Χρώμα, μελωδίες, γέλια παιδιών και πλήθος δραστηριοτήτων που ανέδυαν … άρωμα μιας άλλης εποχής στο Γεράνι Ρεθύμνου | ΦΩΤΟ

Shares

Στη φωτογραφία, το ΔΣ και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερανίου, από δεξιά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Μαρκαντώνης, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του πολιτιστικού συλλόγου Φωτεινή Χαμογιωργάκη, ο Δημήτρης Τσουπάκης, μέλος του συλλόγου, ο Πολυχρόνης Σηφακάκης γραμματέας, η Μαρία Καλλιτσουνάκη, μέλος και ο Γιάννης Φραγκιαδουλάκης, Ταμίας.

Άφησαν για μια ημέρα τον σύγχρονο τρόπο ζωής και έζησαν όπως τα παιδιά παλαιότερων δεκαετιών…

Ο λόγος για παιδιά όλων των ηλικιών που «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Γερανίου παίζοντας παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές και που σήμερα λείπουν αισθητά από την καθημερινότητά τους.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Γεράνι Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «παίΖΩ κεκλεισμένων των οδών» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου «Το Καμάρι» την περασμένη Κυριακή, γέμισε με χρώμα, μελωδίες, γέλια παιδιών και πλήθος δραστηριοτήτων που ανέδυαν … άρωμα μιας άλλης εποχής, τότε που τα παιδιά έπαιζαν αμέριμνα σε κάθε γωνιά του χωριού.

Από το πρωί της Κυριακής έως και τα μεσάνυχτα ο κεντρικός δρόμος του χωριού έκλεισε για τα οχήματα και «πρωταγωνιστές» ήταν τα μικρά παιδιά που αξιοποίησαν ευχάριστα όλες τις δραστηριότητες που προετοίμασαν οι διοργανωτές, προκειμένου να αναβιώσουν παλιά και ξεχασμένα παιχνίδια.

Παιχνίδια όπως το κυνηγητό, τα μήλα, το κουτσό, τα πεντόβολα, η μακριά γαϊδούρα και πολλά ακόμη ενθουσίασαν τα παιδιά που αναμφίβολα θα θυμούνται για πολύ καιρό την ξεγνοιασιά αλλά και τα παιχνίδια τους.

Ταυτόχρονα, όμως, αναβίωσε και η παλιά εικόνα που είχε ο οικισμός, με τις νοικοκυρές που αφοσιώνονταν στις καθημερινές τους ασχολίες, στις αυλές των σπιτιών, προετοιμάζοντας, παράλληλα, πλούσια εδέσματα για τους καλεσμένους, με τα καφενεία γεμάτα κόσμο και παρέες αλλά και μελωδίες.

Φωτογραφίες από παλαιότερες δεκαετίες είχαν στηθεί σε σημεία του χωριού θυμίζοντας έτσι στους παλαιότερους νοσταλγικές στιγμές από το παρελθόν και δίνοντας στους νεότερους πολύτιμες εικόνες για τη ζωή στο χωριό σε δεκαετίες δύσκολες αλλά ταυτόχρονα μαγικές, για όσους τις θυμούνται και τις διηγούνται στους νεότερους.

Με την πολύτιμη συνδρομή καλλιτεχνών οι προσόψεις του χωριού πήραν χρώμα, αφού εικαστικές δημιουργίες, αρκετές από τις οποίες απεικονίζουν μορφές κατοίκων του Γερανίου, δίνουν πλέον ανανεωμένη εικόνα ωστόσο ιδιαίτερα προσεγμένη προκειμένου να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα και το ύφος του οικισμού.

Χειροποίητα είδη, βρήκαν τη θέση τους στο παζάρι που στήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ δρώμενα, όπως το κουκλοθέατρο, παιχνίδια με τον ξυλοπόδαρο, καντάδες και γλέντι σε κεντρικό σημείο του χωριού συμπλήρωναν την όμορφη εικόνα της ημέρας.

Στόχος των διοργανωτών, ήδη από την πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά, είναι η διάχυση των δικών τους εμπειριών για τη ζωή στο χωριό, όταν ήταν παιδιά, στις νεότερες γενιές αλλά και να δώσουν την ευκαιρία, έστω για μια ημέρα, στα παιδιά τόσο της περιοχής όσο και του Ρεθύμνου να απολαύσουν μια καλοκαιρινή ημέρα στο χωριό… όπως παλιά!

Πηγή: goodnet.gr

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *