βίλα

Κρήτη: Η βίλα με την τέλεια γεωμετρία που έχει τρελάνει τους πάντες! | ΦΩΤΟ

Shares

Πρόκειται για μια κατοικία 360 τ.μ στα ανατολικά της Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο μέσα στον κόλπο της Μιραμπέλου. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι έντονο και βραχώδες, ενώ η βλάστηση είναι χαμηλή.

Η θάλασσα περιβάλλει στην ουσία το οικόπεδο προσφέροντας θέες από όλες τις πλευρές της κατοικίας.

Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά οδήγησαν στον σχεδιασμό μιας γεωμετρικής κατοικίας με λιτές, καθαρές γραμμές.

Η καθαρότητα της γεωμετρίας αυτής διαρρηγνύεται από οπές στο κέλυφος για τη δημιουργία επιθυμητών σχέσεων μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Έτσι διαμορφώνονται 2 αίθρια, τα οποία συμβάλουν στον επαρκή φωτισμό και αερισμό τόσο του ισόγειου όγκου, όσο και των υπόγειων χώρων.

Γύρω από το κυρίως αίθριο διαρθρώνεται η κύρια είσοδος της κατοικίας, η κατακόρυφη κίνηση της κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα διαχωρίζει τους χώρους διημέρευσης από τους χώρους ύπνου.

Ο προσανατολισμός του όγκου έγινε με βάση την θέα, καθώς και με τρόπο ώστε να γίνει προσαρμογή στο έντονο ανάγλυφο του οικοπέδου και να εκτονωθούν οι υπόγειοι χώροι. Τα ανοίγματα ακολουθούν αυτή την λογική.

Η κατοικία στον ισόγειο όγκο διαρθρώνεται από τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία) και τα 2 κυρίως υπνοδωμάτια. Το υπόγειο αποτελείται από τα 3 υπνοδωμάτια τα οποία έχουν και ανεξάρτητη πρόσβαση εκτός της κατοικίας, καθώς και από βοηθητικούς χώρους όπως media-room, γυμναστήριο και σάουνα.

Η διάρθρωση του εξωτερικού καθιστικού-κουζίνας γίνεται σε συνάρτηση με τους αντίστοιχους εσωτερικούς χώρους, ενώ το bar-lounge αποτέλεσε ανεξάρτητη μονάδα για την προστασία του εξωτερικού χώρου από τον συχνό βόρειο άνεμο του κόλπου της Μιραμπέλου.

Το στοιχείο του νερού έχει πρωταγωνιστικό και οργανωτικό ρόλο των χρήσεων και των κινήσεων, καθώς η μεγάλη πισίνα σε σχήμα Τ διατρέχει από άκρη σε άκρη τον εξωτερικό χώρο, ενώ προσφέρει την αίσθηση της οπτικής συνέχειας με την επιφάνεια της θάλασσας.

Τοιχοποιίες από σοβά με τεχνοτροπία και δάπεδα από σκυρόδεμα με επεξεργασία (βιομηχανικό), σε συνδυασμό με ξύλο και μέταλλο κυρίως στους εσωτερικούς χώρους.

Στοιχεία & Συντελεστές Μελέτης:

Τίτλος Έργου: «Pure C» – Κατοικία στην Κρήτη, Τοποθεσία έργου: Λασίθι – Κρήτη – Ελλάδα, Ιδιοκτήτης: Ιδιώτης, Αρχιτεκτονική μελέτηAction ConstructingΟμάδα μελέτης:Βελιβασάκης Γιώργος – Βελιβασάκη ΛίληΣυνεργάτες αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Καψάλης (Αρχιτέκτων), Επιφάνεια οικοπέδου: 4400 m², Συνολική επιφάνεια: 360 m², Χρόνος μελέτης: 2019, Κείμενο Παρουσίασης: Βελιβασάκης Γιώργος (Αρχιτέκτων) – Βελιβασάκη Λίλη (Αρχιτέκτων), Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Αλέξανδρος Καψάλης (Αρχιτέκτων) – Έλλη Αλεξίου (Αρχιτέκτων)

Πηγή: kataskevesktirion

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *