Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώνεται από τον Μητσοτάκη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Μία σημαντική σε μέγεθος και σημασία επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Microsoft. Επένδυση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα σχετίζεται με υποδομές και υπηρεσίες cloud computing, και γενικότερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το ύψος της επένδυσης θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και οι νέες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού θα βρίσκονται εντός της Αττικής.

Επίσης, αναφέρει ότι οι οριστικές αποφάσεις του αμερικανικού κολοσσού ελήφθησαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες και βασίστηκαν σε οικονομικά κριτήρια, ενώ υπήρξε και σημαντική υποστήριξη από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σχετική ανακοίνωση είναι προγραμματισμένη να γίνει αύριο (5/10) στο Μουσείο Ακρόπολης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith αλλά και τον επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για υπηρεσίες cloud, το οποίο θα απευθύνεται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure.

Πιθανότατα, το συγκεκριμένο data center θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο data center του αμερικανικού κολοσσού στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανότατα, θα υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία οι πιο πιθανές περιπτώσεις) για να δεχθούν τη σχετική επένδυση από τη Microsoft, με την τελευταία να επιλέγει τελικώς την Ελλάδα.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με κάποιον από τους μεγάλους παρόχους λύσεων πληροφορικής (system integrator) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή κάποιον πάροχο υπηρεσιών cloud με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η Microsoft.

Αντίστοιχες επενδύσεις στην Ευρώπη

Η Microsoft έχει ανακοινώσει αντίστοιχες επενδύσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες, όπως, για παράδειγμα, στην Ιταλία και στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της Microsoft, το ύψος των εκεί επενδύσεων ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια στην περίπτωση της Ιταλίας και στο 1 δισ. δολάρια σε εκείνη της Πολωνίας.

Επιπλέον, και στις δύο αυτές χώρες, η επένδυση της Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών των δύο κυβερνήσεων για την προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Στην περίπτωση της Ιταλίας ονομάζεται «Ambizione Italia», ενώ σε εκείνη της Πολωνίας, «Polish Digital Valley».

«Grforgrowth»

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην πρόσκληση που έχει σταθεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, στην επικεφαλίδα υπάρχει το λογότυπο «grforgrowth» με υπότιτλο «Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους». Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει ανακοίνωση και για μία πρωτοβουλία για την περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται πολύ ψηλά και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να κατευθυνθεί προς την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).

Μάλιστα, σε ένα από τα συνοδευτικά έγγραφα που είχε κατατεθεί στη Βουλή αναφέρεται ότι η σχετικά δαπάνη «εκτιμάται στο ποσό των 23,5 εκατ. ευρώ περίπου (7,9 εκατ. ευρώ περίπου για τα έτη 2021 – 2022 και 15,6 εκατ. ευρώ περίπου για τα έτη 2023 – 2026), για την προμήθεια υπηρεσιών και του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού».

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις στρέφονται προς το cloud και δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), ετοιμάζεται να ανοίξει άμεσα γραφείο στην Ελλάδα, ενώ έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η AWS υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών της θυγατρικής της Amazon με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι άλλες επενδύσεις της Microsoft

Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2020 που ο πρόεδρος της Microsoft συναντά τον πρωθυπουργό. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ενώ είχε βρεθεί την άνοιξη και στην Αθήνα όπου ο κ. Smith ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR) στην Αρχαία Ολυμπία.

Επιπλέον, τον Μάιο η Microsoft ανακοίνωσε την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με αρκετά μεγάλη παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια.

Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA), το οποίο την εποχή της εξαγοράς εκτιμάτο ότι απασχολούσε 100 άτομα. Αρχικά, είχε αναφερθεί ότι η Microsoft θα έστηνε ένα μεγάλο τμήμα ανάπτυξης για το χώρο του RPA και πολλοί ανέμεναν ότι θα υπάρξει σημαντικός αριθμός προσλήψεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων στο τμήμα της Softomotive που διατηρεί στην Αθήνα, παραμένει σταθερός.

 

Πηγή: cnn

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap