Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: «Δεν ωφελεί ένα γενικό lockdown – Ενδεχομένως να προκαλέσει και ζημιά»

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κλιμάκωση σε θανάτους και διασωληνώσεις εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην  εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, με αφορμή την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως είναι γεγονός ότι περνάμε δύσκολα αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, ωστόσο εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κλιμάκωση σε θανάτους και διασωληνώσεις. «Πιστεύω να μην ξεφύγουμε πάνω από 700 – 750 διασωληνώσεις σε 2 – 3 εβδομάδες. Οι θάνατοι θα είναι υψηλοί, διψήφιοι αριθμοί, κάποιες φορές μπορεί και τριψήφιους αλλά ελπίζω να είναι γύρω στους 70 – 75 η μέση τιμή. Αυτό θα είναι καλή εξέλιξη, την θεωρώ προεξοφλημένη αυτή, αυτό σημαίνει 2.000 περίπου θανάτους τον επόμενο μήνα. Είναι γεγονός ότι οι περιοχές που πλήττονται πάρα πολύ με διασωληνώσεις και θανάτους είναι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τέτοιες περιοχές είναι οι Σέρρες, τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, ορισμένες άλλες περιοχές, η Φλώρινα η Ευρυτανία που είναι η χαμηλότερη όλων. Στην Κρήτη ευτυχώς, ιδιαίτερα στην Π.Ε. Ηρακλείου έχουμε ένα ποσοστό 81% άνω των 60 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό είναι καλή παρακαταθήκη. Στην Κρήτη το κύμα αυτό δεν θα έχουμε πολλές διασωληνώσεις όπως φαίνεται και θανάτους. Ωστόσο η μετάλλξη Δέλτα δεν αστειεύεται πρέπει όλοι να προσέχουμε με τα ατομικά μέτρα προστασίας, με μάσκες και όλα τα συναφή ώστε να μην έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που είναι σίγουρο ότι θα προσβάλλει ευαίσθητους εμβολιασμένους υπερήλικες ή με κακό ανοσοποιητικό. Θα προσβάλει όμως ανεμβολίαστους και θα έχουμε πρόβλημα. Όλοι πρέπει να προσέχουν».

Πρόσθεσε δε πως ένα γενικευμένο lockdown δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πολλούς λόγους. «Υγειονομικά αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι ένα lockdown ολικό με κλείσιμο στα σπίτια, με τη διασπορά π ου υπάρχει στην κοινότητα δεν θα προσφέρει τίποτα. Ενδεχομένως να κάνει ζημιά καθότι θα αυξήσει την μετάδοση και θα έχουμε έκρηξη με ενδοοικογενειακές μεταδόσεις σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή θα χειροτερέψει η διασπορά ενώ τώρα περιοχές όπως στην Κρήτη που αρκετό διάστημα το περνάμε έξω ενδεχομένως η διασπορά να είναι λιγότερη».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, και τα παιδιά θα περάσουν τον ιό ωστόσο δεν ξέρουμε ποιο από όλα τα παιδιά, θα περάσει βαρύτατα τη νόσηση με πιθανή διασωλήνωση και άλλα επακόλουθα στην υπόλοιπη του ζωή. «Συνήθως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνάει ήπια τη νόσο χωρίς κάτι ιδιαίτερο αλλά δεν είναι καλή. Αν νοσήσουν τα παιδιά το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι μεταδίδουν τη νόσο ενδοοικογενειακά και σε οικογενειακά περιβάλλοντα ανεμβολίαστων δημιουργείται πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλοι οι πολίτες θα συναντηθούν και θα εκτεθούν στον κορωνοϊό ενώ και οι εμβολιασμένοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα τον συναντήσουν επίσης. «Ο ιός δεν θα τους αγαπήσει όμως, δεν τους αρέσουμε και θα φύγει. Μερικούς ανεμβολίαστους θα τους αγαπήσει παράφορα, τόσο παράφορα μέχρι θανάτου. Θα τους στείλει στο νοσοκομείο, θα διασωληνωθούν και κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους. Αυτοί θα είναι σε ένα ποσοστό 80% ανεμβολίαστοι. Καλό θα ήταν να είμαστε εμβολιασμένοι ώστε εμείς να καθορίσουμε την βαρύτητα και την ευκολία των ραντεβού που θα έχουμε με τον ιό».

Για το εμβόλιο που αναμένεται να εγκριθεί για τα παιδιά 5 έως 12 ετών, ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως πρόκειται για το «εμβόλιο των ενηλίκων» σε μικρότερη δόση, περίπου το 1/3. Πρόσθεσε δε, πως αν ο ίδιος είχε μικρά παιδιά θα τα προέτρεπε να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφύγουν ένα πιθανό κίνδυνο με τον κορωνοϊό. «Είναι 1 στα 1.000/2.000 παιδιά. Παιδιά που είναι κάτω των 8 – 10 ετών, είναι αυτά που το περνάνε πιο εύκολα, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνει το ποσοστό παιδιών που το περνούν δύσκολα. Αν ήμουν πατέρα ή παππούς δεν θα ήθελα με τίποτα, αν υπάρχει η πιθανότητα το παιδί ή το εγγόνι μου, να περάσουν τη νόσο αυτή, που σε ένα ποσοστό θα είναι ιδιαίτερα επιθετική. Δεν ξέρουμε τι πυροδοτεί στο παιδί αυτή η αρρώστια και θα πήγαινα να εμβολιάσω το παιδί μου. Προτρέπω τον κόσμο μόλις πιστοποιηθούν τα εμβόλια, θα πρέπει να τρέξουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά».

Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου σε μέλη οικογενειών όπου συγγενικά τους πρόσωπα α’ βαθμού, έχουν αντιμετωπίσει τον ιό. «Υπάρχει η γενετική προδιάθεση να το περνάει βαριά ένας άνθρωπος στην οικογένεια. Αν έχει περάσει κάποιος τον κορωνοϊό, η οικογένεια πρέπει να εμβολιαστεί και βεβαίως να προσέχει διότι δεν αποκλείεται συγγενείς α’ βαθμού να φέρουν στο γενετικό τους υλικό αυτή την ευαισθησία».

Διευκρίνισε ωστόσο πως σχεδόν μετά από 7 – 10 ημέρες από την γ’ δόση του εμβολίου, αναπτύσσεται ένας μεγάλος κύκλος αντισωμάτων. «Από τις μετρήσεις βρίσκουμε 20-100-200 φορές τίτλους εξωτερικών αντισωμάτων, από την β’ δόση και η γ’ δόση είναι βόμβα θωράκισης, πανοπλία θωράκισης για όσους την κάνουν και καλώ όλους τους ενήλικες να μη το σκεφτούν, αλλά να τρέξουν να κάνουν την γ δόση μόλις κλείσει το εξάμηνο».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως είχε την τύχει την τελευταία εβδομάδα να είναι παρών σε εμβολιασμούς ανθρώπων με μεγάλες αναφυλακτικές δράσεις σε φάρμακα. «Γνωρίζω για τις φοβίες των ανθρώπων που όχι μόνο δεν πρέπει να φοβούνται αλλά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Να ρωτήσουν τους γιατρούς, να τους ενημερώσουν και να τρέξουν για το εμβόλιο τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ