αγορές

«Οι αγορές πανηγυρίζουν αλλά οι καταστηματάρχες αγκομαχούν»

Shares

Παρατηρώ τις τελευταίες μέρες μία μεγάλη αισιοδοξία στις αγορές, κοινώς στα χρηματιστήρια. Παγκοσμίως καταγράφεται ένα μεγάλο ράλι και πλέον οι αγορές έχουν σβήσει ένα μεγάλο μέρος της πτώσης λόγω Covid-19. Οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως αυτή των ΗΠΑ, τυπώνουν χρήμα εδώ και καιρό. 

Γράφει ο «Ρεθεμνιώτης» για το Daynight.gr

Χθες υπήρξε ένα καλό νέο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αν και καθυστερημένα αρχίζει να παίρνει μέτρα που μάλλον όπως φαίνεται δε θα σημαίνουν μνημόνια για τις χώρες που παίρνουν βοήθεια. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικό όφελος και θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία. Οι επενδυτές αισιοδοξούν λόγω της άρσης των περιορισμών και του ανοίγματος των οικονομιών. 

Βέβαια, αν μιλήσεις με καταστηματάρχες λίγοι θα σου πουν πως είναι ικανοποιημένοι. Τα εμπορικά έχουν λίγο κόσμο, τα καταστήματα ένδυσης φαίνεται να κινούνται λίγο, αλλά το internet εξακολουθεί να δουλεύει καλύτερα, όπως και κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

Η εστίαση είναι το μεγάλο θέμα, όπου εκεί φαίνεται πως οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα. Και οι καφετέριες, ή τα μπαρ πάντως δεν μπορείς να πεις πως πάνε καλά. Μία βόλτα αρκεί για να δεις τα ίδια καθίσματα και φυσικά τα λιγότερα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί λόγω των νέων κανόνων. 

Υπάρχει ακόμα επιφυλακτικότητα, αλλά οι αγορές τρέχουν να προεξοφλήσουν πως τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δε δείχνουν ότι φοβούνται νέο κύμα, ή δεν ασχολούνται προς το παρόν με αυτό. Τα πακέτα που πέφτουν από τις κυβερνήσεις θα μειώσουν την ύφεση, αλλά το εισόδημα θα έχει μειωθεί σημαντικά. 

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον ο υπουργός Ανάπτυξης καλεί τους ξενοδόχους να ανοίξουν τις μονάδες του. Μάλλον έχει μηνύματα που δεν είναι ικανοποιητικά.  

Ελπίζω να έχουν δίκιο οι αγορές και να ξέρουν τι κάνουν. Να ανιχνεύουν σωστά τη μελλοντική πορεία της πραγματικής οικονομίας και να αρχίσει η τελευταία να κινείται μπας και βελτιωθεί και η διάθεση των καταναλωτών αλλά κυρίως των καταστηματαρχών.

Την καλημέρα μας!

Διαβάστε εδώ περισσότερες σκέψεις από τον Ρεθεμνιώτη

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *