ΥΠΕΞ: «Να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex η Τουρκία-Προχωράμε σε διάβημα διαμαρτυρίας»

Shares

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες για να διενεργηθεί διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε καταγγέλλοντας την παράνομη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Η Τουρκία συνεχίζει να τραβάει το σκοινί στην Ανατολική Μεσόγειο και να προκαλεί με την έκδοση νέας Navtex για την περίοδο 1 – 14 Νοεμβρίου. Το κλίμα αλληλεγγύης που πήγε να καλλιεργηθεί εξαιτίας του φονικού σεισμού δεν κράτησε παρά μόνο λίγες ώρες, με την Άγκυρα να προχωρά ξανά σε ενέργειες που πυροδοτούν κάθε πιθανότητα διαλόγου.

Μπροστά σε αυτή τη στάση, η Ελλάδα προχώρησε σε ακόμα μια καταγγελία της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και ζήτησε άμεση ανάκληση της νέας παράνομης Navtex. Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και με εντολή που έδωσε ο Νίκος Δένδιας, θα γίνει διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά καθώς και ενημέρωση των Συμμάχων και των Εταίρων της χώρας, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης. Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Κλείνοντας, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται πως: «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Πηγή: newsbomb

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *