Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τα γιορτινά του φόρεσε το χωριό Άγιοι Δέκα | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμάται και φέτος από τους κατοίκους του χωριού Άγιοι Δέκα της Μεσαράς, που φέρει και το όνομά τους η μνήμη των Αγίων Δέκα Μαρτύρων.

Το χωριό των Αγίων Μαρτύρων ως και τις 7 Γενάρη θα φοράει τα γιορτινά του, για να εορτάσει τη μνήμη τους με ποικίλες εκδηλώσεις, αλλά και για να υποδεχτεί το πλήθος των πιστών που για άλλη μια χρονιά θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα που υπάρχει στο ναό.

Η παράδοση θέλει οι Άγιοι Δέκα Μάρτυρες να εμφανίζονταν πολλές φορές στους πιστούς, κάνοντας πολλά θαύματα…

Λαμπρή μέσα στην επιβλητική της απλότητα δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Δέκα στο ομώνυμο χωριό της Κρήτης

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση πιστών, πολιτικών, τοπικών φορέων αλλά και ιεραρχών, που τιμούν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Η εικόνα είναι θαυματουργή και ο κόσμος έρχεται απ’ όλη την Ελλάδα για να την προσκυνήσει», είπε ενορίτισσα.

 

Η ιστορία του χωριού

Η ονομασία του χωριού, όπως είπε ο ιερέας της Ενορίας, προήλθε από τους Δέκα Μάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν εδώ στο μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών που εξαπέλυσε ο Ρωμαίος έπαρχος Δέκιος το 250 μ.Χ.

Η σύλληψή τους έγινε στη διάρκεια των εγκαινίων ενός ειδωλολατρικού ναού, καθώς αρνήθηκαν κατηγορηματικά να ακολουθήσουν τη διαταγή που δόθηκε να συμμετάσχουν σε τελετές και θυσίες. Η άρνησή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε θάνατο από τον ίδιο τον έπαρχο Κρήτης.

Η εκτέλεσή τους έγινε σε μια περιοχή της Γόρτυνας, που ονομαζόταν Αλώνιον. Όπως μάλιστα λέγεται, η πίστη τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το μάρμαρο που γονάτισαν για να αποκεφαλιστούν ζυμώθηκε σαν ζυμάρι από τα άγια γόνατά τους. Το μάρμαρο αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα στην εκκλησία του χωριού. Τα ονόματά τους, όπως τα διασώζει η παράδοση, μαζί με τις πόλεις καταγωγής τους ήταν: Θεόδουλος, Σατορνίνος, Εύπορος, Γελάσιος, Ευνικιανός από τη Γόρτυνα, Πόμπιος από τη Λεβήνα (Λέντα), Αγαθόπους από το Πάνορμο, Βασιλείδης από την Κυδωνία, Ζωτικός από την Κνωσό και Ευάρεστος από το Ηράκλειο.

 

Το “Αγίασμα των Αγίων Δέκα”

Όμως η περιοχή είναι γνωστή και για το περίφημο “Αγίασμα των Αγίων Δέκα”…

Όπως λέει η ιστορία, στον τόπο που ενταφιάστηκαν οι Άγιοι Δέκα σχηματίστηκε μια μικρή λίμνη από τα νερά της βροχής. Με το πέρασμα των αιώνων όμως αυτό ξεχάστηκε… Ωστόσο, από τα παλιά χρόνια οι χωρικοί ονόμαζαν την περιοχή «Αγία Λίμνη», χωρίς να ξέρουν γιατί. «Είχαν όμως παρατηρήσει», όπως λέει ο παπα-Γιώργης, «πως το νερό της λίμνης, αν και ακάθαρτο, έκανε πολλά θαύματα και θεράπευε πολλές ασθένειες».

Το 1902 ο τότε επίσκοπος Γορτύνης και Αρκαδίας Βασίλειος Μαρκάκης, ακούγοντας τις διηγήσεις των ντόπιων περί της θαυματουργής λίμνης με τις ιαματικές ιδιότητες, προχώρησε στην αποξήρανσή της. Τότε και με μεγάλη έκπληξη αποκαλύφθηκαν οι τάφοι των Αγίων. Έτσι στο σημείο χτίστηκε μια μικρή εκκλησία βυζαντινού ρυθμού εις μνήμη των Αγίων, κάτω από την οποία με λίγα σκαλοπάτια μπορεί κανείς να δει και να προσκυνήσει τους Αγίους Τάφους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ