εμπορική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δασμών, και σίγουρα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική με την Κίνα», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκολντ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου.

Πηγή: newsbeast

εκλογες ηπα 2020
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Χιλή έχει έκρηξη κρουσμάτων παρά τον εμβολιασμό;

Δημοσιεύτηκε

στις

από

χιλή
18 Shares

Οι ασθενείς με την COVID-19 κάτω των 39 ετών που χρειάζεται να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Χιλή είναι πλέον πολύ περισσότεροι από αυτούς άνω των 70, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές, κάνοντας λόγο περί «δραστικής αλλαγής» σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη η Αργυρώ Μουχλιώτη, η οποία μένει στο Σαντιάγο, σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (το οποίο στη Χιλή διαρκεί από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο) ο κόσμος χαλάρωσε και τώρα πληρώνουμε αυτή την ελευθερία. Έχουμε δικαίωμα να βγούμε μια φορά την εβδομάδα για δύο ώρες, εκτός αν κάποιος κυκλοφορήσει μόνο λόγω εργασίας. Μας έχουν δώσει ένα ωράριο 6-9 το πρωί μόνο για μια βόλτα ή για να βγάλουμε το κατοικίδιο έξω. Είμαστε ήδη έναν μήνα έτσι. Σήμερα είχαμε 9.000 νέα κρούσματα, τα οποία είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 50 αφού οι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί».

«Διαπιστώνεται συνεχής μείωση των ηλικιωμένων ασθενών, άνω των 70 ετών, που εισάγονται, σταθεροποίηση των ασθενών μεταξύ των 60 και των 70 ετών και συνεχής και ανησυχητική αύξηση της πληθυσμιακής ομάδας κάτω των 59 ετών», απαρίθμησε την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας Αλφρέντο Ντουνιάκ, τονίζοντας πως πλέον «η ομάδα κάτω των 39 ετών ξεπερνά αυτή των άνω των 70 ετών».

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης –που άρχισε στη Χιλή την 3η Φεβρουαρίου κι έχει επιτρέψει να χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους σε 7,2 εκατ. ανθρώπους– και η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού εξηγούν την αλλαγή αυτή.

Ο εμβολιασμός άρχισε από τους ηλικιωμένους και ως την Πέμπτη είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων 2.τους 932.907 πολίτες της χώρας άνω των 60.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχουν ανοσοποιηθεί 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι –το 80% του πληθυσμού της Χιλής– μέχρι την 30ή Ιουνίου. Μολαταύτα, η ταχεία πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού δεν απέτρεψε την αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία ανάγκασε τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σχεδόν σε όλη τη χώρα και να κλείσουν ξανά τα σύνορα.

Πηγή: ethnos

χιλή
18 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Δημοσιεύτηκε

στις

Φίλιππος
83 Shares

Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνσδορ σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Κάστρο του Windsor με τη σύζυγό του μετά από 28 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο που είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου με λοίμωξη, ενώ ταλαιπωρούνται και από μία προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η αυτού Μεγαλειότητα, η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του αυτού Μεγαλειότατου, πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου. Ο αυτού Μεγαλειότατος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Ποιος ήταν ο Φίλλιπος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) είναι ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

 

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Φίλιππος
83 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλεί η Ρωσία: «Είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας»

Δημοσιεύτηκε

στις

πολεμικο κλιμα
39 Shares

Η κήρυξη ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) εκ μέρους της κυβέρνησης του Κιέβου θα αποτελέσει για την Ουκρανία την αρχή του τέλους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας διεξάγουν, πάντως, τις δικές τους έρευνες, όπως δήλωσε.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις και υποστηρίζω εκείνες τις εκτιμήσεις, οι οποίες υπάρχουν και μέσα στην Ουκρανία, που λένε ότι η έναρξη εχθροπραξιών θα είναι η αρχή του τέλους της Ουκρανίας», τόνισε ο Κόζακ και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι σαν να αυτοπυροβολείσαι, σαν να πυροβολείς τα πόδια σου και όχι τον κρόταφο».

Η Ρωσία θα αναγκασθεί να υπερασπίσει τους πολίτες της, που ζουν στην επικράτεια του Ντονμπάς, εάν η κλίμακα της διένεξης είναι η ανάλογη, είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας και διευκρίνισε: «Σήμερα, όλα εξαρτώνται από το ποια θα είναι η έκταση της πυρκαγιάς. Εάν εκεί πάει να γίνει, όπως λέει ο πρόεδρος μας, μια Σρεμπρένιτσα, εμείς προφανώς θα αναγκαστούμε να τους υπερασπιστούμε».

 

 

Συγκλονιστική περιγραφή ομογενούς πολιτοφύλακα

Την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, περιγράφει ένας από τους Ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, ο ποντιακής καταγωγής Αλεξάντρ Αφεντίκοφ.

πολεμικο κλιμα
39 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

19 θάνατοι από θρόμβωση μετά το εμβόλιο της AstraZeneca στη Μ. Βρετανία

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοιος εμβολιο
81 Shares

Μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα (07/06) η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Τζουν Ρέιν, αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

Η ίδια επισήμανε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα.

Παράλληλα, οι βρετανικές Υγειονομικές Αρχές έκαναν σήμερα γνωστό πως διαπίστωσαν 19 θανάτους ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε ένα σύνολο 79 περιστατικών θρομβώσεων που καταγράφηκαν.

Σημειώνεται πως αυτά τα 79 περιστατικά παρουσιάστηκαν σε συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί.

Τα περιστατικά αφορούν 51 γυναίκες και 28 άνδρες ηλικίας 18-79 ετών, διευκρίνισε η κ. Ρέιν.

 

«Να μην χρησιμοποείται στους κάτω των 30 ετών»

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Μεγάλη Βρετανία δεν θα πρέπει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, όπως ανέφερε η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της χώρας, λόγω της πολύ σπάνιας παρενέργειας δημιουργίας θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Οι συστάσεις της Επιτροπής έγιναν αφού η ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, σχετικά με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την αξιολόγηση των περιστατικών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό μέσω συνέντευξης Τύπου ότι εντοπίστηκε πιθανή σύνδεση των εμβόλιου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας / κινδύνου παραμένει θετικό», ενώ έκανε γνωστό πως δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

 

Πηγή: newsbeast

κορονοιος εμβολιο
81 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Απίθανο στιγμιότυπο: Ερντογάν και Σαρλ Μισέλ άφησαν… όρθια την κυρία της παρέας! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ερντογάν
134 Shares

Ένα βίντεο που αποτυπώνει την αμηχανία κατά την συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Στο εν λόγω βίντεο αφότου ο Ερντογάν έχει υποδεχθεί τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίζονται να εισέρχονται στο εσωτερικό του «παλατιού» του προκειμένου να προβούν στις καθιερωμένες δηλώσεις.

Και ενώ στην αρχή ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να ετοιμάζεται να καθήσει χωρίς ωστόσο να έχει καρέκλα πίσω του, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Οι διαθέσιμες καρέκλες είναι μόλις δύο, με αποτέλεσμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
να σαστίζει προς στιγμήν αφού δεν έχει πού να καθήσει για να συνομιλήσει ως ίση προς ίσους.

Η λύση που βρέθηκε, μιας και ο Σαρλ Μισέλ δεν φάνηκε να έχει διάθεση να παραχωρήσει την θέση του, ήταν να παρακολουθήσει την συζήτηση από τον καναπέ που βρίσκεται στον χώρο, όντας απέναντι από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ομολογουμένως ασυνήθιστη αυτή εικόνα για συνάντηση ηγετών είναι ευθύνη της τουρκικής προεδρίας; Έγινε κατ εντολήν του Ερντογάν; Άγνωστο προς το παρόν, ωστόσο, όπως περιέγραψε με ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αποτυπώνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίον ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την Ευρώπη.

Ερντογάν
134 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος EMA: «Το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τις θρομβώσεις»

Δημοσιεύτηκε

στις

astrazeneca
111 Shares

Ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Η αιτία ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη, τονίζει.

Την είδηση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Ωστόσο δεν είναι σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Ο ίδιος ανέφερε πως η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Ένα επεισόδιο σε 346.000 δόσεις στην Ελλάδα

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας. Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.

Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση».

astrazeneca
111 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap